Az első télen, amit itt töltöttem, meglepett, hogy a hőmérő higanyszála megközelítette a  0 fokot. Hisz délen mindig süt a nap, a hőmérséklet mindig 25 fok körül mozog, nemde? Nem. A kezdeti sokkot azonban gyorsan felváltotta az izgalom, amikor elkezdtem megismerni a helyi szokásokat.

1. Téli időjárás


Csípős téli reggelek és szemtelenül kék ég ... általában ez fogad bennünket Barcelonában és a déli vidékeken. Nincs meleg, de túl hideg sem - amolyan "pont jó hőmérséklet" ez, általában 10 és 15 fok között. Északon azért már más a helyzet. A városban, ahol élek, már novemberben is voltak olyan napok, amikor napközben sem láttunk napfényt ... Persze, ha az ember Mordorban él, ne várjon sokat. :D 

tippek turistáknak

Az időjárás mindenképpen megköveteli a melegebb ruhákat, de a napszemüvegeket se felejtsétek otthon. És ne lepődjetek meg azon, ha a lakásokban/házakban nem találtok fűtőtesteket.

2. Szezonális édességek


Bár nem röpködnek a mínuszok (ezért plussz kilókat sem kell feltétlenül magunkra pakolni), a katalán édességeknek nagyon nehéz ellenállni. Panallets, turró és forró csokoládé churros-szal ... kell ennél több? Ne aggódj, ha nem vagy édesszájú; télen minden városban árulnak sült gesztenyét és sült édesburgonyát. ;)

tippek turistáknak


3. Kevesebb turista


Most jött el az ideje annak, hogy ellátogass a múzeumokba és a kiállításokra, amik annyira érdekelnek. Kevesebb turistával fogsz találkozni, ez pedig egyértelműen rövidebb sorokat jelent. Bármilyen városba is menj, a forgalmon is érezni fogod a különbséget. 

tippek turistáknak


4. Bárok


Míg tavasszal, nyáron és télen minden a teraszokról szól, télen a főszerep kétségkívül a bároké. Hangulatos helyek mindenhol vannak. Az én törzshelyem az El Bouqet, ahol a belső igazi századfordulós párizsi hangulatot idéz. 


5. Téli fogások


Míg nyáron mindenki salátán él, télen az emberek előszeretettel kapcsolják be a sütőt, ami esténként kellemesen helyettesíti a központi fűtést. A téli időszak ideális arra, hogy kipróbálj pár hamisítatlan katalán fogást. Ilyenek például a botifarra amb mongetes (tipikus kolbász fehér babbal), escudella (húsleves, amit tradicionálisan karácsony napján fogyasztanak), vagy éppen a suquet de peix (halból készült pörkölt, amit sáfránnyal készítenek). Bon profit!


6. Calçotada


A katalán gasztronómia egyik fénypontja a nyitott tűzön sütött hagyma, amit pikáns szószba mártogatva fogyasztanak. 

tippek turistáknak
Forrás: Otger!/Flickr


7. A karácsonyi időszak


A karácsony számomra az év legszebb ünnepe. Hagyományokkal - szerencsére - Katalónia is büszkélkedik. Látogassatok el egy karácsonyi vásárba, vegyetek farönköt, és ne hagyjátok ki a királyok felvonulását sem. 

tippek turistáknak


8. Téli sportok


A legismertebb téli síközpontok a La Molina és a Vall de Núria, ahol biztosan ki tudtok kapcsolódni síelés vagy épp snowboard-ozás közben. Barcelonából például már 40-50 €-ért eljuthattok ide. Ez az ár tartalmazza a vonatjegyet oda-vissza, egyenes járatot a síközpontba és a napi síbérletet. 

tippek turistáknak


Ti mit szerettek a katalán télben? 
 

Tetszett a bejegyzés? Látogassatok el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár rátok!

tippek turistáknak