Amikor a hagyma nemzetközi jelenséggé válik

 
A “Gran Festa de la Calçotada de Valls” - az egyik legfontosabb gasztronómiai események egyike Katalóniában - idén is megrendezésre került január végén. A több mint 40.000 látogatót vonzó esemény jelzi, hogy hivatalosan is kezdetét vette a “calçots” szezonja. A fesztivál a világ minden tájáról vonzza a turistákat, akik a részt szeretnének...
A bejegyzés folytatódik
 

A katalán panellet: a kulináris hagyomány, amely Konstantinápolyban született

Évszázadokon át minden civilizáció megünnepelte az ősz kezdetét, mint az év egyik legjelentőseb időszakát. Sok hagyomány kiállta az idő próbáját. Az ősz eljövetelét...
A bejegyzés folytatódik
 

Spanyol omlett PCOS-sel élőknek

Pár hete a 160 gramm blog szerzője egy kihívást tett közzé, melyben arra kérte a vállakozókedvű bloggereket, hogy készítsenek egy el ételt úgy, hogy azt ő is megehesse....
A bejegyzés folytatódik
 

Spanyol omlett kezdőknek

A világ egyik legjobb reggelije/uzsonnája/vacsija/nasija, aminek elkészítését nagyjából egy évig tanultam. De ténlyeg! :D A spanyol omlett nem tipikus katalán étel, de...
A bejegyzés folytatódik
 

A világ legfinomabb salátája

Nem tudom, hogy ez a saláta mennyire tipikus katalán étel, annyi azonban bizonyos, hogy szinte minden étteremben megtalálható. Bár az is igaz, hogy minden étteremben egy kicsit...
A bejegyzés folytatódik
 

"Mona de Pasqua", a katalán húsvéti torta

A hagyomány szerint a húsvéti nyuszi átugorja Katalóniát (azaz a tojásokat nem ő hozza). Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyerekek csokoládé nélkül maradnak. Csokifigurák...
A bejegyzés folytatódik
 

3 recept csicseriborsóval

Amikor a blogot a Reblogra költöztettem, egyik nagy álmom az volt, hogy bepillantást nyújtok majd a katalán gasztronómia rejtelmeibe. Bár vannak ételek, amelyek több órán...
A bejegyzés folytatódik
 

Krémleves sütőtökből? Igen!

Bár eredetileg más bejegyzést szántam mára, az időhiányra való tekintettel kénytelenek lesztek beérni egy sütőtökös recepttel. Igaz, ez nem egy hagyományos katalán recept....
A bejegyzés folytatódik
 

Hogyan lehet túlélni a spanyol étkezéseket: avagy élni tudni kell!

A családom, a barátaim, az ismerőseim mind feltették már a kérdést: hogyan étkeznek az emberek Spanyolországban? A rövid válasz az: máshogy, mint mi.  Be kell vallanom,...
A bejegyzés folytatódik
 

Három tapas a hétvégére

Mivel a héten már írtam egy kisebb bevezetőt a gasztronómiáról, gondoltam, itt az ideje, hogy pár recepttel is megörvendeztesselek benneteket. Való igaz, a tapas nem...
A bejegyzés folytatódik
 

Let´s talk about food, baby!

Azt tudtad, hogy a világ legjobb étterme katalán? És azt tudod, mi jellemzi az itteni gasztronómiát? Mivel Katalónia a Földközi-tenger partján helyezkedik el,...
A bejegyzés folytatódik
 

Hogyan rendeljek kávét Katalóniában? 

A sok politikai tematikájú poszt után gondoltam, evezzünk egy kicsit könyedebb vizekre. Úgyis ma van a kávé világnapja, ti pedig biztos imádjátok a kávét. Nem úgy,...
A bejegyzés folytatódik

Élőben a nagyvilágból

blogavatar

Üdvözöllek Benneteket az Élőben a nagyvilágból blogon! Rövid életem alatt éltem már Szlovákiában és Lengyelországban. Jelenleg Katalóniában, Spanyolországban keresem a helyem. Célom, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Közélet, kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, leendő emigránsoknak. Neked.

Hirdetés