És a legjobb az egészben, hogy a módszer teljesen ingyenes! De haladjunk csak lépésről lépésre. Ha ezen a blogol olvasgatsz (netán visszatérő olvasó vagy) lefogadom, hogy imádsz utazni, netán te is külföldön élsz. Bármelyik is legyen a helyes válasz, biztos vagyok benne, hogy van egy jobb mobilod vagy egy kompakt fényképezőgéped, amit rendszeresen használsz (legalább évente egyszer a nyaralásod alatt). Ha ez igaz, biztos te is észrevetted már, hogy a drága gép nem garantálja a gyönyőrű fotókat. Sajnos az emberek többsége nagyon kevés figyelmet fordít az utómunkálatokra, pedig sokszor ez az, ami azt az "extra" érzést eredményezi.

tippek turistáknak fotózás

Minek szerkeszteni egy fotót?

Mert nem számít, mennyire jó a kamerád, akkor sem képes teljes mértékben visszaadni ugyanazokat a színeket és az élénkséget, amit a valós életben, abban az ominózus pillanatban le akartál fényképezni.

Az utómunka nélküli fotóval - mondjuk úgy - megvan a munka 80 %-a. A szerkesztés az a plussz, amivel át tudod adni az azt érzést, ami téged a fotó elkészítésére inspirált.  Ez segít abban, hogy az emberek megértsék, lássák és átérezzék, hogy miért gondoltad úgy, hogy az adott téma megéri a fényképet. Ezért gondolom úgy, hogy a fotó szerkesztése, az utómunkálat a fotózás szerves, elengedhetetlen része ahhoz, hogy nagyszerű felvételek szülessenek.

A szerkesztés nem könnyű - megvannak a maga buktatói, ezért az emberek nagy része csak szűrőket használ. Bár úgy tűnhet, ez a könnyebb út; tudnod kell, hogy a szűrők lehetőségei eléggé korlátozottak, nem működnek minden fotótípusnál, és sokszor teljesen más hatást érünk el velünk, mint amit eredetileg szeretnénk. Bár néha használok szűrőket az Instagramon, alapjában véve nem szeretem őket (bár kezdő fotósként volt időszak, amikor teljesen rájuk voltam kattanva). Ezért ma arra szeretnélek ösztönözni, hogy hagyd az instant segítséget, és próbáld meg magad szerkeszteni a fotóidat. Próbálgass, gyakorolj, amíg eléred a megfelelő hatást! ;)

Milyen eszközre lesz szükséged?

Nos, attól függően, mennyi pénzt szeretnél költeni, 3 lehetőséget érdemes megfontolnod:

1. INGYENES VÁLTOZAT: Első körben mindeképpen érdemes fontolóra venned a Picasa-t. Azok számára, akik még nem hallottak róla: a Picasa a Google ingyenes képszerkesztő eszköze, amit innen tölthetsz le.

2. DRÁGABB VÁLTOZAT: Adobe Lightroom. Be kell vallanom, hogy sosem próbáltam, de az interneten ódákat zengenek róla.

3. PROFESSZINÁLIS VÁLTOZAT: Adobe Photoshop. Az eszköz, ami annyira fejlett, hogy a neve mára külön fogalommá vált. Mindez jó okkal történt - a Photoshop csodálatos, de a mágiának ára van (és ebben az esetben elég borsos). A használata sem egyszerű, és megtanulni a kezelését több napba/hétbe/hónapba telik. És hát, legyünk őszinték, egy átlagembernek (mint te vagy én) nincs szüksége bonyolult, professzionális programokra, amikor a nyaraláson készült fotókat szeretné "felpörgetni".

Ebből valószínűleg kitaláltad, hogy ma a Picasa-val fogunk dolgozni. Ha már ismered a programot, szuper.

Ha még nem, innen letöltheted azt.

Színes fotók szerkesztése két lépésben

1. lépés: Növeld a derítőfényt. Ez világosabbá, szellősebbé teszi a képet, ami minden alkalommal beválik.

tippek turistáknak fotózás

2. lépés: Növeld a telítettséget. Ez visszaadja a színek természetes élénkségét.

tippek turistáknak fotózás

Itt van egy előtte-utána kép, hogy lásd, mit érhetsz el mindössze két lépéssel.

tippek turistáknak fotózás

Fekete-fehér fotók szerkesztése két lépésben

Feltételezem, hogy már van egy fekete-fehér fotód. Ha mégsem - de szeretnéd, ha lenne - akkor be kell iktatnod egy plussz lépést: változtatasd meg a színes fotódat a programban.

tippek turistáknak fotózás

1. lépés: Növeld a kiemeléseket.

2. lépés: Növeld az árnyékokat.

tippek turistáknak fotózás

A növekvő fény és árnyék segít létrehozni egyfajta drámai kontrasztot, amely mindig jól mutat a fekete-fehér fotókon. Itt az előtte-utána kép az előbb bemutatott 3 lépés alapján készült.

tippek turistáknak fotózás

Készen is vagyunk! :) Ezek a nagyon egyszerű lépések neked is segítenek abban, hogy a fotóid felrobbantsák a Facebookot. ;) Ne felejtsd,  függetlenül attól, hogy milyen eszközt használsz, ez a két lépés (fekete-fehér vagy színes képeknél) a legbiztonságosabb, leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a képeidből sugározzon az a bizonyos "extra" érzés.