Igen, jól olvastad! Itt Katalóniában sok szokás kel életre karácsony előtt. Ezek legtöbbje több száz éves. Hagyományosan az emberek Szenteste nem vacsorával, hanem ebéddel ünnepelnek, hogy időben megérkezzenek az éjféli misére. Ezenkívül ott van még a "Caga Tió" (a címben említett farönk), és január 6-a, amikor a Vízkereszt, amikor a három király ajándékot hoz a gyerekeknek. Ez a bejegyzés ezt az ünnepi időszakot öleli fel.

Miközben egyre nagyobb számban élnek külföldiek a területen, és az ünnepek is "amerikazálódnak", egyre több helyen jelenik meg Santa Klaus, és egyre több családban bontanak ajándékokat december 25-én. Egyre több család - akik nem rendelkeznek katalán gyökerekkel - dönt úgy, hogy az ünnepekből kihagyják a Caga Tió-t. Azonban a kövér, pirosruhás figurával ellentétben, a kedvesen mosolygó farönköt minden üzletben és vásáron megtalálod.

Caga Tió, a szeretnivaló farönk, ami ajándékokat kakil

A Caga Tió - ami szó szerinti fordításban annyit jelent, "kakiló farönk" - egy nagyon régi katalán hagyomány. A régi időkben a családok az erdőben keresték meg a legszimpatikusabb farönköt, amelyre arcot festettek, és a "fejébe" nyomták az ún. barretina-t (piros sapka, amit a katalán parasztok viseltek). A rönköt aztán letakarták egy meleg pokróccal (vagy takaróval), hogy ne fázzon meg a hideg téli éjjelek alatt. Manapság, szinte minden méretben kapható, de mindegyik készító követi a hagyományos kinézetet.

ünnepek
Credit: Ajuntament Barcelona/Flickr

December 8-tól (a Szeplőtelen Fogantatás napja a Bibliában) aztán a gyerekek minden nap "megetetik" a saját rönküket egészen karácsonyig. A takarmány bármi lehet: keksz, mandarin, tej. A nagy nap aztán énekelnek neki egy dalt, és megverik egy bottal, amíg a takaró fel nem száll, és a gyerekek meglátják az ajándékokat. A régi időkben a Tió mandarint, cukorkát és mogyorót "kakilt", de a manapság a szülők inkább ajándékokat rejtenek a takaró alá. Vannak családok, ahol mindez Szenteste történik, mások azonban december 25-én. Ez csak attól függ, melyik család melyik dátumot részesíti előnyben.

Ez egy hagyományos dalocska, amit a gyerekek a Tiónak énekelnek: "Caga Tió avellanes i torró. Si no vols cagar, et donarem un cop de pal". Fordítás: "Caga Tió, mogyorót és nugátot adj! Ha nem akarsz kakilni, megütünk egy bottal."

"El Caganer": a jó szerencsét hozó alak, amely értelmezéséhez jó adag humorra van szükség

Mint minden keresztény országban ebben az időszakban, Katalóniában is betlehemeket állítanak a templomokban, az otthonokban és a nyilvános helyeken a városokban. Itt minden jól ismert szereplőt megtalálasz: Máriát, Józsefet, a kisded Jézust a jászolban, a három bölcset és néhány állatot is. Eddig rendben is volnánk ... De mi a helyzet azzal az a guggoló alakkal a sarokban, aki épp a dolgát végzi?

via GIPHY

Nem vicc. Ez az ún. "El Caganer", vagyis a "Kakiló ember". Ezt a figurát mindig guggoló helyzetben ábrázolják. Szimbolizálja a bőséges termést és sok jó szerencsét hoz az embereknek, miközben arra emlékeztet minket, hogy mindannyian emberek vagyunk, és hogy  mindig van min nevetni az életben. Ez a figura egy sajátos módja annak is, hogy a katalánok kigúnyolják a spanyol inkvizíciót. Az eredete amúgy a 17. századra nyúlik vissza.

ünnepek
Credit: Albert/Flickr

Hagyományosan az El Caganer férfi figura, amely barna nadrágot (bokáig lehúzva, természetesen) és a már említett piros kalapot visel. Manapság azonban kerámia figurák ezreit találhatjuk meg a piacokon Lady Gagától kezdve, Justin Bieberen át, egészen Barack Obamáig. A természet mindenkit hív, legyél te Spongyabob vagy akár Darth Vader! :D

ünnepek
Credit: "Caganers" by Caganercom - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Élő betlehem

Egy másik katalán hagyomány az élő betlehemek építése, amelyekben önkéntesek öltöznek be, és hetekig szórakoztatják a városok lakóit. A Corbera de Llobregat-ban található betlehem az egyik legnépszerűbb Katalóniában.

ünnepek
Credit: calafellvalo/Flickr

Ezt az élő betlehemet 1962. óta minden évben megszervezik. A város lakói és az ide látogató turisták sétálhatnak az élő „szobrok“ között, miközben a hangosbemondóból az Evangélium egyes részei, prózai kommentátorok és népköltészeti alkotások hangzanak el.

December 24: Szenteste

Ezen a napon a vacsora hagyományosan könnyű, és gyorsan elkészíthető ételt jelent. Semmi ünnepi flanc. Az éjféli mise azonban sok családban szent és sérthetetlen. Karácsonykor még azok is ellátogatnak a templomba, akik év közben messziről kerülik azt.

December 25: Nugát-idő!

Ebédidő környékén a családok összegyűlnek, és felkészülnek a nagy ünnepre. Ponty helyett a tipikus menü részét képezi az Escudella i carn d´olla, ami lassú tűzön főtt leves tele hússal, zöldségekkel és a hagyományos karácsonyi tésztával, aminek a neve Galets de Nadal.

ünnepek
Credit: Dani Armengol Garreta/Flickr

Előszeretettel fogyasztanak még tengeri herkentyűket; kagylót, garnélarákot és bébi angolnát. Mindezt persze cava-val (katalán pezsgő bor) öblítik le, amiből a karácsonyi időszakban több millió üveget adnak el.

Az édesszájúaknak pedig ott a torró, a katalán nugát, ami különböző ízesítéssel kapható.

ünnepek
Credit: Jonathan Pincas/Flickr

December 26: Szent István napja

Ez a nap munkaszünet Katalóniában (Spanyolország többi területével ellentétben). Hagyományosan ezen a napon folytatódik a családok és barátok látogatása. Ezen nap ünnepi eledele a canelloni; házi tésztába csomagolt darált hús.

ünnepek
Credit: Bev Sykes/Flickr

December 28: Bolondok napja

Három nappal karácsony után, az Ártatlan szentek napján, Katalónia a Bolondok napját ünnepli. Hasonlóan, mint nálunk április 1-én, ez a nap a tréfákról szól. Olyannyira, hogy ebben még a média is részt vesz, és az igazi hírek közé álhíreket vegyítenek (mint például azt, hogy a spanyol koronaherceg feleségül veszi Madonnát).

December 31: A 12 szem szőlő

Mint sok más helyen a világon, a katalánok is elbúcsúztatják az Óévet. Ezt az estét is családi körben vagy a barátokkal töltik (természetesen vacsorával tisztelegve az Óév előtt). A hagyomány szerint az óra harangjátéka tizenkét alkalommal csendül fel éjfél előtt, és az embereknek minden alkalommal egy szem szőlőt kell elfogyasztaniuk. Aki képes megenni mind a tizenkettőt, annak hatalmas szerencséje lesz az új évben!

Ezen a napon találkozhattok az Orrok emberével (L´home dels nassos), akinek a hagyomány szerint annyi orra van, ahány nap van egy évben.

ünnepek

Január 5: A három király megérkezik a városba

A hónap első napjaiban Magyarországon az emberek megpróbálnak kijózanodni az ünnepek poszt-apokaliptikus hatása alól. Rengeteg étel, rengeteg ital, amit nemcsak a gyomrunk és a májunk, de a pénztárcánk is megérzett. Nem úgy Katalóniában, ahol az emberek a szezon legnagyobb ünnepére készülnek! Január 5-e az ún. Nit del Reis, azaz a „Királyok éjszakája“. A három király Vízkereszt előestéjén ajándékot hoz a kis Jézusnak. A gyerekek itt nem a Télapónak, hanem a három királynak írnak levelet, amiben feltüntetik, hogy egész évben jól viselkedtek, és felsorolják, milyen ajándékokat szeretnének kapni. Általában előhagyják a csizmájukat, amibe a királyok ajándékokat tesznek. A gyerekek cserébe egy pohár tejet adnak neki, és vizet készítenek a tevék számára (mert a királyok ugye tevéken utaznak).

Január 6: Az ajándékok és a „Tortell del Reis“

Miután reggel mindenki kibontotta az ajándékát, a napot egy hatalmas ebéddel ünneplik. A desszert az ún. El Tortell del Reis; egy gyűrű alakú kalács, amit marcipánnal vagy tejszínhabbal töltenek meg. A legszerencsésebb családtag a nap királyává koronázhatja magát, ha megtalálja a krémben a pici király-figurát. Aki viszont a szárított babot találja meg, arra a következő évben nagy szerencse vár. Ennek ellenére az ebédet is neki kell kifizetnie.

ünnepek
Credit: Rafel Miro/Flickr

Ne felejtsd el a lottószelvényt!

A katalán lottó főnyereményét hagyományosan december 31-én sorsolják ki. Az idei évben a főnyeremény 100 000 €. Ne felejts el szelvényt venni! ;)

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)

ünnepek