Girona-tól mintegy 44 kilométerre, Barcelonától pedig 142 kilométerre ( 1 óra, 30 perc) egy csodás helyet fedezhettek fel. A L´Escala nevű üdülőhely tőszomszédságában található Empúries, ami két romvárosnak is otthont ad.

A legősibb várost egy kicsi szigeten emelték, amely a Flúvia folyó torkollatánál helyezkedett el. Később azonban (i.e. 550-ben) a lakosok áttelepültek a szározföldre, létrehozva az ún. Neapolis-t, azaz az új várost.

tippek turistáknak

I. e. 530-ban a város lakosainak száma megnőtt, mivel az emeberek ide menekültek a perzsák elől. Bár nagy volt a nyomás Karthágó részéről, Empúries mégis megőrizte görög jellegét.

tippek turistáknak

A politikai és kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően a település az egyik legfontosabb kereskedelmi központtá nőtte ki magát; összekötötte Massalia-t (Marseille) és Tartessos-t (Hispánia déli részén fekvő területek).

tippek turistáknak

Empúries végül a legnagyobb görög kolónia lett.

A pun háborúk alatt Róma szövetségese volt; és  Publius Cornelius Scipio ebből a városból indította hódító hadjáratát i.e. 218-ban. A szövetségnek köszönhetően a város ezután is megőrizte függetlenségét.

tippek turistáknak

tippek turistáknak

Empúries azonban a rossz oldalra állt a Julius Ceasar és Pompeius közti háborúban; ezért Pompeius veresége után megfosztottákaz autonómiától. A rómaiak ekkor építettek egy, a veteránokat szolgáló várost (Emporiae) a volt városállam mellé. Ettől kezdve, Empúries elvesztette fontosságát. A görög várost végül a 3. században hagyták el a lakosai, míg a római város életben maradt egészen a vikingek érkezéséig (9. század közepe).

De mit látunk itt tulajdonképpen?

A Neapolis-ban több ház és templom maradványát csodálhatjuk meg. A legöregebb templomot Artemisznek, a Hold és a vadászat szűz istennőjének szentelték. A másik fontos szentély Aszklépiosz, a gyógyítás istenének temploma.

tippek turistáknak

Ezeken kívül van még egy templom, ami – számomra – nagyon érdekes volt. Ezt ugyanis Szerápisznak szentelték. Mi olyan érdekes ebben, és ki a fene az a Szerápisz? Érdekes, mert Szerápisz nem tartozik a hagyományosan vett ókori görög istenek közé. Ebben az esetben egy mesterségesen kialakított istenalakról beszélünk, akit a hellenisztikus Egyiptomban hoztak létre. Szerápisz Ozirisz, Zeusz és Hádész vonásait egyesíti magában; így egyértelmű, hogy az Alvilág isteneként, valamint gyógyító istenként tisztelték.

A házak maradványai között több mozaik, ill. falfestés maradt fenn. De olyan központi helyeket is megcsodálhatunk, mint az agóra.

tippek turistáknak

tippek turistáknak

A római város nagyobb, mint a görög; de ennek egyelőre csak 20 %-át tárták fel. A római katonai táborok tipikus elrendezését csodálhatjuk itt meg: két fő út, amelyek a fórumnál találkoznak.

tippek turistáknak

tippek turistáknak

A rómaiak is emeltek templomot, amely a fórum közepén állt. Ezt egyszerre három istennek is szentelték: Jupiternek, Junónak és Minervának.

tippek turistáknak

Ezenkívül csodás házakat láthatunk, amelyek kertjei a mai napig szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

tippek turistáknak

tippek turistáknak

Amennyiben Ti is óriási rajongói vagytok az ókori kultúráknak, ezt a helyet nem szabad kihagynotok!

Ha tetszett a bejegyzés, látogassatok el a blog Facebook oldalára!

tippek turistáknak