Az ismerőseim közül meglepően kevesen ismerik Gironát, pedig ez a város tökéletes úticél mindenkinek, aki szereti a szűk középkori utcákat, történelmi kincseket, élettel teli bárokat és kiváló éttermeket. 

A helyiek úgy ismerik Gironát, mint az "1000 csata városát", de tavaly ilyenkor még senki sem gondolta, hogy a legújabb ostromot a nemzetközi újságírók fogják jelenteni, miután kiderült, hogy az HBO a városban fogja forgatni a Trónok Harca 6. évadának egyes jeleneteit. És akkor a Michelin-csillagos étteremről, az El Celler de Can Roca-ról, még nem is beszéltünk ...

Igaz, ami igaz: most sem fogunk. Összegyűjtöttem azonban a kedvenc kávézóimat és érdekes sarkokat, amiket beleszőttem egy útvonaltervbe, hogy te is eltölthess egy tökéletes a hétvégét a legjobb katalán városban.

Első nap

Reggel

Kezd a napot egy kiadós reggelivel La Fabrica-ban egy third wave kávéval, frissen facsart naracslével és hamisítatlan életigenléssel. 

A La Fabrica a zsidó negyed szélén található, ami az 1492-es kiutasításig ezer zsidónak adott otthont. Sétálj végig a szűk, macskaköves utcán (Carrer Força) egészen a zsidó múzeumig, ami egy 15. századi zsinagógában kapott otthont. 

Délután

Haladj tovább ezen az utcán egészen a Katedrálisig, és ebédelj a Café de l'Arc (asztalfoglalás: +34 972 20 30 87) teraszán a festői barokk lépcsők és a gótikus székesegyház tőszomszédságában. Ne siess, mindenre van időd. Adj magadnak legalább egy órát, hogy megcsodáld a  világ legszélesebb gótikus templomhajóját, a bonyolult munkálatokat és az elegáns kolostort.

tippek turistáknak
A Katedrális. 

Nem annyira ambiciózus, de ugyanúgy lenyűgöző a közeli Sant Feliu Bazilika (Basílica de Sant Feliu), amiben Szent Narcissus, Girona védőszentjének maradványit őrzik. A szent éberen őrzi a várost, hiszen a legenda szerint, amikor V. Fülöp 1285-ben el akarta foglalni a várost, a sírból több ezer halálos légy szállt fel, amik megtizedelték a hadsereget, a túlélöket pedig menekülésre késztették. 

tippek turistáknak
A Sant Feliu Bazilika. 

Este

A folyóval párhuzamosan fut a Rambla de la Llibertat, ahol a város társadalmi élete zajlik. Kávézók és üzletek ezreit találod itt (Girona híres arról, hogy a városban több üzlet jut egy főre, mint bárhol máshol Spanyolországban). Sétálj az árkádok alatt, és keresd a település rejtett kincseit! Az árkádok végén például megtalálhatod azt a régi üzletet, ahol valamikor francia fehérneműt és parfümöket árultak. Honnan tudod, hogy jó helyen jársz? Onnan, hogy a bolt előtti mennyezeten egy száz éves térképet találsz, ami Párizst ábrázolja. Tovább haladva pedig megláthatod a vámpírra hasonlító vízköpőt.

Megtaláltad? Akkor jutalmazd meg magad egy isteni vacsorával az Arròs i peix étteremben. Jó, be kell vallanom, hogy itt még nem jártam, de minden vágyam, hogy egyszer beüljek ide. Ez egy innovatív hely, ahol halat és tengeri herkenytűkből készült ételeket készítenek. A csavar a dologban annyi, hogy a friss alapanygokból kiválaszthatod, mit szeretnél fogyasztani. Nézd csak meg a képet!

Második nap

Reggel

Sétálj egyet a Pont de les Peixateries elnevezésű vörös hídon, amit Eiffel tervezett. Innen nyílik a legszebb kilátás az új városrészre ... bár az új meglehetősen relatív fogalom. A híd túloldalán, jobb oldalt lesz a Plaça de la Independència, ahol nyugodtan megreggelizhetsz.

tippek turistáknak
Színes házak az Onyar folyón. 
tippek turistáknak
Pont de les Peixateries

Délután

Látogass el a város - talán - legérdekesebb múzeumába, a Museu del Cinema-ba. A tárlat egyedülálló; valójában olyan ikonikus tárgyak gyűjteménye, mint a lámpa Rick Kávézójából (Casablanca), Johny Depp ollókezei (Ollókezű Edward), Robert de Niro boxkesztyűje (Dühöngő bika), vagy Dustin Hoffman piros flitteres ruhája (Aranyoskám).

Miután végeztél, jutalmazd meg magad egy gluténmentes fagyival a Rocambolesc fagyizóban, amit a legfiatalabb Roca-testvér, Jordi üzemeltet. Az érdeklődőket minden héten várja egy speciális ajánlat. Én eddig egyet kóstoltam: cseresznye fagyi, konfitált cseresznyedarabokkal, és fehér csokoládéba mártott friss cseresznyével. Ízorgia, amit egyenesen bűn kihagyni. ... Azt mondtam már, hogy a fagyizó berendezését Willy Wonka csokigyára ihlette? ;)

Este

Amint leszáll az éj,elérkezik az ideje egy kis apertifnek. Próbáld ki az El Vermutet bárt(Calle Bonaventura Carreras I Peralta 7, tel: +34 619 70 53 00) a Placa de l'Oli-n. Ez egy tipikus hely, ahol a helyiek összegyűlnek egy vacsora előtti vermutra, ami mellé zöld olajbogyót, vagy egy szelet narancsot tálalnak. Innen csak pár perc séta a lenyűgöző 16. századi kőlépcső, ami  a Sant Martí templomhoz vezet fel. Félúton a templomhoz találod a Le Bistrot teraszát (Pujada de Sant Domènech 4, +34 972 21 88 03). Minden bizonnyal ez a legvarázslatosabb, legromantikusabb pontja a városnak, ha vacsorázni szeretnél. Az étterem régimódi, a menü jó - a francia és a katalán stílus és gasztonómia keveredik itt.

tippek turistáknak
A  Le Bistrot terasza

A városban természetesen sokkal több látnivaló vár, mint amiket itt felsoroltam. Ez azt jelenti, hogy a jövőben még visszatérünk a városba. ;)

Amennyiben el szeretnél látogatni Gironába, szívesen segítek megtervezni az utad. Csak küldj egy emailt az elobenanagyvilagbol@gmail.com címre! ;)