Azt tudtad, hogy a világ legjobb étterme katalán? És azt tudod, mi jellemzi az itteni gasztronómiát? 

Mivel Katalónia a Földközi-tenger partján helyezkedik el, gasztronómiája változatosabbnál változatosabb összetevőkkel büszkélkedik, és elképesztően fantáziadús végeredményeket produkál. A tengeri élőlények, a paradicsom, a piros paprika, a padlizsán, a gomba és az articsóka csak pár gyöngyszemei az itt fellelhető alapanyagoknak.

Természetesen, a katalán gasztronómiát erősen befolyásolta az ibériai, föníciai, az ókori görög és római, a zsidó és az arab konyha. Tehát, ha egy gyors összefoglalót kellene tartanom, azt mondanám, hogy az asztalról nem hiányozhat a vörös hús, bárány, nyúl, tengeri élőlények, csirke, friss gyümölcsök, zöldségek és a diófélék

Óriási hagyománya van a gombászásnak is. Vannak, akik napokra eltűnnek, hogy gombák után kutassanak az erdőben. Másik érdekesség a nagy és édes újhagyma, azaz a calçots (ejtsd kalszotsz). A szezon januártól márciusig tart. Az elkészítés módja nagyon egyszerű: forró parázson sütik (ha úgy tetszik, grillezik) meg a zöldséget. Ezt nem önmagában, hanem valamilyen szósszal fogyasszák. Ilyen például az ún. romesco, ami finomra őrölt paradicsom, piros paprika, hagyma, fokhagyma, mandula és olívaolaj keveréke.

Ha mélyebbre szeretnénk ásni, tudnotok kell, hogy a sonka (pernil) és a sajt (formatge) az itteni étkezés állócsillagai. Ezenkívül sok fajta kolbásszal találkozhattok, amelyek alapja a sertéshús (például a botifarra).

A tapas eredetileg nem Katalóniából származik, de az évtizedek alatt az itteni konyha részévé vált.

Hogy átláthatóbb képet kapjatok a gasztronómiáról, nézzünk pár hagyományos ételt.

Húsételek

Botifarra – Kezeletlen fűszeres kolbászról van szó, amit egyszerűen megsütnek. Leggyakrabban a pa amb tomàquet-tel vagy főtt babbal tálalják.

Botifarra. Credit: su-lin/Flickr

Escudella – ez a katalán pörkölt. Húsból, babból, burgonyából és káposztából készül. Néha tésztát is főznek bele.

Xai rostit amb 12 cabeçes d’all – szó szerinti fordításban ez annyit jelent: bárány 12 fej fokhagymával sütve.

Embotits – ez a gyűjtőnév; különböző típusú kolbászokra utalnak vele.

Halételek

Esqueixada – lényegében egy saláta paprikából, paradicsomból, hagymából, vörös borecetből és tőkehalból. A halat sóban szárítják. Főzés és tálalás előtt átmossák.

Fideuà – paella tengeri herkentyűkből, amit tésztából készítenek a rizs helyett (ma már szintén említettük).

Fideuà. Credit: Dani Armengol Garreta/Flickr

Suquet de peix – ez amolyan pörkölt halból. Paradicsommal, burgonyával és fokhagymával készítik. Nincs meghatározva, milyen halból kell készíteni. Az alapanyag aszerintváltozik, milyen halat tud az ember beszerezni reggel a piacon.

Szószok

Romesco – ahogy már említettem, paradicsomból, paprikából, hagymából, fokhagymából és mandulából készített szósz.

Romesco. Credit: JJ/Flickr

Allioli – a másik itteni kedvenc. Fokhagymából és olívaolajból készítik, amit addig kevernek, amíg fehéres habot nem kapnak belőle.

Vegetáriánus ételek

Pa amb tomàquet – azaz kenyér paradicsommal. Ha ezt az ételt készítitek, a kenyeret meg kell pirítani (szárazon). Ha ezzel elkészültetek, akkor egy félbevágott paradicsommal be kell dörzsölni a kenyér egyik felét, ezután rá kell csepegtetni egy kevés olívaolajat.

Pa amb tomàquet

Escalivada – ez lényegében egy meleg köret, amit grillezett zöldségekből (padlozsánból, piros paprikából, paradicsomból és hagymából) készítenek. A zöldségeket meghámozzák, kimagozzák és olívaolajjal keverik össze.

Calçots – a felsorolásból nem maradhat ki a már említett édes újhagyma sem.

Desszertek

Crema Catalana - az egyetlen olyan desszert, amit minden étteremben megtaláltok. Ez a hagyományos édességet leginkább a francia brűlée-hez tudnám hasonlítani. 

Crema catalana. Credit: Paul Goyette/Flickr

Mel i mató - nem más, mint friss krémes sajt mézzel, amihez néha diót is tálalnak. 

Music - a megnevezés valójában szárított gyümölcsöket és dióféléket jelent. Néha fagylalttal vagy krémes sajttal keverik össze, és édes muskotályos borral szervírozzák. 

Minden frissen készül, és rögtön fogyasztásra kerül. Ez eleinte szokatlan egy kicsit, és igényel némi tervezést, de az étkezés élménye már megéri a fáradtságot. 

A cikk eredetileg a hellomagyarok.hu oldalon jelent meg. 

 

Most te jössz! Látogass el a blog Facebook oldalára, és mond el, melyik katalán étel a kedvenced.

Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)