A “Gran Festa de la Calçotada de Valls” - az egyik legfontosabb gasztronómiai események egyike Katalóniában - idén is megrendezésre került január végén. A több mint 40.000 látogatót vonzó esemény jelzi, hogy hivatalosan is kezdetét vette a “calçots” szezonja. A fesztivál a világ minden tájáról vonzza a turistákat, akik a részt szeretnének venni a nagy hagymaevésen. De miért Valls a fesztivál fővárosa? Hogy kell a hagymát helyesen elkészíteni? Milyen szósszal illik fogyasztani? Miért van ennek az eseménynek egyre nagyobb nemzetközi visszhangja?

gasztronómia

Valls, a calçots bölcsője

A calçot nem más, mint egy hosszú, fehér színű újhagyma, amit speciális módon termesztenek. Az érdekes elnevezés onnan ered, hogy a gazdák a hagyma növekedése alatt többször fedik be azt földdel (katalánul a folyamat neve: calçar-les). Ez a folyamat okozza a hagyma hosszúságát.

gasztronómia
Forrás: Carlos Lorenzo/Flickr

A fent említett mezőgazdasági technikát a 19. században találta fel egy gazda Valls városában. Az úriember azonban itt nem állt meg: kitalálta a tökéletes elkészítés módját és a tökéletes szószt is. Azóta a calçot-fogyasztás az egyik legmeghatározóbb eleme a katalán gasztronómiának. A fesztivál során összegyűlik a család és a barátok, hogy együtt egyenek, igyanak, és élvezzék az életet.

Hogyan készítsük és fogyasszuk helyesen a hagymát?

Az első és legfontosabb lépés, hogy az újhagymát csak és kizárólag a főzés előtt lehet betakarítani. Másodsorban, el kell őket készítenünk a sütéshez: le kell vágni a zöld levelek és a gyökerek egy részét. A következő lépés, hogy a hagymát a grillre helyezzük úgy, hogy a lángok könnyen átjárjanak a hagymák között. Az előkészületekkel megvagyunk. 

gasztronómia
Calçots a grillen. Forrás: commons.wikimedia.org

Ezután meg kell gyújtanunk a tüzet: lehetőségeink szerint használjunk tűzifát és ágakat. Az újhagymát érdemes kétszer átforgatni lehetőleg akkor, amikor látjuk, hogy a hagyma vizet veszt. A calçots készen lesznek, ha már kívülről fekete a színük, de a végük puha. Az utolsó lépésben a hagymát újságpapírba csomagoljuk, hogy ne hűljenek ki.

gasztronómia
Grillezett újhagyma. Forrás: commons.wikimedia.org

A hagymaevés külön művészet! Javaslom, hogy használj „pitet“-et (azaz előkét), hogy a ruhád biztosan tiszta maradjon. Fogd a hagymát az egyik kezedbe, majd a másikkal óvatosan húzd le a megégett felső rétegeket. Ezután mártsd a hagymát a különleges mártásba, emeld a fejed fölé és fogyaszd jóízűen! ;) A szokásos adag felnőtteknek 15-20 darab hagyma között van.

A szósz

Ez a különleges szósz nagyon hasonlít a romesco-ra (szintén különböző zöldségekből készül). A hagyományos recept nagyon egyszerű; az összetevők mennyisége a résztvevők számától, ill. a fogyasztástól függ. Ha el akarjátok készíteni a szószt, pirított mandulát és mogyorót kell nagyon apróra törni, majd hozzáadni a grillezett fokhagymagerezdeket. Ezután következik a paradicsom, majd legvégül a petrezselyem. Folyamatos keverés mellett lassan adagoljuk az olívaolajat. Végül adjunk a keverékhez fél pohár ecetet, édes (vagy csípős) őrölt paprikát és sót.

gasztronómia
Forrás: JJ/Flickr

Mitől vált ez nemzetközi jelenséggé?

A calçots szezon novembertől áprilisig tart, mégis a február és a március azok a hónapok, amikor a legtöbb ember hódol ennek a hagyománynak. A “Gran Festa de la Calçotada de Valls” az az esemény, amely jelzi a naptárban a “hagymázás” hivatalos kezdetét, és ami több mint 40.000 embert vonzz évente. Naná, hogy verseny is van, ahol az a győztes, aki a legtöbb újhagymát képes megenni. :D

A nemzetközi média pár éve kezdett el érdeklődni az esemény iránt, és a fesztivál mára az egész világon közismertté vált. Képzeljétek, még olyan utazási irodák is léteznek, amik kifejezetten erre a napra kínálnak utakat. 

Ha te is szeretnél bekapcsolódni a hamisítatlan katalán hagyományba, jegyezd fel a naptáradba, hogy jövő januárban ide kell utaznod! :)

Forrás itt

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár rád! ;)

gasztronómia