Cadaqués csak úgy csillog a kobalt-kék vizű sziklás öböl fölött Katalónia legkeletibb csücskében. Ez a teljesen fehérre meszelt falu vonzerejét részben a szeles, kavicsos strandoknak, az ide vezető kanyargó utaknak és a könnyed hangulatnak köszönheti. Mégis - talán nem túlzás azt állítani - Salvador Dalí volt az, aki híressé tette ezt a kis települést.

Miért most menjek és nem nyáron?

Mert Cadaquést minden nyáron ellepik a turisták. Olyannyira, hogy szinte mozdulni sem lehet tőlük. Ellenben szeptember végén, október közepén a tumultus csökken, az időjárás viszont még mindig elég kedvező ahhoz, hogy élvezni tudjuk az őszi napsugarakat.

TIPP: Az öböl nagyon szeles. Készülj egy vastagabb pulcsival vagy kabátkával, mert naplemente után biztos szükség lesz rá októberben.

tippek turistáknak

Miért látogassak olyan helyre, ahol fúj a szél?

Ebből a helyből egyszerre árad bohém és elegáns hangulat, ami művészek és értelmiségiek kedvenc találkozóhelyévé tette. Az évek során olyan nevek fordultak itt meg, mint Picaso, Mark Chagall, Marcel Duchamp, Henri Matisse, Mauric Boitel, Walt Disney és Mick Jagger, és a falu az évek során szinte bebetonozta magát a felső tízezer kedvenc üdülőhelyévé. Ennek ellenére azonban megőrizte vidéki jellegét, amit előszeretettel látogatnak például a francia kisgyerekes családok.

Az az idő, amikor Cadaquést tartották Spanyolország művészeti fővárosának régen elmúlt, a varázsa mégis megmaradt.

tippek turistáknak

Amitől szerintem egyedi ez a település az az, hogy tudod, hogy tele van (egyéb) turistákkal, az utcákat róva azonban ezt mégsem érzékeled. Szinte hihetetlen, de ennek a falunak valóban sikerült megőriznie és átadnia az "itt soha semmi nem történik" érzést.

Mit csináljak itt 24 órán keresztül?

Örülök, hogy a bevezető és/vagy a képek meggyőztek annyira, hogy azt mond: "hajlandó vagyok rászánni Cadaquésre egy napot, és az idevezető kanyargó szerpentinek sem riasztanak vissza". 

tippek turistáknak

Arra buzdítalak, hogy a főút végén (ahol már látszik a tenger), kanyarodj jobbra. Az út a tenger mellett halad, nem lehet eltévedni. Ha követed, szépen lassan elmerülsz a fehérre meszelt házak és hangulatos utcák között. Felfelé haladva biztos rátalálsz a Szent Mária templomra (C/ Eliseu Meifren), a 16. századi gótikus épületre, ami a dombtetőn emelkedik a magasba. A barokk oltárképen kívül az épületet és érdemes megcsodálni (főleg alkonyatkor, amikor megvilágítják). A pici téren található fa mellől csodás kilátás nyílik a tengerre és a városra.

tippek turistáknak

Áruházakra, tömegmárkákra itt ne számítsatok. Helyettük fedezzétek fel a helyi galériákat és ajándéküzleteket (a legtöbb helyen a faluból származó, hand-made tárgyakat árulnak).

Salvador Dalí háza

Ha már az előbb említett főút végén balra fordulsz, egy másik kilátóhoz érsz. Folytatva a sétát azonban eljutsz a Portlligat nevű szomszéd faluba. Nem kell megijedni; az utat kaktuszok és olajfaligetek szegélyezik. Szép séta lesz!

Dalí 1930-ban telepedett le itt, a portlligat-i öbölben. A háza - jobban mondva egy több házból álló labirintus - ma múzeumként működik. A művész közel 50 éven át élt itt múzsjával és feleségével, Galával. A nő 1982-ben bekövetkezett halála után Dalí Púbolba költözött; abba a kastélyba, amit a nőnek vett.

tippek turistáknak

De térjünk most vissza Cadaqués mellé. A múzeum csak belépővel látogatható, nincsenek ingyenes napok. A jegyeket érdemes hetekkel előre online lefoglalni, ugyanis könnyen lehet, hogy lecsúszol a belépésről. A látogatókat csak kis csoportokban engedik be ( max. 8 ember léphet be a múzeumba minden 10 percben, akiket idegenvezetők terelnek a labirintusban). Ennek ellenére ez a kitérő minden Dalí-imádónak kötelező.

Jegyeket itt tudsz foglalni.

tippek turistáknak

Bármennyire is gondolkodom a negatívumokon, nem jut eszembe semmi. Cadaqués számomra különleges, igazi kincs. Például attól, hogy a kisvárost (vagy falut) maga a vezetés akadályozza az ellenőrizetlen növekedésben. Hogy a belváros kifejezetten a gyalogosoknak kedvez. Hogy a már említett macskaköves, meredek utcáktól a fehérre festett házakktól,  a kék és zöld ajtóktól és ablakoktól minden alkalommal eláll a lélegzetem. Nem csoda, hogy a katalánok úgy emlegetik ezt a helységet, mint a "Costa Brava gyöngyszemét".

tippek turistáknak

Meggyőztél! Hogyan jutok el ide?

Autóval

Mivel kb. 40 km-en keresztül kanyargó úton fogsz menni hegynek felfele, az út Figueres városából egy órát is eltarthat.

Amennyiben Barcelonából indulsz, két és fél órával kell számolnod.

Busszal

A legjobb, ha előre tervezel, mert könnyen lehet, hogy a busztársaság, amit kinézel magadnak, csak naponta egyszer szállít turistákat erre a félreeső pontra. A legegyszerűbb talán az lesz, ha elvonatozol Gironába vagy Figueresbe, és ott szállsz át valamelyik magántársaság által üzemeltett buszra. Például erre. Bővebb választási lehetőségeket itt találsz.

Forrás itt és itt

tippek turistáknak