Katalónia ma regionális választásokat tart, annak megállapítására, hogy az ésszakkeleti régió elszakadjon-e Spanyolországtól.

Mi az a Katalónia?

A nagyjából háromszög alakú régió Spanyolország ésszakkeleti részén kb. 7,5 millió embernek ad otthont. Északon Andorra és Franciaország, míg keleten a Földközi-tenger határolja.

A 200 billió € GDP-vel ez Spanyolország leggazdagabb autonóm területe, amely saját nyelvvel és kultúrával büszkélkedik (Nem, a katalán nyelv nem a spanyol egyik helyi nyelvjárása).

Katalónia térképe

Miért ez a nagy felhajtás a regionális választások körül?

A vasárnapi parlamenti választásokat valójában úgy kell értelmezni, mint egy népszavazást. A 135 fős parlamentben az abszolút többséget megszerző fél dönti el a régió további sorsát (függetenség vagy sem). 

Miért akarnak a katalánok független államot?

"Négy fő ok van: kevés tisztelet a katalán nyelv és kultúra iránt; Spanyolország nem ismeri el, hogy a területén több nemzet él; kísérletek egy centralizált spanyol állam létrehozására, és a katalán kormány feloszlatására; és Katalónia túlzott költségvetési hozzájárulása Spanyolország egyéb területein történő beruházások és szolgáltatások finanszírozására. Ez az összeg a katalán GDP (bruttó hazai termék) 6,4 % - 8,7 %-a, ami kb. 13,1 billió € és 17.8 billió € között mozog évente. A közelmúlt politikai eseményei bebizonyították az első három pontot. A gazdasági válság hangsúlyozta a negyedik pont tisztességtelenségét, mivel jelenleg Katalónia rendelkezik a legnagyobb adósságokkal az autonóm területek közül. Sőt, a közelosztásnak köszönhetően Katalóniában rosszabbak a közszolgáltatások, mint a támogatott területeken."

Bővebb információért kattins ide

Miért nem tartanak egyszerűen népszavazást, mint a skótok?

A függetlenséget támogató erők tavaly már megpróbálkoztak egy legális népszavazás megszervezésével, ezt a törekvésüket azonban Madrid blokkolta, és az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte.

Így ehelyett csak egy „felmérést“ tartottak 2014. november 9-én, ahol a résztvevők 80 %-a tette le voksát a független állam mellett.

Ki mit képvisel?

Ha a függetlenség mellett kiálló koalíció, a Junts pel Sí (Együtt az Igenért) nyeri a parlamenti választásokat, akkor - ígéretükhöz híven - azonnal megkezdik a tárgyalásokat Madriddal, és 18 hónapon belül kikiálltják a független köztársaságot.

A radikális baloldalt képviselő CUP szintén a függetlenséget támogatja. Ha szükséges, kormányt alkotnak a Junts pel Sí-vel, hogy a leendő kormány megszerezze az abszolút többséget.

A konzervatív PP és a Katalán Szocialista Párt ellenzik a függetlenséget ugyanúgy, mint a Ciutadans. A Podemos egy koalíciót alakított ki (Catalunya sí que es Pot), amely inkább a szociális kérdésekkel foglalkozik.

Mit mutatnak a felmérések?

A felmérések egyértelműen a Junts pel Sí győzelmét mutatják. Bővebben erről itt olvashatsz.

Hogyan működik a szavazás?

A katalán parlament 135 helyét 4 választási körzet között osszák el arányosan: Barcelonában 85, míg Tarragonából 18, Gironából 17 és LLeidából 13 képviselő kerülhet be a parlamentbe. A pártoknak a szavazatok min. 3 %-át kell elérniük minden kerületben ahhoz, hogy bekerüljenek a parlamentbe.

Az abszolút többséget 68 szék jelenti.

Hogyan tovább?

A függetlenséget támogató pártok azt mondják, hogy ha megszerzik a többséget a parlamentben az azt jelenti, hogy az emberek egyértelmű, demokratikus és megkérdőjelezhetetlen mandátummal ruházták fel a politikusokat arra vonatkozóan, hogy megvalósítsák a független államot.

Ezen a ponton a katalán parlament és a kormány tárgyalásokat kezd Spanyolországgal és a nemzetközi közösséggel, hogy megtalálják a lehető legjobb utat a független állam kikiálltásához.

Madrid mindezt nem fogja könnyen adni. A spanyol alkotmány kifejezetten megtilt minden olyan törekvést, amely veszélyezteti Spanyolország egységét, és a kormányzó PP nem fog ezen változtatni.

De az általános választások itt kopogtatnak az ajtón. Ki tudja, mit hoz a jövő?

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. 

Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)