A katalán elnök, Carles Puigdemont, a múlt héten bejelentette, hogy a „rendkívüli hivatali idő“ 750 új intézkedést fog magával hozni; beleértve azt a 45 törvényt, amelyek megalapozzák az új állam létrejöttét.

A múlt héten telt le Puigdemont elnökségének első 100 napja. Az e okból összehívott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az intézkedéseket három nagy területre lehet felosztani. Az egyik garantálja a „jóléti államot“, miközben "belső intézkedésekkel megvédi az országot a külső fenyegetésektől“ - utalva itt a spanyol Alkotmánybíróság azon rendeltére, amely betiltotta az energiaszegénység ellen létrehozott katalán törvényt (Ennek lényege az volt, hogy az áramot szolgáltató cégek ne kapcsolhassák ki télen a szolgáltatást olyan családoknál, akik nem tudják fizetni a számlákat). A másik alapvető terület a gazdaság fellendítését tűzte ki célül, miközben javítani szeretne a közigazgatás hatékonyságán és átláthatóságán. Az elnök azt is elmondta, hogy ezen intézkedések „akadályoztatása nem akadályozza Katalónia útját“, ami valójában nem politikai folyamat, hanem az „emberek szükségletei“. Ebben a szellemben üzente a spanyol kormánynak, hogy „az ideiglenes kormány“ nem zárkózhat el „állandóan az intézmények közti párbeszéd elől.“

katalán függetlenség
Forrás: La Vanguardia

A múlt kedden bejelentett intézkedések célja, hogy „elindítsák Katalóniát a független állam irányába vezető úton“. Puigdemont azonban elismerte, hogy ezen intézkedések nagyban függnek a költségvetéstől, amely a mai napig nem került elfogadásra, ugyanis Spanyolország júniusban újabb választások elé néz (a decemberi választások nyertesei nem tudtak megegyezni, és kormányt alapítani).

A katalán kormány elnöke azt is megjegyezte, hogy az intézkedéseket három fő területre osztják (ezek lényege címszavakban):

  • igazságos jóléti állam,
  • több munkahely,
  • demokratikus regeneráció.

A jóléti állam garantálása

A kormány terve a „spanyol megszorítások ellenére“ a szociális intézkedéseket erősíti. – mondta Puigdemont. Figyelmeztetett továbbá, hogy a „kormány büntetése a társadalom legszegényebb rétegein csapódik le“.

Bár a katalán elnök nem mondta el, hogyan szeretnék finanszírozni a felsorolt intézkedéseket, azt azonban elmondta, hogy a bankok tulajdonában lévő üres lakásokra kivetett adóból az első évben 11,3 millió euró folyt be a katalán államkasszába.

Puigdemont továbbá kihangsúlyozta a kormány azon elkötelezettségét, hogy a menekült-válságot a lehető legjobban tudják megoldani. „A megoldás részei szeretnénk lenni, és felszólítjuk a spanyol kormányt, hogy csatlakozzon hozzánk. ... Mi is Európa részét képezzük, aktívak és szolidárisak szeretnénk lenni.“

A gazdasági válság és következményei

„Nem álltunk talpra a gazdasági válságból, de vannak pozitív jelek.“ – mondta Puigdemont. „Hogy megfordítsuk a folyamatot és annak következményeit, több és jobb munkahelyet kell biztosítanunk különösen a fiatalok számára“. „Promotálnunk kell az ipari stratégiát, és még több külföldi befektetőt kell bevonzanunk Katalóna területére.“

Hangsúlyozta továbbá, mennyire fontos létrehozni a katalán Adóhivatalt. Ez a független állam kiépítésének kulcsfontosságú részét képezi, amely egyben felszámolná az adócsalásokat.

Ebben a szekcióban kitért arra is, hogy kulcsfontosságú egy földközi-tengeri vasútvonal kiépítése, amelyben a spanyol szolgáltató csupán rövidtávú szolgáltatásokat biztosíthatna be. „Nem akarjuk, hogy az emberek továbbra is a rossz szolgáltatások miatt panaszkodjanak.“

Az adminsiztráció hatékonyságának és átláthatóságának javítása

A kormány tervei között szerepel egy, a „köztisztviselők számára létrehozott etikai kódex“ és egy törvény létrehozása, amely az önkormányzatok működését szabályozná.

Forrás itt

katalán függetlenség