Közeledik szeptember 27-e, azaz közeledik a parlamenti választások napja Katalóniában. A kampány már javában zajlik, ezért ma a választási felmérések eredményeit mutatom meg nektek. A felméréseket különböző cégek készítették különböző időpontokban, de a Nació Digital gyűjtötte össze őket egy csokorba.

A kép illusztráció. 

Még mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, vegyük át, milyen pártok lelhetők fel a katalán politikai szférában (ábécé sorrendben):

Catalunya Sí que es Pot

Baloldali koalíció, amit a Podemos a zöldek és az Egyesült Alternatív Baloldal alapítottak idén nyáron, hogy a holnapi választásokon együttesen képviseljék a függetlenséget ellenző oldalt. 

Ciutadans

Egy nagyon érdekes spanyol párt, amely egyes megfigyelők szerint a baloldalt, míg mások szerint a jobb oldalt képviseli. Az biztos, hogy a függetlenséget ellenzik. A párt saját elmondása szerint a Ciutadans egy progresszív párt, amely vegyíti a szociáldemokrata eszméket a liberális álláspontokkal.

Candidatura d'Unitat Popular

A radikális baloldali eszméket képviselő, a függetlenséget támogató párt, ami nagyon aktív a katalán nyelvterületeken.

Junts pel Sí

A katalán függetlenségi koalíció, ami 2015-ben alakult azért, hogy a függetlenséget szorgalmazó emberek érdekeit képviseljék a holnapi választásokon. A koalíciót a Demokratikus konvergencia, a Republikánus baloldal, a Demokraták és a Baloldali mozgalom alkotják.

A koalíció listáján olyan nevek is szerepelnek, mint Pep Guardiola és Lluís Llach. Emellett jelenleg 116 732 iratkozott fel a listára önszántából, hogy támogassák a koalíciót. (forrás)

Partido Popular

Konzervatív kereszténydemokrata pár Spanyolországban.

Partit dels Socialistes de Catalunya

Szociáldemokrata párt, amely három párt egyesülésével alakult ki (Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament,  Partit Socialista de Catalunya-Congrés és Catalan Federation of PSOE).

Unió Democràtica de Catalunya

Regionális (Katalónia területén) tevékenykedő kereszténydemokrata párt, amely 2015 elejéig együtt kormányzott a Demokratikus konvergenciával. 

A felméréseket olyan médiák készítették, mint az El País, a La Vanguardia, az El Confidencial, a La Razón, az Última Hora, a La Voz de Galicia, a La Sexta, az Enquesta del CIS, az El Mundo, az El Periódico és az El Punt Avui

A "legpesszimistább" felmérések szerint a függetlenséget pártoló Junts pel Sí a parlamentben található helyek 38%-át foglalhatná el. Ez az 59 képviselő a CUP 5-10 képviselőjével már az abszolút többséget jelentené. A parlamentbe a következő pártok jutnának be: PSC, Ciutadans, CAT si que es pot, PP és Unió.

A La Razón által végzett felmérés eredménye. 

Ezzel szemben a legoptimistább felmérés azt mutatja, hogy a Junts pel Sí-t 67,5 ember képviselné a parlamentben. Ehhez hozzá kell adnunk a CUP 8-10 tagját, ami szintén abszolút többséget jelent a függetlenség mellett kiálló pártoknak. A parlamentbe bejutnának még a következő pártok: Ciutadans, PP, Catalunya Sí que es Pot és PP. Az elsőket 15-18 politikus képviselné. A PP-nek 15,5, míg a CAT Sí que es Pot-nak 14 hely jutna. Őket követik a szocialisták 12,5 hellyel. 

Az El Punt Avui által végzett felmérés eredménye. 

Az már biztos, hogy az új kormányt a Junts pel Sí és a CUP kettőse fogja alkotni.

Ha hihetünk a felméréseknek, akkor jelenleg a kérdés nem az, hogy a katalánok független államot akarnak-e. A kérdés az, hogy a függetlenséget szorgalmazó koalíció egyedül alapít-e kormányt, vagy szövetségre kell lépnie a radikális CUP-pal. 

Vajon valóban új állam alakul pár hónapon belül? Hétfőn kiderül. 

Forrás itt

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. 

Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)