Közeledik szeptember 11-e, a katalánok pedig ismét arra készülnek, hogy az utcákon ünnepeljenek. Mint az elmúlt öt évben, idén is kihasználják majd az alkalmat, hogy felhívják a világ figyelmét a függetlenségi mozgalomra.

2016-ban öt különböző helyszínen találkozhattok hatalmas tömegekkel, mégpedig: Barcelonában, Salt-ban(Girona), Berga-ban (Közép-Katalónia), Lleida és Tarragona városaiban. Az idei év mottója az "A punt" (Készen állunk). A felvonulásoknak két üzenete is van; egyrészt, hogy az emberek készen állnak a független köztársaság létrejöttére, másodsorban pedig azt, hogy a polgárok "elérkeztek a hosszan tartó folyamat végső stádiumába".

katalán függetlenség
Forrás: Keith Roper

A szervezők elismerték, szeretnék, ha az idei lenne az utolsó mobilizáció

Az öt új helyszín és a mögöttük rejlő szimbolizmus

Az új helyszínek „aláhúzzák“ az nemzeti ünnep decentralizált jellegét, és az egész régiót bevonják a mozgalomba. A városokat nem véletlenszerűen választották ki: minden színhely más-más értéket jelképez.

Salt városa a „szolidáris és sokszínű köztársaságot szimbolizálja. Egy olyan országot, ami mindannyiunké; ami társadalmi igazságsságon és a bevándorlók iránti tiszteleten alapul, kihangsúlyozva a békés együtélést." Salt valóban a legjobb helyszín, ugyanis a statisztikák szerint százalékos arányban mérve itt él a legtöbb bevándorló (igen, több mint Barcelonában).

Berga az a város, ahol minden évben megrendezik a La Patum elnevezésű kulturális fesztivált, amely gyökereit a középkorban kell keresnünk és ami 2005-ben felkerült az UNESCO listájára mint szellemi kulturális örökség. Nem csoda, hogy a város képviseli a „kultúrát és annak gyökereit, valamint a sokszínűséget, a vibrálást és az állandó megújulásra törekvést".

Tarragona szimbolizálja a "kapcsolatépítést, a jövőt és a gazdasági folyamatokat, összekötve azt a beruházások és az infrastruktúra hiányával".

"A területi egyensúlyt, a tájat és a mezőgazdaságot" Lleida képviseli majd.

Végezetül: a jövőbeni Katalán Köztársaság fővárosa, Barcelona, képviseli "a szabadságot és a szuveneritást". 

Ne felejtsétek: ez az első megmozdulás, amióta a függetlenségi erők vannak többségben a Parlamentben.

A megmozdulásokról idén iy beszámolok csakúgy, mint tavaly

Forrás itt

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár rád. 

katalán függetlenség