Constituïm. Így hívják azt a szakemberekből álló csoportot, akik összeállították, és múlt szerdán közzétették a katalán alkotmány első tervezetét. A dokumentum szerint a független Katalónia elnöki rendszeren alapuló "participatív" köztársaság lesz, hadsereg nélkül. A dokumentum szerint azonban létrehoznak majd egy "béke-institúciót", amely célja a humanitárius segítségnyújtás nemzetközi szinten. A köztársaság hivatalos nyelvei a katalán és az aráni nyelvek - ez utóbbit a régió északi részén, a Val d´Aranban (Pireneusok) beszélik. A spanyol nyelv különleges státuszt kap, amit törvényekkel fognak szabályozni. A Constituïm feladata jelenleg az, hogy szétküldje a tervezetet a parlamenti csoportoknak és a civil társadalmi szervezeteknek (ACN, AMI, Òmnium Cultural). 

"Katalónia egy szabad, független, demokratikus, szociális, ökológiai állam, amely tiszteletben tartja a jogokat. A politikai és jogi formáját tekintve "állampolgári és participatív" köztársaság".  - Így kezdődik Katalónia meghatározása az Alkotmány tervezetében, amelyet múlt szerdán mutatott be a Constituïm nevű szakmai csoport.

katalán függetlenség
Senyera. Forrás: David/Flickr.com

A dokumentum továbbá  kijelenti, hogy az állam lobogója a "senyera", himnusza pedig az "El Segadors". Hivatalos nyelvként a katalánt és az aránit határozták meg. A független állam egyetlen fővára Barcelona lesz.

A javaslat ezen felül 49 cikket tartalmaz. Ahogy Jordi Domingo, a Constituïm szóvivője, elmondta, az államforma meghatározásánál az Egyesült Államokat és Franciaországot tekintették példának. "Az Alkotmány kimondja, hogy az állampolgárok szabad és közvetlen választásokban szavaznának az elnökre, mint az Egyesült Államokban." - mondta. A szövegből mindemellett az is kiderül, hogy ez az elnök választaná ki a minisztereket és a kormányfőt. A parlamenti képviselőket, az ombudsmant és a katalán ellenőrt más választásokban szavaznák meg az emberek.

A spanyol nyelv "speciális" státusza

A legnagyobb vita egyértelműen a nyelvi kérdés körül  volt. A tervezet meghatározza, hogy a független államnak két hivatalos nyelve lesz: a katalán és az aráni. "A kulturális és történelmi okokból a spanyol nyelv különleges bánásmódot érdemel" - erősítette meg Domingo, aki arra is rámutatott, hogy nem fogják "üldözni" a spanyolokat, és nem tiltják meg a nylev használatát bármely társadalmi vagy állami szférában.

Hadsereg

A szöveg kizárja a hadsereg létezését. Szorgalmazza azonban egy "Nemzeti Biztonsági és Védelmi Ügynökség" létrehozását, amely a polgárokat, a határokat, az infrastruktúrát és globális elemeket fogja védeni. Ezen túlmenően, létrehoznának egy "béke-institúciót", amely a humanitárius segítségnyújtásra specializálódna.

A szóvivő megerősítette, hogy a szöveg "vitatható, megváltoztatható, módosítható", és tagadta, hogy ez egy "teljesen zárt" javaslat lenne. Emiatt kérte Forcadellt, hogy nézze át a szöveget, amit ugyanúgy továbbítottak a parlamenti csoportoknak és a civil társadalmi szervezeteknek (ACN, AMI, Òmnium Cultural).

Mi az a Constituïm?

A csoport bírókból, közgazdászokból, mérnökökből és egyéb szakemberekből áll, akik azért dolgoztak, hogy megalkossák az új alkotmányt. A csoport többek között több mint 3000 állampolgári javaslatot is átvizsgált.

Forrás

Tetszett a bejegyzés?

A blog Facebook oldalán még több információ vár rád! ;)

katalán függetlenség