A héten igencsak izzott a levegő a katalán politikusok között. 

Múlt vasárnap a CUP elutasította, hogy Artur Mas legyen az új katalán kormány elnöke. 2016. január 5-én, hétfőn, Artur Mas a sajtótákékoztatóján elmondta, hogy a Junt pel Sí nem fog több ajánlatot tenni a radikális CUP-nak. "Ez már becsületbeli kérdés. Az elnökség és a katalán kormány nem halpiac".  - mondta. "A Junts pel Sí sok kérdésben engedett, míg a CUP az egyetlen olyan dologban nem volt képes engedni, ami nem fontos: az elnök személyében".

Mas ezután bejelentette, az új parlamenti választásokra 2016. március 6-án kerül majd sor, azonban az erről szóló dekrétumot csak január 11-én fogja aláírni.

Ezen a napon (január 5-én) tudtam meg azt is, hogy a CUP listáján az első helyen szereplő képviselő, Antonio Baños lemondott a parlamenti tisztségéről. "Nem tudom, ill. nem tudom, hogyan teljesítsem így a mandátumom, ezért lemondok." - jelentette ki Baño."Nem ért egyet a többségi állásponttal, mivel ez ellentétes mindazzal az elképzeléssel és céllal, amelyek miatt elindultam a szeptember 27-i választásokon."

Mindeközben Oriol Junqueras, az ERC elnöke, arra kérte a feleket, hogy az utolsó pillanatig tárgyaljanak. "Nagyon bonyolult tárgyalásokat lehet lefolytatni néhány nap, de még néhány perc alatt is" - tette hozzá. Elmondása szerint "felelőtlenség" választasákról beszélni, és sürgette a függetlenséget pártoló politikai pártokat, hogy "legyenek hűek az országukhoz", és "próbáljanak megegyezni." Elmondta, hogy a megegyezés jobb, mint az a "bizonytalanság, a mit a márciusi választások jelentenének". 

Ma, 2016. január 9-én megszületett a megállapodás, amely kimondja: nem Artur Mas lesz az új katalán kormány elnöke.

Ő ugyanis úgy döntött, félreáll. Az új jelölt Girona város polgármestere, Carles Puigdemont.

katalán függetlenség
Baloldalt Carles Puigdemont. Forrás: Convergència Democràtica de Catalunya/Flickr

Mas azonban ezt a döntést nem adta ingyen:

a CUP néhány képviselője csatlakozik a Junts pel Sí-hez annak érdekében, hogy az új kormány stabil legyen.

A beiktatási vitára holnap kerül sor (az új elnököt még éjfél előtt meg kell választani).

Artur Mas nem hagyja el a politikát

Mas elismerte, hogy "az új választások kiírása a lehető legroszabb forgatókönyv lett volna", és elképzelhető, hogy "megölte volna az egész folyamatot". "Nem volt könnyű döntés" - mondta - "de azt hiszem, helyesen cselekedtem". 

A jelenlegi katalán elnök a mai sajtótájékoztatóján elmondta, nem fogja elhagyni a politikai szférát. "Lemondok, mint a Junts pel Sí jelöltje, de maradok a katalán parlamentben arra az esetre, hogy a kormány rendelkezésére álljak, ha az szükséges". 

Úgy tűnik igazán izgalmas vasárnapnak nézünk elébe. A fejleményekről természetesen beszámolok. 

Forrás itt, itt, itt és itt

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár rád. Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)

katalán függetlenség