A világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az utazó könnyen elvegyüljön a helyiek között. Amellett, hogy így talán jobban megismerhetjük a helyi kultúrát, egy bizonyos fokig biztonságosabb is lesz az utunk (nem kell attól tartanunk, hogy a turistákra specialázálódott gang-ek meglopnának minket). Bár Barcelonában engem még semmilyen atrocitás nem ért, nem árt elsajátítani az alapokat. ;)

Nyugi, nem kung-fu mozdulatokra gondolok, hanem olyan információkra, amelyek birtokában bármelyik külföldi turistát zsebrevágod. :D Mert ugye, ismered a mondást: "Ha Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak." Ezzel egyidőben elindítom azt a sorozatot, ami az utazásokról fog szólni. 

tippek turistáknak

Következzen tehát a 6 aranyszabály, hogy Barcelonában igazi bennfentesnek tekintsenek téged. ;)

1. Tanuld meg a Sagrada Família templom nevét!

Tudom, hogy az idegen szavak helyes kiejtése sokszor nagy kihívás, de ez az a templom, aminek a nevét egyszerűen MEG KELL tanulni. A "Sagrada Família" azt jelenti, "Szent Család". Tehát az épület Jézus, Mária és József (azaz a Szent Család) temploma.

tippek turistáknak

Még véletlenül sem "Sangría" Família (nem vicc, amikor a templomot látogattam ez a szófordulat többször is megütötte a fülem). A sangría különben is spanyol ital (nem katalán), így a katalán katolikus emberek szemében ez két szentségtörés egy mondatban. 

Emelett kérem mellőzni a "Sangrada" Família (Véres család), a "Sagrada de Família" és a "Família Sagrada" kifejezéseket is. Köszi! :)

2. Barcelonában csak egy katedrális van és az nem a Sagrada Família

Ha már a templomokról beszélünk ... A székesegyház (vagy katedrális) egy egyházmegye azon temploma, ahol a püspök vagy az érsek trónja található. Magyarul: csak attól, mert a templom nagy, még nem katedrális. 

tippek turistáknak

Credit: Cathedral of the Holy Cross and Saint Eulalia" by Mromanchenko - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Barcelona püspökének trónja évszázadok óta a Szent Eulália Katedrálisban van, amely a Gótikus negyedben található. 

3. Ha tejjel iszod a kávét, ezt a rendelésnél jelezd

Ha egy bárban vagy kávézóban a megszokott módon (úgy, ahogy otthon) rendelsz kávét, az biztos, hogy egy sima presszókávét fognak felszolgálni. 

Ha ezután kéred meg a pincért, hogy hozzon tejet nem lesz elragadtatva: ugyanis te eredetileg nem rendeltél tejet a kávéhoz. Ettől már csak az nagyobb bukta, ha előre fizettél. A pincérek és a többi vendég szemében csóró leszel (mert ők ezt úgy fogják értelmezni, nincs elég pénzed, ezért kombinálsz a tejjel). 

tippek turistáknak

Mit tehetsz, hogy elkerüld a félreértéseket? Rendelj helyesen! Részletes leírást itt találsz

4. Paella-t csak ebédre!

Ha nem szeretnéd, hogy Katalóniában turistának nézzenek, akkor semmiképp se rendelj paella-t vacsorára. Tudnod kell, hogy ez egy nehéz étel, és a megemésztése több órát vesz igénybe. Éppen ezért a helyiek csak és kizárólag ebédidőben fogyasztják. 

tippek turistáknak

Kövesd ezt a szabályt, és meglátod, hogy a gyomrod hálás lesz érte. :)

5. A sangría

Térjünk vissza a sangría kérdéskörre. Ez az az ital, amit a legtöbb turista meg akar kóstolni, ha Barcelonában jár. Tudnod kell azonban, hogy ez egy nyári ital. Ezért télen semmiképp sem fogják előállítani. 

tippek turistáknak

Előfordulhat, hogy éttermekben ennek ellenére sem találsz sangriát. Ez azért van, mert ezt az italt főleg tapas bárokban szolgálják fel. Tehát ne felejtsd: a megfelelő italt a megfelelő helyen kell kérni. 

Még valami nem hagy nyugodni: feljebb említettem, hogy a sangría spanyol ital, nem katalán. Bár Barcelonában sok helyen fogyasztható, ez azonban csak azért van, mert a turisták ezt rendelik. A kereslet irányítja a kínálatot. 

Amennyiben azonban be szeretnél vágódni a helyieknél, felejtsd el a sangriát! Rendelj helyette tisana-t! Ez a helyi különlegesség sokban hasonlít a sangriához; az alapot azonban nem a vörösbor, hanem a helyi pezsgő képezi. 

tippek turistáknak

A receptet majd elárulom jövő nyáron. ;)

6. Dress code

Hiába is szépítjük (főleg nyáron) sok turistáról sikít, hogy turista. Hiába gondolod, hogy a fényképezőgép az egyetlen, ami elárul: ez nem így van. 

És itt elsősorban a férfiakra gondolok. A helyiek még nyáron sem hordanak baseball sapkát vagy sombrero-t, mivel a városban nagyon sok fa van, amik elegendő árnyékot biztosít. 

A katalán férfiak nyáron sem viselnek rövidnadrágot a városban. Ha nem akarsz kitűnni a tömegből szerezz be egy jó minőségű vászon nadrágot. Még egyszer hangsúlyozom: hosszú nadrágot. 

tippek turistáknak

Ami pedig az FC Barcelona trikókat illeti: ezek viselete csak és kizárólag azokra a napokra korlátozódik, amikor a csapat játszik. Ez ugyanúgy vonatkozik a felnőttekre, mint a gyerekekre. 

Most rajtad a sor! Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebbok oldalára, ahol még több érdekesség vár!

Csak kattints az alábbi képre, ami automatikusan átirányít a Facebookra. ;)

tippek turistáknak