Szent János éjjelén hatalmas ünnepségeket tartanak egész Katalóniában. Mindenki a maga módján ünnepel: a szomszédok, barátok és családok összeülnek egy közös vacsorára, énekelnek, vagy tábortüzet raknak.

Június 23-a egy varázslatos este, amin a nyári napfordulót ünnepeljük. A katolikus egyház ezt kombinálta Keresztelő Szent János születésének ünnepével, így vált a mai nap  egy  olyan fesztivállá, ami telis tele van szimbolikus elemekkel és szokásokkal. Ilyenek a tisztító tűz, az éjféli fürdő, a gyógynövények begyűjtése, dalok, táncok, gyógyulást elősegítő és a egyéb rituális mágia.

ünnepek
Forrás: gufm/Flickr

Az ünnepség eredete

Ezen az éjszakán valójában a nyár kezdetét ünnepeljük. Ez a leghosszabb nap az évben, amit úgy is neveznek: Szentivánéj. Ez az egyik legfontosabb ünnepnap a katalánok életében, amit az egész régióban megünnepelnek. A nap a termékenység és a jólét jelképe, amit ugye megfelelően kell megünnepelni. ;)

Azt mondják, a mai éjszakának három szimbóluma van: a tűz, a víz és a gyógynövények. A tűz a tisztaságot jelképezi, ami szorosan kapcsolódik a vízhez. A megvilágított víz szimbolizálja a gyógyulást. Ezért ezen az estén egyes területeken az emberek megfürödnek a tengerben. Gyógynövények szimbolizálják jogorvoslatot és egyesek azt állítják, hogy a mai éjszaka százszorosára erősíti a növények gyógyító tulajdonságait. Talán ez az oka, amiért a ratafiához ma éjjel kell összegyűjteni a fűszérnövényeket. ;)

ünnepek
Forrás: Jordi Cano/Flickr

Sok rítust homály fed, de a tüzet biztos észre fogod venni, ha Barcelonában (vagy Katalániában) jársz a mai napon.

Mi történik ezen az éjszakán?

Szent János éjszakáját úgy is emlegetik itt, mint a tűz éjszakáját, mivel az ünnepségek közzéppontjában a máglyák és a tűzijáték áll.

Ha egyedül utazol, vagy nincs ismerősöd a városban, akkor is lemehetsz a strandra. Barcelonában például sokan járnak piknikezni a kora esti órákban a tengerpartra. Ebben az időszakban a helyi éttermek és bárok extra asztalokkal, székekkel és dekorációval készülnek. :)

Mit egyél?

A mai nap egyetlen "hivatalos" eledele a coca de Sant Joan. Ez egy - leginkább a kenyérre hasonlító - sütemény, ami aszalt gyümölcsöket, dióféléket vagy akár tejszínhabot is tartalmazhat. Az egyetlen ízesítés, amin mindannyian osztoznak, az ánizs.

ünnepek
Forrás: Moritz Barcelona/Flickr

Sokan azonban étteremben ünneplik ezt az estét, ezért nem árt, ha időben foglalsz asztalt magadnak!

Nyitvatartás

A fő ünnepség ma este lesz, június 23-án lesz. Karácsonnyal ellentétben ez nem munkaszüneti nap, ezért minden üzlet, étterem és bár a normális nyitvatartást követi.

FIGYELEM! Június 24-e azonban munkaszüneti nap! Az üzletek, éttermek és bárok zárva vannak ezen a napon; és nagy valószínűséggel csak azok fognak dolgozni, akik a nagy ünnepségek maradékait takarítják fel a városokban.

A mai éjszaka az év egyik legizgalmasabb időszaka. Nem is tagadhatnánk, hogy nyár elejével van valami izgalom a levegőben. ;) Mindenestre, ne számíts előre megtervezett ünnepségekre - ez az éjszaka a spontanitásról, a családról és a barátokról szól.

Te hol ünnepelsz? ;)

ünnepek
Forrás: Jordi Cano/Flickr

Forrás itt, itt és itt