Január 5-én minden gyermek nagyon izgatott Katalóniában. Tudják, hogy a városukba látogat a három napkeleti bölcs, akik elhozzák a karácsonyi ajándékokat. A régióban minden falu és város utcabállal köszönti a három királyt, amelyről nem hiányozhatnak a fények, a zene, az édességek és a varázslatos hangulat. A legnagyobb díszszemle általában Barcelonában zajlik, ahova a bölcsek (Els Tres Reis Mags) hajón érkeznek. A királyokat közéleti szereplők is üdvözlik, miközben átadják a "varázskulcsot", amivel az este főszereplői minden otthon ajtaját ki tudják nyitni; és el tudják helyezni az ajándékokat. 

ünnepek
A napkeleti bölcsek érkezése. Credit: catalunyalliure.cat

De a három napkeleti bölcs annyira varázslatos, hogy bármilyen járművet elvezetnek. Hagyományosan tevén kellene érkezniük, azonban sok helyen lóháton, esetleg autóval, motorkerékpáron vagy helikopterrel érkeznek. A felvonulás után a család megvacsorázik, majd másnap reggel mindenki ellenőrzni, hogy a királyok jártak-e az otthonukban. A válasz általában igen. A varázslatos lények  még azokról a gyerekekről sem feledkeznek meg, akik esetleg kórházban töltik az ünnepeket. Az ajándékokat mindig január 5-én éjjel helyezik el a karácsonyfák alatt, így a gyerekek másnap reggel az ajándékok kicsomagolásával kezdhetik a napot. A gyerekek már hetekkel ezen nap előtt megírják a leveleiket a királyoknak, amelyekben leírják, mennyire jól viselkedtek az elmúlt évben ahogy azt is, mit szeretnének ajándékba kapni.

A bibliai hagyomány

Menyhért, Gáspár és Boldizsár, azaz a három napkeleti bölcs, a csillagot követve január 5-én ért Betlehembe, hogy megajándékozzák az újszülött Jézus Krisztust. Miután megtalálták, mindannyian szimbolikus ajándékokat adtak a kisdednek: aranyat, tömjént és mirhát. Ezt mindannyian tudjuk. A hagyomány azonban azt is mondja, hogy úton hazafelé minden kisgyermeket megajándékoztak. 

ünnepek

Játékok és sütemények

Ezekben a napokban a játéküzleteknek hatalmas lehetőségük nyílik arra, hogy  eladják a raktáron ragadt játékokat. Statisztikák szerint a családok átlagosan 135 € költenek minden gyerekre. A jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhetően a szülők jobban meggondolják, mire költenek, ezért csak egy vagy két ajándékot vesznek, ezek azonban nagyon jó minőségűek.

Ezekben a napokban azonban a cukrászok is nagyon elfoglaltak. A hagyományos "tortell de reis" egy katalán sütemény, amit a családok január 6-án fogyasztanak. A családok átalgosan 18 € és 30 € között költenek az édességre. 

ünnepek
A hagyományos sütemény. Credit: Rafel Miro/Flickr

Forrás itt

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)

ünnepek