Holnap végre eljön az a nap, amire február 14-e óta várok. Április 23-án ugyanis a katalánok megünneplik Szent Györgyöt, a Rózsa (és a szerelem) napját, valamint a Könyv napját. Hogy függ mindez össze? Vegyetek egy mély lélegzetet; beavatlak benneteket a titokba. ;)

Ki volt Szent György?

Szent György egy előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról, és a császár ellen fordult. Emiatt börtönbe vetették, és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban kivégezték. Jól tippeltek: április 23-án

ünnepek
Forrás: olivia garcia trunas/Flickr

De mi köze a sákányölő mártírnak Katalóniához? Nagyon egyszerű: 1456. óta ő Katalónia védőszentje.

A rózsák is az ő nevéhez fűződnek. De, hogy ezt megértsük, meg kell ismerkednünk Szent György legendájával.

A legenda

A történetet minden gyermek és felnőtt ismeri: Kappadókiában egy sárkány fenyegette a népet. Az emberek - halálfélelmükben - úgy határoztak, hogy minden nap két bárányt adnak a sárkánynak, így csillapítva annak hatalmas étvágyát. Amikor kifogytak a bárányokból, úgy határoztak, embereket adnak a sárkánynak. Ha egy család tagját kiválasztották, a család hatalmas kártérítést kapott a királyi kincstárból.

ünnepek
Paolo Uccello: Szent György és a sárkány

Egyesek szerint az emberek felháborodtak, amiért a királyi család sosem küldött senkit a sárkánynak, és úgy döntöttek, hogy ezúttal a hercegnőn a sor. Mások szerint a királyi család kivette részét alattvalói szenvedéséből, és ezen a napon épp a hercegnőre esett a választás. Akárhogyis, úton a sárkány barlangja felé a hercegnő találkozott egy lovaggal (Györggyel), aki megölte a sárkányt. Miután a mitikus lény vére eláztatta a földet, egy rózsa nőtt a sárkány teteme mellett, amelyet György a hercegnőnek ajándékozott szerelme zálogaként.

Ezért a katalán területeken minden év április 23-án a férfiak egy vörös rózsával ajándékozzák meg szerelmüket.

A nők sem maradnak adósok, ugyanis viszonzásképp ők egy könyvet ajándékoznak a férfinak.

Ezzel a tettel emlékeznek  William Shakespeare,  Miguel de Cervantes és  Josep Pla (katalán költő) halálára.

Hogy függ mindez össze?

Bár a rózsákat már a középkorban összefüggésbe hozták ezzel a nappal, a könyvek ajándékozása viszonylag újdonságnak számít: ezt a hagyományt 1923-ban egy könyvkereskedő kezdte. Úgy gondolta, így könnyebben felhívja majd az emberek figyelmét William Shakespeare és  Miguel de Cervantes közel egyidejű halálára. És valljuk be, marketingfogásnak sem utolsó. 

ünnepek

A katalánok azonban imádnak olvasni, így a szerelem és az irodalom gyorsan összefonódott az emberek fejében. :)

Hogyan zajlik ez a nap?

A tavalyi volt az első, hogy Katalóniában töltöttem ezt az ünnepet (ezidáig mindig postán kaptam virágot). Ahogy sokan a városban, mi is egy szuper tervet készítettünk erre a napra: a városban reggeliztünk, majd belevetettük magunkat a kisváros nagy forgatagába. Jobban mondva, csak bele vetettük volna magunkat, ha a nem állítottak volna meg minket minden 5 méter után.

ünnepek

Szinte hihetetlen, de valóban mindenki rózsával a kezében közlekedett. Itt egy idős házaspár: kézenfogva sétálnak; a hölgy kezében ott a vörös rózsa. Amott egy csapat tinédzser: mindegyik kezében egy szál vörös rózsa. Arról beszélgetnek, kinek melyik lány tetszik az iskolából, és hogy a mai nap szerelmet vallanak a kiszemelt leányzóknak. Közben egy középkorú férfi siet el mellettünk: kezében a virággal ...

És íme az a rózsa, amit én kaptam.

ünnepek

U.I. Én Mario Puzo The Godfather című könyvét ajándékoztam tavaly. Az idei ajándékom még titok. ;)

Még több infót, tippet és érdekességet találsz a blog Facebook oldalán!

ünnepek