Mint azt ti is tudjátok, "a húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe." Ennek ellenére ezt az ünnepet Katalóniában nem ünneplik akkora hévvel, mint a karácsonyt.

Nagyhét

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az emberek pálmaágakkal üdvözölték.

ünnepek
Forrás: Jaume Ventura/Flickr

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja. A hagyomány szerint ez a nap a csendé: az emberek nem hagyják el az otthonaikat, a harangok nem jelzik az elmúlt órákat. Egyes helyeken (pl. Reus és Tortosa) az emberek néma menettel emlékeznek meg erre a napra.

Nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypénteken tömeges felvonulásokkal találkozhatunk szerte Katalóniában.

Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete.

Húsvét vasárnap ünneplik Jézus Krisztus feltámadását. Katalóniában ez az a nap, amikor a keresztapa megajándékozza a keresztgyerekeit a tortával.

A húsvét hétfő a nagyhét utolsó napja a katalán hagyomány szerint. A családok és a barátok összegyűlnek, hogy megegyék a tortákat.

A hagyományos ünnepségek közül a leglátványosabb talán a Halál tánca Verges városában és a csendes felvonulás Badalonában.

A Halál tánca

Talán hihetetlen, de nem minden városban a kereszténységé a főszerep. Verges a pogány hagyományok híve: ez a város a Halál táncáról híres. Ez lényegében annyit jelent, hogy a népi hagyomány és a pogány gyökerek erősen összefonódtak; így máig fennmaradtak.

Mi a fesztivál lényege? Nos, még biztos emlékeztek rá, hogy a 14. században Európában a "fekete halál" néven elhíresült pestisjárvány pusztított. A tánc épp erre, jobban mondva az emberi múlandóságra hívja fel a figyelmünket.

ünnepek
Forrás: dantzan/Flickr

Itt ne számítsatok csendes körmenetre. :D A helyiek kaszásnak öltözve járják az utcákat. A tánc egyszerű lépésekből áll. A jelmez itt sokkal fontosabb. Találhatunk köztük:

  • csontvázat, ami kaszát tart a kezében: ez a halált szimbolizálja
  • kezek nélküli amorf órát: ki tudja előre halála pontos időpontját?
  • sima csontvázat: ez az idő gyors múlását szimbolizálja
  • ill. csontvázat, amely két tányér hamut visz (porból lettünk, porrá leszünk).

Őket egy másik baljós felvonulás követi. Itt a csontvázak már hosszú köntöst és fekete csuklyát viselnek. A jelenetet csak fáklyák világítják meg, miközben dobszó szól.

A csendes felvonulás Badalonában

A fesztivál csütörtök éjjel kezdődik. Ezen az éjszakán csak dobszó visszhangzik az utcákon; az emberek a felvonulás alatt gyertyafény segítségével tájékozódnak. Az első ilyen típusú felvonulásra a 17. században került sor. Mára látványossággá nőtte ki magát, ami rengeteg turistát vonz.

ünnepek
Forrás: Jordi Boixareu/Flickr

Forrás itt, itt, itt és itt.