Pár hete a 160 gramm blog szerzője egy kihívást tett közzé, melyben arra kérte a vállakozókedvű bloggereket, hogy készítsenek egy el ételt úgy, hogy azt ő is megehesse. Izáról tudni kell, hogy PCOS-sel diagnosztizálták, ezért az ún. 160 grammos diétát kell követnie (innen a blog neve). Ennek lényege, hogy egy nap 160 gramm szénhidrátot vihet be a szervezetébe, ezért pontosan számolnia kell az élelmiszerekben található CH mennyiségét.

Mivel én is érintett vagyok a témában (még nagyon az elején járok, és sokat kell tanulnom), úgy gondoltam, hogy jó alkalom lenne ez a gyakorlásra.

gasztronómia

Miért pont az omlett?

Az ötletet a spanyol omlett adta. A tojás szénhidráttartalma minimális, ezért egyáltalán nem ell számolni a benne lévő szénhidrátokat. A burgonyával azonban már más a helyzet. "Mivel zöldség, alapvetően lassú felszívódású ..., de a magas keményítőtartalma nem a legvonzóbb tulajdonsága. Egyéni érzékenységtől függ, kinek a szervezete hogy reagál a fogyasztásra." (forrás)

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az eredeti recept alapján a burgonyát addig kell párolni, amíg püré szerű állagot kapunk. Az inzulrezisztenciával élők azonban nem ehetnek pürésített zöldségeket, mert a folyamat során az élelmiszerek rostszerkezete megváltozik, "ezáltal gyorsan szívódnak fel, így az egekbe röpíthetik a vércukorszintet, ami nem megfelelő inzulinérzékenység esetén vércukor ingadozáshoz vezethet." (forrás)

Ezért döntöttem úgy, hogy a burgonyát articsókával helyettesítem

Hozzávalók:

  • 100 g articsóka (én fagyasztottat használtam),
  • 3 tojás,
  • 1 teáskanál olívaolaj,
  • só ízlés szerint.

Elkészítés:

1. Az olajat felhevítem a serpenyőben.

2. A serpenyőben 5-8 perc alatt megpirítom az articsókát. Közben felverem a tojásokat.

gasztronómia

3. A felvert tojásokat ráöntöm az articsókákra.

4. Az omlett egyik oldalát 5 percig sütöm, majd megfordítom. Még 5 perc, és kész a vacsora.

gasztronómia

TIPP: Ha félsz, hogy szétesik vagy szétfolyik az omlett, akkor takard le a serpenyőt egy fedővel, és kis lángon süsd 10-12 percig. Néha rázd meg a serpenyőt, hogy az omlett alja ne kapódjon meg. 

gasztronómia

Most Izán a sor, hogy elkészítse az ételt.

Amennyiben a burgonyás változatot szeretnéd elkészíteni, kattints ide.

Tetszett a bejegyzés? Akkor látogass el a blog Facebook oldalára.

gasztronómia