A világ egyik legjobb reggelije/uzsonnája/vacsija/nasija, aminek elkészítését nagyjából egy évig tanultam. De ténlyeg! :D

A spanyol omlett nem tipikus katalán étel, de az egész Ibériai-félszigeten előszeretettel készítik. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az étel az ország összes bárjában megtalálható. Egyszerű (már akinek) és olcsó, de annyira ízletes, hogy világhírű séfek is előszerettel fogyasztják. Gondoljunk itt Ferran Adriára, aki az általa felszolgált ételek listájára is felvette ezt az egyszerű eledelt (természetesen kifinomultabb és szokatlan formában, mert ő mégis Ferran Adriá). ;)

gasztronómia

Én is Olotban találkoztam a truita-val (az omlett katalánul) először; az anyósom konyhájában. Bár nem hittem, hogy a krumpli-tojás kombó ehető párosítás, az első falat után megváltozott a véleményem. Szerelem volt ez első kóstolásra. De haladjunk lépésről lépésre.

A spanyol omlett története

Ezzel kapcsolatban két sztorit is hoztam. Egyes információk szerint az első írásos említés 1817-re tehető, amikor a navarrai bíróságnak küldött levélben beszámoltak arról, hogy a katonák két-három tojásból és burgonyából készült omlettet esznek, miközben az gazdák éheznek. Egyesek azt állítják, hogy a forradalmi omlettet Thomas Zumalacárregui tábornok „találta fel“. Az ételt a szükségszerűség szülte, mivel ez az egyszerű, olcsó és tápláló étel volt az egyetlen, amivel a hadsereg jól tudott lakni a háború alatt.

Egy másik forrás szerint a receptet egy navarrai feleség találta ki, amikor Zumalacárregui megállt a házában, és élelmet kért. Az asszony éléskamrája szinte üres volt: csak pár szem burgonya, egy fej hagyma és pár tojás árválkodott a polcokon. Ebből a három összetevőből készült az első spanyol omlett, ami annyira ízlett a tábornoknak, hogy úton útfélen népszerűsítette azt.

A recept

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 500 g újburgonya,
  • 1 vöröshagyma,
  • 150 ml extra szűz olívaolaj,
  • 6 tojás.

Elkészítés ideje kb. 1 óra.

  1. Pucold meg a zöldségeket. A burgonyát vágd vastagabb szeletekre, a hagymát pedig apróra. 
  2. Forrosítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, add hozzá a burgonyát és a hagymát. Lefedve párold 30 percig. Néha keverd át, amíg a burgonya meg nem puhul.
  3. Ha kész, vedd ki a párold zöldségeket egy tálba az olaj nélkül. Az olajat még ne öntsd ki, szükséged lesz rá.
  4. Verd fel a tojásokat, sózd meg őket, majd öntsd az egészet a hagymás-burgonyás masszára. Vegyél elő egy kisebb serpenyőt, olajozd meg az alját. Nyugodtan használd a nagy serpenyőből megmaradt olajat. Miután felhevítetted az olajat kisebb serpenyőben, öntsd bele a masszát is. Mérsékelt lángon süsd, miközben egy fakanál segítségével párnára emlékeztető formába próbálod hozni. 
  5. Amikor már majdnem kész az omlett, fordítsd át azt, és süsd egy picit a másik oldalát is. Ha sikerült, forgasd át még kétszer. Mindeközben gondosan ügyelj arra, hogy az omlett párna alakú maradjon, és ne szakadjon szét.

Én a formázással és az átfordítással bénáztam egy évig. Ne add fel, ha nem sikerül elsőre! Tudod, a gyakorlat teszi a mestert. 

Találtam egy angol nyelvű videót is nektek, amiből ellesheted, hogyan fordítják meg az omlettet. 

És itt van még egy, ami bemutatja hogy csinálják a profik (akarom mondani spanyol háziasszonyok). 

Történelmi forrás itt

Tetszett a bejegyzés?

A blog Facebook oldalán még több meglepetés vár.

Kattints, és csatlakozz! ;)

gasztronómia