Nem tudom, hogy ez a saláta mennyire tipikus katalán étel, annyi azonban bizonyos, hogy szinte minden étteremben megtalálható. Bár az is igaz, hogy minden étteremben egy kicsit máshogy készítik.
Én most a kedvenc összeállításomat mutatom meg nektek, ami roskadozik a hozzávalóktól.
Mennyiségeket szándékosan nem írok. Döntsétek el ti, hogy kettő vagy három marék salátalevelet, esetleg egy vagy két paradicsomot szeretnétek-e felhasználni.
Hozzávalók:
- salátalevelek (én előre csomagolt és aprított salátakeveréket vettem),
- paradicsom,
- zöld olívabogyó,
- fekete olívabogyó,
- dió,
- aszalt sárgabarack,
- kecskesajt.
A saláta elkészítése pofonegyszerű; mindössze 10 percre lesz szükségetek.
A diót pirítsátok meg száraz serpenyőben. Ne tegyetek alá olajat. Egy-két perc elég.
Figyelem, a diót rázzuk, nem keverjük!
Mindeközben mossátok át a salátaleveleket, csöpögtessétek le a vizet, és mossátok meg a paradicsomot. Ez utóbbit vágjátok apróbb kockákra.
Ha mindez kész, és a dió is elkészült, ugyanabba a – már felhevült és üres – serpenyőben grillezzétek meg a kecskesajtot. Szigorúan olaj nélkül. A sajtnak nem kell sok idő: grillezzétek 30 másodpercig az egyik, 30 másodpercig a másik oldalát.
Figyelem, ha ettől hosszabb ideig tartjátok a lángok fölött, a sajt szétesik.
Helyezzetek el minden hozzávalót egy tányéron. Öntözzétek olívaolajjal és balzsamecettel. A sajtot pedig helyezzétek a saláta tetejére.
Jó étvágyat!
TIPPEK:
Ha diabetikus vagy, ne használj aszalt gyümölcsöt!
Amennyiben allergiás vagy a dióra, helyettesítsd azt sótlan, hámozott mandulával vagy csicseriborsóval.
Még több mediterrán életérzésre vágysz? Akkor látogass el a blog Facebook oldalára!