Nem tudom, hogy ez a saláta mennyire tipikus katalán étel, annyi azonban bizonyos, hogy szinte minden étteremben megtalálható. Bár az is igaz, hogy minden étteremben egy kicsit máshogy készítik.

Én most a kedvenc összeállításomat mutatom meg nektek, ami roskadozik a hozzávalóktól.

gasztronómia

Mennyiségeket szándékosan nem írok. Döntsétek el ti, hogy kettő vagy három marék salátalevelet, esetleg egy vagy két paradicsomot szeretnétek-e felhasználni.

Hozzávalók:

  • salátalevelek (én előre csomagolt és aprított salátakeveréket vettem),
  • paradicsom,
  • zöld olívabogyó,
  • fekete olívabogyó,
  • dió,
  • aszalt sárgabarack,
  • kecskesajt.

A saláta elkészítése pofonegyszerű; mindössze 10 percre lesz szükségetek.

A diót pirítsátok meg száraz serpenyőben. Ne tegyetek alá olajat. Egy-két perc elég.

Figyelem, a diót rázzuk, nem keverjük! 

Mindeközben mossátok át a salátaleveleket, csöpögtessétek le a vizet, és mossátok meg a paradicsomot. Ez utóbbit vágjátok apróbb kockákra. 

gasztronómia

Ha mindez kész, és a dió is elkészült, ugyanabba a – már felhevült és üres – serpenyőben grillezzétek meg a kecskesajtot. Szigorúan olaj nélkül. A sajtnak nem kell sok idő: grillezzétek 30 másodpercig az egyik, 30 másodpercig a másik oldalát.

Figyelem, ha ettől hosszabb ideig tartjátok a lángok fölött, a sajt szétesik.

Helyezzetek el minden hozzávalót egy tányéron. Öntözzétek olívaolajjal és balzsamecettel. A sajtot pedig helyezzétek a saláta tetejére.

Jó étvágyat!

TIPPEK:

Ha diabetikus vagy, ne használj aszalt gyümölcsöt!


Amennyiben allergiás vagy a dióra, helyettesítsd azt sótlan, hámozott mandulával vagy csicseriborsóval.

Még több mediterrán életérzésre vágysz? Akkor látogass el a blog Facebook oldalára!

gasztronómia