Mivel a héten már írtam egy kisebb bevezetőt a gasztronómiáról, gondoltam, itt az ideje, hogy pár recepttel is megörvendeztesselek benneteket. Való igaz, a tapas nem katalán, hanem spanyol étel, én mégis annyira imádom, hogy ezzel kedzjük a bemelegítést. Na jó, a pa amb tomàquet tipikus katalán étel, és ennek a receptjét is olvashatjátok. ;)
Mi az a tapas?
A tapas lényegében bármilyen ételből elkészíthető, ami apró adagokra osztható. Eredetileg élőételként funkciónált, ám ma már nem meglepő, ha a helyiek egy egész vacsoramenüt állítanak össze különböző tapasokból.
Készítsétek el bátran! Akár a baráti társaság gyűlik össze nálatok, akár egy csajos estére készülsz a barátnőiddel és Bridget Jones-szal, a tapas mindig jó választás. ;)
Patatas bravas
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók (8 főre):
500 g burgonya
a sütéshez olívaolaj
só
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk. Forró serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a burgonyát aranybarnára sütjük. Nem nagy dolog, igaz? ;)
Tipp: A helyiek a papatas bravas mellé mártást is készítenek. Az én nagy kedvencem a romesco mártás, ezért ezt mutatom meg nektek.
Romesco
Elkészítési idő: kb. 2 óra és 45 perc
Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók (8 személyre):
12 paradicsom
5 piros kaliforniai paprika
200 ml olívaolaj
3 szelet kenyér
3 kanál ecet
1 fej fokhagyma
50 g mogyoró (vagy mandula)
fekete bors
só
Elkészítés:
Áztassuk a paprikát 2 órán keresztül.
Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, helyezzük rá a paradicsomokat, a megtisztított fokhagymát, a paprikát és a kenyérszeleteket. Süssünk mindent egyben, de vigyázzunk, nehogy bármi is leégjen.
Hámozzuk meg a paradicsomot és a paprikát, majd távolítsuk el a magokat.
Ha készen vagyunk, akkor konyhai robotgép segítségével aprítsuk össze a paradicsomot, paprikát, fohagymát, pirított kenyeret, mogyorót és a borsot.
A mártást sózzuk, majd hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Addig járatjuk a gépet, amíg teljesen kompakt mártást nem kapunk.
Hűtőben tároljuk.
Chorizo con vino blanco, azaz fehérboros chorizo
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fokozat: könnyű
Hozzávalók (6 személyre):
500 g chorizo (spanyol kalbász)
125 ml fehérbor (Chardonnay)
Elkészítés
Tisztítsuk meg a kolbászt, vágjuk nagyobb darabokra, majd helyezzük egy serpenyőbe.
Adjuk hozzá a fehérbort, és magas lángon forraljuk az egészet 5 percig. Ezután kis lángon pároljuk tovább a kalbászokat, amíg teljesen magába nem szívja a bort. Vigyázat, ha nem figyelünk, a kalbász gyorsan leég!
Tipp: Ehhez a tapashoz a legjobb köret az ún. paradicsomos kenyér (azaz a pa amb tomàquet).
Pa amb tomàquet
Elkészítési idő: 5 perc
Nehézségi fokozat: könnyű
Hozzávalók:
kenyér vagy bagett
paradicsom (kisebb, lédús paradicsomot válasszatok)
olívaolaj
só
Elkészítés:
A kenyeret (vagy bagettet) forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (nem égetjük el). A megmosott paradicsomot félbevágjuk, majd a paradicsommal bedörzsöljük a pirított kenyeret.
Végezetül sózzuk őket, és pár csepp olívaolajat csepegtetünk rájuk.
Chorizo és csicseriborsó fehérborral
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fokozat: könnyű
Hozzávalók (6 személyre):
1 kanál olívaolaj
1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
340 g chorizo durvára vágva
1 közepes méretű piros kaliforniai paprika felaprítva
400 g befőzött csicseriborsó (ha ilyet nem kapni az üzletben, akkor a száraz csicseriborsót egy éjszakán át kell áztatni, majd megfőzni)
fél teáskanál őrölt édes piros paprika
60 ml száraz fehérbor
80 ml húsleves (tudjátok, az alaplé)
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát és chorizot. Állandó keverés mellett addig sütjük, amíg a chorizo szépen megpirul.
Hozzáadjuk a paprikát, az őrölt paprikát és a csicseriborsót. Addig keverjük, amíg a paprika meg nem puhul.
Ekkor hozzáadjuk a bort és a húslevest. Az ételt addig főzzük (néha megkeverjük), amíg a szósz a felére csökken.
Tipp: Volt itthon egy fél paradicsomom, én azt is hozzáadtam az ételhez.
Most te jössz! Látogass el a blog Facebook oldalára, és mond el, melyik ételt fogod elkészíteni a hétvégén. ;)
Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)