Mivel a héten már írtam egy kisebb bevezetőt a gasztronómiáról,  gondoltam, itt az ideje, hogy pár recepttel is megörvendeztesselek benneteket. Való igaz, a tapas nem katalán, hanem spanyol étel, én mégis annyira imádom, hogy ezzel kedzjük a bemelegítést. Na jó, a pa amb tomàquet tipikus katalán étel, és ennek a receptjét is olvashatjátok. ;)

Mi az a tapas?

A tapas lényegében bármilyen ételből elkészíthető, ami apró adagokra osztható. Eredetileg élőételként funkciónált, ám ma már nem meglepő, ha a helyiek egy egész vacsoramenüt állítanak össze különböző tapasokból.

Készítsétek el bátran! Akár a baráti társaság gyűlik össze nálatok, akár egy csajos estére készülsz a barátnőiddel és Bridget Jones-szal, a tapas mindig jó választás. ;)

Patatas bravas

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók (8 főre):

500 g burgonya

a sütéshez olívaolaj

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk. Forró serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a burgonyát aranybarnára sütjük. Nem nagy dolog, igaz? ;)

Patatas bravas

Tipp: A helyiek a papatas bravas mellé mártást is készítenek. Az én nagy kedvencem a romesco mártás, ezért ezt mutatom meg nektek. 

Romesco

Elkészítési idő: kb. 2 óra és 45 perc

Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók (8 személyre):

12 paradicsom

5 piros kaliforniai paprika

200 ml olívaolaj

3 szelet kenyér

3 kanál ecet

1 fej fokhagyma

50 g mogyoró (vagy mandula)

fekete bors

Elkészítés:

Áztassuk a paprikát 2 órán keresztül.

Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, helyezzük rá a paradicsomokat, a megtisztított fokhagymát, a paprikát és a kenyérszeleteket. Süssünk mindent egyben, de vigyázzunk, nehogy bármi is leégjen.

Hámozzuk meg a paradicsomot és a paprikát, majd távolítsuk el a magokat.

Romesco

Ha készen vagyunk, akkor konyhai robotgép segítségével aprítsuk össze a paradicsomot, paprikát, fohagymát, pirított kenyeret, mogyorót és a borsot.

A mártást sózzuk, majd hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Addig járatjuk a gépet, amíg teljesen kompakt mártást nem kapunk. 

Hűtőben tároljuk. 

Chorizo con vino blanco, azaz fehérboros chorizo

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fokozat: könnyű

Hozzávalók (6 személyre):

500 g chorizo (spanyol kalbász)

125 ml fehérbor (Chardonnay)

Elkészítés

Tisztítsuk meg a kolbászt, vágjuk nagyobb darabokra, majd helyezzük egy serpenyőbe.

Adjuk hozzá a fehérbort, és magas lángon forraljuk az egészet 5 percig. Ezután kis lángon pároljuk tovább a kalbászokat, amíg teljesen magába nem szívja a bort. Vigyázat, ha nem figyelünk, a kalbász gyorsan leég!

Chorizo con vino blanco

Tipp: Ehhez a tapashoz a legjobb köret az ún. paradicsomos kenyér (azaz a pa amb tomàquet). 

Pa amb tomàquet

Elkészítési idő: 5 perc

Nehézségi fokozat: könnyű

Hozzávalók:

kenyér vagy bagett

paradicsom (kisebb, lédús paradicsomot válasszatok)

olívaolaj

Elkészítés: 

A kenyeret (vagy bagettet) forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (nem égetjük el). A megmosott paradicsomot félbevágjuk, majd a paradicsommal bedörzsöljük a pirított kenyeret. 

Pa amb tomàquet 

Végezetül sózzuk őket, és pár csepp olívaolajat csepegtetünk rájuk.

Chorizo és csicseriborsó fehérborral

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézségi fokozat: könnyű

Hozzávalók (6 személyre):

1 kanál olívaolaj

1 kisebb vöröshagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

340 g chorizo durvára vágva

1 közepes méretű piros kaliforniai paprika felaprítva

400 g befőzött csicseriborsó (ha ilyet nem kapni az üzletben, akkor a száraz csicseriborsót egy éjszakán át kell áztatni, majd megfőzni)

fél teáskanál őrölt édes piros paprika

60 ml száraz fehérbor

80 ml húsleves (tudjátok, az alaplé)

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát és chorizot. Állandó keverés mellett addig sütjük, amíg a chorizo szépen megpirul. 

Hozzáadjuk a paprikát, az őrölt paprikát és a csicseriborsót. Addig keverjük, amíg a paprika meg nem puhul. 

Chorizo és csicseriborsó fehérborral

Ekkor hozzáadjuk a bort és a húslevest. Az ételt addig főzzük (néha megkeverjük), amíg a szósz a felére csökken. 

Tipp: Volt itthon egy fél paradicsomom, én azt is hozzáadtam az ételhez. 

 

Most te jössz! Látogass el a blog Facebook oldalára, és mond el, melyik ételt fogod elkészíteni a hétvégén. ;)


Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)