Régen is imádtam utazni, de sosem tudtam helyesen megtölteni a bőröndöm. Az úticélomban rendszeresen kiderült, hogy a bepakolt (sokszor túlsúlyos) bőrönd tartalmának min. felét teljesen feleslegesen cipeltem magammal. Bár az utóbbi években annyit utaztam, hogy egy kézipoggyászt (3-4 napos kirándulás) már csukott szemmel, fél kézzel is összedobok 10 perc alatt; a hosszabb - egy-két hetesutazások - azonban rendesen fel tudják adni a leckét.

Kedves Olvasó! Ha mestere vagy a pakolásnak, most unatkozni fogsz. Ha mégsem, következzen néhány tipp, mire érdemes odafigyelni, ha az ember lánya (vagy fia) a nyakába veszi a nagyvilágot.

tippek turistáknak

1. Ellenőrizd az időjárást az úticélodban, mielőtt elmész!

Mert ugye nem mindegy, hogy 30 fokos kánikula, vagy eső, szél és vihar vár minket. Míg az elsőnél elég lesz egy rövidnaci, fürdőruha és egy kalap, a második esetben elengedhetetlen a gumicsizma és az esőkabát.

2. Előre tervezz meg minden napot!

Ez segít eldönteni, nagyjából mennyi ruhadarabra lesz szükséged. Mert azt ugye mindannyian tudjuk, hogy a bőrönd tartalma véges. De ha rosszul pakolunk, nem biztos, hogy a végén meg tudjuk mozdítani azt (Ne nevessetek! Velem ez már megtörtént). Fontos nem elfelejteni, hogy az úticélodban is vannak üzletek. Ha minden kötél szakad, bármikor vehetsz egy olcsó (!) szoknyát, felsőt vagy egy pár szandált. Ha mégsem szeretnél beruházni pár új dologba, keresd fel a helyi tisztítót!

3. A nagyméretű vagy nehéz ruhadarabokat (pl. kabát) mindig a bőrönd alján helyezd el!

4. Pakolj több vékony ruhadarabot, de olyanokat, amiket együtt is tudsz hordani!

Miért? Mert ha hirtelen lehűlik a levegő, rétegesen fel tudsz majd öltözni.

5. Döntsd el, hogy a ruhákat összehajtogatva vagy összegönygyölve szállítod!

Mindkét módszer jó. De: hurkát csak akkor formálj a ruháidból, ha nem aggódsz a súlyfelesleg miatt. Ha nincs sok cuccod, nyugodtan összehajtogathatod őket a hagyományos módon.

6. Ha nagyon kevés a hely a bőröndben, a cipők belsejét is kihasználhatod tárólóhelyként!

Ide teheted például a zoknikat.

7. Az összehajtogatott pólókat egyszerűen felhasználhatod arra, hogy szétválaszd a bőröndben található „szektorokat“.

Így az esetleges ki- és bepakolásnál (gondolok itt a kézipoggyászra) könnyebben rendszerezzük majd a ruhákat (még nagy kapkodás alatt is).

8. A törékeny tárgyakat a bőrönd közepében helyezd el!

Ily módon kevésbé valószínű, hogy eltörnek. De ha csak egy mód van rá: ne pakolj be törékeny holmit :) Na jó, a fényképezőgép azért még belefér. De ezt úgyis a válltáskába teszed, nemde?

9. Az ingeket és egyéb – a munkához kapcsolódó – ruhadarabokat a bőrönd tetején helyezd el!

Ezzel a módszerrel azonnal megtalálod őket. Így a szállodába érkezés után azonnal leadhatod a szeméyzetnek, hogy vasalják ki azt.

10. A cipőket tedd műanyag zacsiba!

És többé nem kell attól tartanod, hogy a cipőid összekoszolják a ruháidat.

Inspirációnak pedig hoztam egy videót: 

Hogy a férfi olvasók se maradjanak ki, íme:

A jövő héten új bejegyzések várnak rátok. Addig is élvezzétek ki a hétvégét!

Gabriela

tippek turistáknak