Az új katalán parlament tegnap kezdte 11. hivatali idejét. Érdekesség, hogy ez az első olyan parlament, amelyben a függetlenséget támogató képviselők többségben vannak. A parlament elnökének tegnap Carme Forcadell-t, a Katalán Nemzetgyűlés volt elnökét, választották. A győzelem egyértelmű, hiszen 77 képviselő szavazott a megválasztása mellett (57 szavauólapot üresen adtak le, 1 érvénytelen volt). Kik teszik ki a 77 szavazot? Természetesen a Junts pel Sí és a radikális CUP képviselői, de Forcadell-t támogatta a Catalunya Sí que es Pot elnevezésű koalíció fele is. "Ez a 11. hivatali idő lesz az utolsó az autonóm időszakból" - mondta Forcadell, és hangsúlyozta, hogy a "regionális Parlament" egy "nemzeti és szuverén Parlamennté" alakul át. Az Országgyűlés Hivatalát a következő képviselők alkotják:  Lluís Corominas (Junts pel Sí) és José Maria Espejo Saavedra (Ciutadans) lesznek a Parlament alelnökei, Anna Simó (Junts pel Sí), Ramona Barrufet (Junts pel Sí), David Pérez (PSC) és Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot) pedig a titkárok. A 135 képviselőből 85-en most debütálnak a Parlamentben. 

A Katalán Nemzetgyűlés volt elnöke, Carme Forcadell, lett a katalán Parlament 8. elnöke (a diktatúra utáni időszakról beszélek). Ezzel egyidőben el kell mondanom azt is, hogy Katalónia történelmében ő a második nő, aki betölti ezt a posztot (az első Núria de Gispert volt). Forcadell győzelme egyértelmű. A Junts pel Sí 62 és a CUP 10 képviselője mellett, a Catalunya Sí que es Pot 5 képviselője is úgy gondolta, hogy ő a megfelelő személy erre a pozícióra. A Ciutadans, a Néppárt, A PSC és a Catalunya Sí que es Pot többi képviselője üres szavazólapokat adott le, míg egy szavazat érvénytelen volt. 

"Ez a 11. hivatali idő lesz az utolsó az autonóm időszakból" - mondta Forcadell a beszédében. "Tisztában kell lennünk azzal, hogy az előttünk álló pillanat kulcsfontosságú" - majd hozzátette - "itt és most egy előtte és egy utána korszakot alkotunk. Mostantól egy szuverén Parlament létrehozásán dolgozunk, amely a szabad lakosságot képviseli". Hangsúlyozta, hogy  a "regionális Parlament" egy "nemzeti és szuverén Parlamennté" alakul át. 

"Ez a Parlament minden polgárt szolgálni fog, függetlenül attól, milyen nyelvet beszélnek, honnan jöttek, mit gondolnak, vagy hogyan szavaztak." - jelentette ki, majd kiemelte, hogy "Katalónia sokszínűsége és pluralizmusa képviselteti magát a Parlamentben, és a Hivatalnak kötelessége megengedni, hogy kifejezzék magukat". "Ez lesz az én elkötelezettségem" - mondta - "és biztos vagyok benne, hogy ez lesz a Hivatal elkötelezettsége is". 

Forcadell kifejezte büszkeségét, amiért ő a második nő, aki betöltheti ezt a posztot. Egyben megköszönte elődje, Núria de Gispert, munkáját.

 Az Országgyűlés Hivatalában többségben vannak a függetlenséget pártoló képviselők

A Hivatal a kamara legfontosabb hatósága. Az elnök, két alelnök és négy titkár alkotják. Bár a Ciutadans, a PSC és a Catalunya Sí que es Pot követelte, hogy a Junts pel Sí-nek ne legyen abszolút többsége a Hivatalban, négy tag a függetlenséget támogató koalícióból került ki.

Fiatalabbak a képviselők, de kevesebb a nő

Ahogy azt már többször említettem, a parlamentben többségben vannak a függetenséget támogató politikusok. Az átlagéletkor fiatalabb, mint az elmúlt hivatali időszakban. A legfiatalabb képviselők mindössze 26 évesek; a legidősebb 72. Érdekes adat még, hogy a képviselők 63 %-a először jutott be a parlamentbe. A nők jelenléte azonban 55-ről 52-re csökkent. 

Forrás itt

Most rajtad a sor! Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár.

Csak kattints a gombra. Az automatikusan átirányít a Facebookra. ;)