A múlt héten ígértem, hogy hozok egy összeállítást arról, hogyan reagált a spanyol fél a katalán parlamenti választásokra. Bár kissé késésben vagyok a bejegyzéssel, azért sok napilapot elolvastam a témában.

Be kell vallanom, nem értem a spanyol mainstream médiát. Ez a "nem fogadjuk el a parlamenti választások népszavazás jellegét, de érvénytelennek nevezzük a parlamenti választást, mert egy népszavazás csak akkor érvényes, ha min. 50%+1 fő szavaz" szerintem nevetséges. Persze, most csaltam, mert áltanásosítottam; azt pedig nem szabad, mert elferdíti az igazságot. De nézzük a tényeket!

Ha a katalán hatóságok "azt tervezik, hogy megszegik a törvényt, vagy olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek ellentétesek a spanyol alkotmánnyal vagy a katalán autonómiára vonatkozó szabályzattal", akkor Spanyolország teljesíti a kötelességét, és biztosítja a "törvények betartását", mondta Mariano Rajoy. 

Mindemellett Rajoy "párbeszédet és tárgyalásokat" ígért, de csakis "törvényes kereteken belül".

Megállapodás a PSOE és a Ciutadans képviselőivel?

Rajoy azt is elismerte, hogy már beszélt a PSOE és a Ciutandans vezetőivel a parlamenti választások után. Hangsúlyozta, hogy a PP és a két említett párt nézetei megegyeznek.

A kép illusztráció

A korábbi spanyol miniszterelnök, José María Aznar, hibáztatja Rajoyt

A korábbi spanyol miniszterelnök azonban Rajoyt hibáztatja, amiért mély válságba vezette a Néppártot, és azt üzente, elérkezett az idő, hogy a miniszterelnök elgondolkodjon a döntésein. "A katalán folyamat folytatódni fog, méghozzá sokkal radikálisabban, mivel a radikálisok most erősek" - figyelmeztetett, utalva a CUP-ra. Aznar azt is elmondta, hogy "a Néppárt nem hagyhatja figyelmen kívül az ötödik figyelmeztetést", amit a katalánok küldtek a pártnak. "A bal oldali ellenfeled erősebb, a szeparatisták folytatják a folyamatot, a tér egyre csökken, míg a PP helyzete jelentősen romlott". 

Forrás itt

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. 


Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)