Sokan, akik Barcelonában (vagy akár Katalóniában) szeretnének letelepedni, nincsenek tisztában azzal, hogy ebben a régióban (csakúgy mint Andorrában, a Baleári-sziegeteken és Valenciában) a spanyol mellett a katalán is hivatalos nyelv; és az emberek (a katalánok) ezt részesítik előnyben. 

Barcelona Katalónia fővárosa

Ennek ellenére a városban elenyésző mennyiségben hallani katalánt köszönhetően a sok bevándorlónak (külföldieknek és spanyoloknak egyaránt). Az azonban biztos feltűnt nektek is, hogy az utcanevek katalánul és spanyolul is fel vannak tüntetve. Ezért probléma nélkül tudnak tájékozódni azok is, akik csak spanyolul beszélnek.

tippek emigránsoknak

Ugyanakkor a kisebb városokban ez gondot jelenthet. Példának itt van Olot, ahol esélyed nincs arra, hogy külföldiként spanyolul tanulj. Nem létezik olyan nyelviskola, amelyik kínálna spanyol nyelvtanfolyamot.

A katalán eltér a spanyol nyelvtől mind beszédben, mind írásban. Ez különösen a gyermekes családok számára lehet fontos információ, ugyanis a tanítási nyelv az iskolákban a katalán. Természetesen, korlátozott óraszámban spanyolt is tanulnak. És kereshettek kifejezetten spanyol vagy angol nyelvű iskolát is, de kisebb városokban ez nehézségekbe ütközhet.

Katalán nyelv?

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a katalán a kasztíliai dialektusa. Viszont akik olvasták az előző bejegyzésemet már tudják, hogy ez nem így van. Mindazonáltal, minden katalán beszél spanyolul, és a katalán nyelvben nagyon sok spanyol kifejezés található, ún. castellanismes.

Katalánul szeretnél tanulni? Remek!

Akár azért szeretnéd megtanulni a nyelvet, mert  egzotikusan hangzik, akár azért, mert Katalóniában szeretnél letelepedni, tudd, hogy erre szinte minden nagyobb városban van lehetőséged.

A  Consorci per a normalització lingüística egy, a katalán kormány által támogatott, intézet. Előnye, hogy az alapfokú nyelvtanfolyam ára nagyon alacsony (én tavaly 4 €-t fizettem egy szemeszterért). A könyvet és a munkafüzetet meg kel venned, de az intézményekben minden szemeszter elején könyvvásárt rendeznek, így viszonylag olcsón tudod megvenni a kellékeket (amennyiben nem zavar, hogy valaki már tanult belőlük előtted). Ha elérsz egy bizonyos szintet, jelentkezhetsz a Voluntariat per la llengua programba. Ennek lényege, hogy kijelölnek melléd egy katalánt, akivel hetente kell találkoznod, és gyakorolnod a nyelvet. Ez a program a tanuló számára ingyenes, emellett sok múzeumba és moziba ingyenes belépőt kaptok (ha egyszerre mész a "nyelvi pároddal"), de sok városban a bárok is egyet fizet-kettőt kap kedvezményt adnak a gyakorló pároknak.

Itt keresheted meg, hol van a legközelebbi intézmény.A Voluntariat per la llengua programról itt olvashatsz többet.

Az  Escuela Oficial de Idiomas egy állami nyelviskola. Szinte minden nagyobb városban megtalálható, de tudomásom szerint nem minden városban tartanak katalán órákat. Itt azonban sokkal magasabb tandíjjal kell számolnotok.

tippek emigránsoknak

Szereted az online tanfolyamokat?

Akkor a parla.cat oldalt pont neked találták ki. Amennyiben autodidakta módon szeretnél tanulni, minden szint ingyenes, de kérhetsz magad mellé egy tanárt is, aki segít majd téged a tanulásban (ez a lehetőség költségtérítéses).

Mi a helyzet Magyarországgal?

Amennyiben érdekel a nyelv, a kultúra és minden álmod, hogy az iberoromán nyelvekre szakosodj, akkor az ELTE Bölcsészettudományi Karának spanyol és/vagy portugál szakirányát pont neked találták ki. Miért? Mert a tanulmányaid harmadik félévétől felvehetsz egy specializációt, amely katalán és galego, nyelvi, nyelvészeti, irodalmi és kultúrtörténeti ismereteket nyújt. Itt tanulni fogsz katalánul, de foglalkoztok majd az irodalommal, a civilizációval, a nyelvközösség fejlődésével, stb (Hogy én miért nem hallottam erről tíz évvel ezelőtt?!). Bővebb információkat itt találsz.

Forrás itt

Ha kérdésed van, keress meg Facebookon vagy írj egy emailt az elobenanagyvilagbol@gmail.com címre.

tippek emigránsoknak