Nehéz felsorolni a katalóniai élet előnyeit (pláne áltolánosítva), hiszen mindannyiunknak megvannak a személyes okai, amiért ide költözött. Azonban abban talán egyetérthetünk, hogy az egyik legpozitívabb dolog a klíma. Főleg akkor, ha az ember Közép-Európából jön. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Katalóniában is esik az eső (sőt, vannak helyek, ahol havazik is), de ha a tengerpart mellett telepedünk le, sok napos napra számíthatunk. Példának vegyük Barcelonát. 

tippek emigránsoknak

Ha szereted a meleg éghajlatot, imádni fogod Barcelonát! Az idő meleg, de nincs forrósság, és az ember úgy érzi magát, mint az ünnepnapokon legyen bár otthon vagy a munkahelyén (a hétvégékről már nem is beszélve). A kánikulával a város ritmusa is megváltozik: lassabb, nyugodtabb, fesztelenebb lesz.

Nyári beosztás, here we go!

Fontos megemlíteni, hogy minden a cég politikáján múlik, de vannak munkahelyek, ahol a nyári hónapokban külön figyelnek a munkavállalókra. Ez olyan speciális munkabeosztást jelent, amely lehetővé teszi, hogy délután háromkor leléphess az épületből.

Ne felejtsd otthon a fürdőruhádat, mert vamos a la playa! ;)

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez nincs kőbe vésve; a cégpolitikától függ, bevezetnek-e ehhez hasonló nyári beosztást, avagy sem. Sok cég azonban már alkalmazza ezt az ún. intenzív beosztást/rugalmas beosztást (jornada intensiva/jornada flexible). Ez a beosztás általában júniustól szeptemberig tart. Természetesen vannak olyan munkahelyek is, ahol délelőtt 9-kor kezdenek és este 7-kor végeznek (közben van két órás ebédszünet). 

Az imádnivaló péntekek!

Vannak azonban olyan munkahelyek is, ahol a nyári hónapok alatt az alkalmazottak délután 2-kor (vagy 3-kor) hazamehetnek. Ezt természetesen nem adják ingyen: a hét többi napján ezt (előre) le kell dolgozni. De végülis, ki ne örülne a szabad péntek délutánnak? ;)

Szabadnapok

Spanyolország, és így Katalónia is azon vidékek közé tartozik, ahol a legtöbb szabadnap jut az embereknek. Az emberek imádják a nyugalmat, a szabadságot, a kirándulásokat. Manapság itt nem fogsz annyit keresni, mint például Németországban vagy Hollandiában, de kapsz plussz 14 napot szabadságot államünnepek formájában. Összességében így (kb) 36 szabadnapod lesz egy évben. Azért, ezzel már lehet mit kezdeni, nem? ;)

Most rajtad a sor!

Mondd el, mit gondolsz a katalán munkavállalásról!

tippek emigránsoknak

Forrás