Az előnyöket elolvasva valószínűleg bennetek is felmerült, hogy mi van az érem másik oldalán. Lehet előnytelen része a katalóniai munkavállalásnak?

Minden munkaerőpiacnak megvannak a maga sajátosságai. Attól függően, milyen háttérrel rendelkezel, többé-kevésbé észre fogod venni a helyi munkavállalás meglepetéseit és a meghökkentő tényeket, amikkel csak akkor szembesülsz, ha itt dolgozol.

tippek emigránsoknak

1. A fizetés nem egy nagy csoda

Nézzünk szembe a tényekkel: összehasonlítva más nyugati EU-s tagállamokkal, a spanyol fizetések az alacsonyabb kategóriába sorolhatók. Kivéve természetesen, ha valamiben kitűnő tehetség vagy, vagy megvannak a helyes "kapcsolataid". Ennek ellenére nem mondhatnám, hogy az életszínvonal alacsony. De ez is attól függ, mit vársz a régiótól. A bérleti díjak és mondjuk egy vacsora ára alacsonyabb, mint Londonban. És ott vannak a napos tengerpartok és a gyönyörű hegyek - így a rekreáció be is van biztosítva. Ez pedig valamennyire pótolja azt a plussz pár száz eurót, amit mondjuk Hamburgban keresnél meg.

2. A válság még mindig kísért

Bár a "válság" szót egyre kevesebbet hallani, a következményekkel biztos szembesülni fogsz. Spanyolországban ugyanis a legnagyobb a munkanélküliség az EU tagállamok között. Tény, hogy ez nem Görögország, de azért célszerű tanulmányozni a piacot, mielőtt úgy döntesz, hogy holnaptól Barcelonában fogsz élni.

3. Nem mindig te vagy az, aki megtervezi a szabadságod

Azt mondják, a legmelegebb mindig július utolsó hetében van. Szerintem ez inkább augusztus, amikor a katalánok (és nem mellesleg a spanyolok is) nyaralni mennek. Tudod, hogy néznek ki a katalán városok ebben a hónapban? Valahogy így:

Viccet félretéve, természetesen a nagy városok (mint Barcelona) tömve vannak turistákkal, de a helyi vállalkozások bezárnak; a tulajdonosok nyaralni mennek. Ezt a tendenciát azonban a nagyobb cégek is követik, mert úgy gondolják, hogy augusztus első két hetében nincs értelme üzletet bonyolítani. Mit jelent ez számodra?

Hogy nagy valószínűséggel ebben az időszakban te is a szabadságodat fogot tölteni. Jobban mondva, ez azt jelenti, hogy a leendő  munkáltatód már azelőtt betervezte neked ezt a szabadságot, még mielőtt te aláírtad volna a szerződést. Ezt azonban nem fogják megemlíteni sem az állásinterjú alatt, sem akkor, amikor aláírjátok azt a bizonyos munkaszerződést. Te pedig nem fogsz rákérdezni, mert nem is sejted, hogy valami ennyire sátáni dolog lapul a háttérben ... ;)

tippek emigránsoknak

Ezen felül nem biztos, hogy csak ezt az augusztusi két hetet tervezik be előre. Sok esetben (nem minden esetben, ezért érdemes tisztázni ezeket a leendő  munkáltatóval) ott van ez a két hét szabadság augusztusban, pár nap karácsonykor és megint pár nap húsvétkor ... És a szabad akaratod már el is felejtheted. Talán kijön 3-10 nap, amikkel valóban te fogsz rendelkezni.

4. Bürökrácia, adók és a bonyolult rendszer

Bár vannak esetek, amikor az álláshirdetésben a nettó havi keresetet tüntetik fel, sok esetben még mindig a bruttó éves bérezéssel találkozom. Ami ugyan szép és jó, de neked arra van szükséged, hogy havonta mennyit fogsz keresni nettóban (mert ez lesz az az összeg, ami a bankszámládra érkezik). Mit teszel hát: rákérdezel, mennyi az annyi. Ne lepődj meg, ha nem fognak tudni válaszolni a kérdésedre. A nettó fizetésed ugyanis rengeteg dologtól függ. Házas vagy vagy egyedülálló? Vannak gyerekeid vagy  nincsenek? Rendelkezel spanyolroszági tartózkodási engedéllyel vagy sem? Ez utolsó például attól függ, hány napot töltöttél Spanyolország területén. Természetesen, mindig vannak kivételek, de az általános szabály az, hogy egy évben min. 183 napot kell Spanyolország területén élned (minden évben). Ez természetesen nem az egyetlen dolog, aminek meg kell felelned, ezért jobb, ha mindennek pontosan utánajársz.

Kisebb segítséget talán ez a link nyújthat, ahol ki tudod számolni, nagyjából milyen nettó összegnek felel meg a neked felkínált éves bruttó fizetés.

Ne felejtsd el megkérdezni, hogy az éves fizetést 12 vagy 14 részletben fizetik-e ki!

5. Miért rohannál? Ne siess! Van idő!

Szoktad azt érezni, hogy szeretnéd gyorsan letudni a a napi teendőket, és a lehető leggyorsabban hazahúzni munkából? Nyugi, mindannyian vagyunk így ezzel néha ... de erre itt ne számíts.

A második reggeli és a kávé

Szent dolgok. Mindkettő. Meg se próbáld őket siettetni. Nem fogod érteni, miért érnek rá annyira. De nem baj; ne utáltasd meg magad már az első napon. :P

Ebédszünet

Bár mi ezt mosolyogva úgy hívjuk otthon "szieszta", ezt a kifejezést Katalóniában nem használják (és meg is sértődnek azon, ha az ebédszünetet sziesztává degradálod). Tudnod kell, hogy a cégek nagy része nem biztosítja be az étkeztetést a munkavállalóknak. Nincs ebédjegy, nincs kantén. Az emberek viszont kapnak két óra ebédszünetet (általában 13.00 - 15.00 között), hogy hazamenjenek, megfőzzenek, megebédeljenek, és visszaérjenek a munkahelyükre. Ez azonban azt jelenti, hogy 16.00-kor semmiképpen sem fogsz eljönni munkából.

tippek emigránsoknak

A jó hír, hogy ez is a cég politikájától függ. Lehet, hogy az ebédszünet 1 óra lesz, de az is lehet, hogy csak 30 perc. A cég határozza meg azt is, hogy rugalmas időbeosztásban dolgozhatsz-e vagy sem.

Én például az előző munkahelyemen reggel 9.00-13.00, valamint 15.00-19.00 között dolgoztam. Mivel a munkahelyem nem abban a városban volt, ahol élek, ez az idő nem volt elég arra, hogy hazamenjek, megfőzzek, megebédeljek, stb. Ezért minden este 20.00 órakor álltam neki megfőzni az ebédet másnapra. Mondjuk, este tízre általában végeztem.

Elképzelhető, hogy a felsoroltak közül egyik meglepetéssel sem fogsz találkozni. De az is lehet, hogy egy nagy szeretetcsomagban kapod őket. Akárhogy is legyen, ezzel a bejegyzéssel nem az volt a célom, hogy bárkit is elrettentsek az itteni élettől. Úgy gondolom azonban, hogy jó támpontot adhat ahhoz, mire érdemes rákérdezni (és tisztázni) mielőtt aláírod a szerződésed.

Sok szerencsét!

Forrás itt

Kérdésed van? Tippekre van szükséged?

Keress a blog Facebook oldalán!

tippek emigránsoknak

Kapcsolódó bejegyzések: 

tippek emigránsoknak

tippek emigránsoknak