A válság ellenére, amely az elmúlt években Spanyolországot sújtotta, elmondhatjuk, hogy Katalónia fővárosában a munkakeresés csak nagyon nehéz, ám nem lehetetlen. Feltéve, ha tudjuk, hogyan kell felkészülnünk ahhoz, hogy belépjünk a helyi munkaerőpiacra.

tippek emigránsoknak

Mit kell tudnod, mielőtt Katalóniába jössz?

Költözés előtt mindenféleképpen fel kell készülnöd! Tudd meg, pontosan mit takarnak a megélhetési költségek és mekkorák a bérleti díjak a lakáspiacon. Ebből már ki tudod következtetni, mennyi az a min. bérezés, ami alatt nem vállalhatsz el semmilyen munkát. Fontos tudnivaló, hogy az állásinterjúkon sokszor az éves bért említik. Ha ilyennel találkozol, mindenképpen kérdezz rá, hogy ez 12, vagy 14 fizetést takar-e (így kapod meg a havi béred, amivel aztán számolni tudsz).

Melyek a nyelvi követelmények?

Egy másik kérdés - talán a legfontosabb - a nyelvtudás. Katalóniában a hivatalos nyelv a katalán, bár sok munkavállalónak elég, ha az alkalmazott spanyolul beszél. Ez azonban elengedhetetlen, bár vannak olyan multinacionális cégek, ahol elég az angol nyelvtudás. (Mindkét esetben B2 - C1 szintről beszélünk).

tippek emigránsoknak
Spanyolul szertnél tanulni, de nem tudod, hogy kezdj hozzá? Vedd fel a kapcsolatot a La Boquita nyelviskolával. 
Rájuk számíthatsz!

Ha azonban azt tervezed, hogy Katalóniában telepedsz le, előbb-utóbb meg kell tanulnod majd katalánul, hogy zökkenőmentesen tudj beilleszkedni a társadalomba.

Milyen dokumentumokra lesz szükséged?

Az első és legfontosabb dokumentum, amire szükséged lesz az ún. NIE (Número de Identificación de Extranjero); a külföldiek számára elengedhetetlen regisztrációs szám. Ezt a számot a Bevándorlási Hivatalban tudod elintézni.Természetesen szükséged lesz egészségügyi biztosításra és egy bankszámlára.

Még több tipp hamarosan itt:

tippek emigránsoknak

Mely ágazatokban a legkönyebb munkát találni?

A legegyszerűbb, ha olyan munkahelyek között keresgélsz, amelyek nem igényelnek különleges képesítést, mint például a turizmus és a szolgáltatások. Ha folyékonyan beszélsz spanyolul (és angolul, franciául, oroszul vagy németül), könnyen elhelyezkedhetsz pincérként, szakácsént vagy bolti eladóként.

Érthető módon, ezek az ajánlatok a turisztikai szezon kedzetén, azaz márciusban/áprilisban jelennek meg a munkapiacon.

tippek emigránsoknak

Ami az egyetemi tanulmányokat illeti; Katalóniában leginkább számítógépes szakemberekre, mérnökökre, pénzügyi szakemberekre és ügyfélszolgálatosokra van szükség.

Hol keressek munkát?

Ha már Katalóniában élsz, a munkakeresés legcélravezetőbb módja az, ha megfogod a frissített spanyol nyelvű életrajzod, és beadod az összes étterembe, bárba és üzletbe, amelyeket kinézted magadnak.

Regisztrálhatsz a helyi munkaügyi hivatalokban, de nem feledkezz meg az online munkakeresésről sem (a spanyol oldalakon történő regisztrációhoz szükséged lesz a már említett NIE-re): 

LinkedIn

Jobandtalent

Infojobs

Oficinaempleo

Infoempleo

Jobrapido

Infofeina

Primerempleo

Treballateca

Mindemellett nagyon fontos, hogy folyamatosan bővítsd a baráti körödet, ugyanis Katalóniában az ismerettség számít leginkább. Ez nem vicc! Az ismerőseim fele (legyen az katalán vagy külföldi) a baráti társaságán keresztül talált munkát magának.

A cikk a Kávé&Karrier blogon is megjelent. 

Remélem, ez a cikk választ ad a legalapvetőbb kérdésekre. Ha bármilyen észrevételed vagy kérdésed van, írj az elobenanagyvilagbol@gmail.com címre. 

tippek emigránsoknak