Bár három nap nem sok idő, megpróbálok pár tippet adni nektek arra vonatkozóan, mit érdemes megnézni, ha csak egy hosszú hétvégére látogattok el Barcelonába. Mert vegyük csak sorra: otthon megveszitek a drága útikönyvet, megvan a megfelelő időpont, lefoglaljátok a szállást es a repülőjegyet. Megérkeztek. Fellapozzátok a több száz oldalas könyvet, és ... ennél a résznél velem rendszeresen előfordul, hogy elveszek a részletekben. Sok a látnivaló, kevés az idő, és nem tudom, mihez kapjak először, pedig előre kiválasztom, mit szeretnék megnézni.

tippek turistáknak

De haladjunk szépen sorjában: Isten hozott Benneteket Barcelonában! :) Mivel csak három nap áll a rendelkezésetekre, azt ajánlom (én legalábbis ezt szoktam csinálni), hogy sétáljatok annyit, amennyit csak bírtok. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megismerjétek az embereket, felfigyeljetek az épületekre, beszívjátok a katalán életérzést.

Péntek: A Born és a Barceloneta negyedek

Ugorjatok hát fejest a Born negyedbe, és látogassatok el az itt található kulturális központba. Az épületet 1876-ban építették acélból és üvegből. Az eredeti rendeltetése: piactér. Nem messze található a Szent Máriának szentelt bazilika, amit a helyiek gyakran látogatnak (kedvelt esküvői színhely). A templomtól pár lépésre található a Fossar de les Moreres. Egy látszólag jelentéktelen tér, ami egy temetőre épült. Itt nyugszanak azok a hősök, akik az 1713-1714-es ostromban védték Barcelonát. A város így rója le örök tiszteletét az elesettek előtt.

tippek turistáknak
A kulturális központ. Forrás: Mathieu Thouvenin/Flickr

Sok kicsi tér található ebben a negyedben, amelyek alig észrevehetőek. Ha azonban ügyesek vagytok,  rátaláltok a Sant Agusti Vell térre, ami a Picasso múzeum mellett található. Én személy szerint, imádom a művészeteket; és ha Ti is hasonlóan gondolkodtok, ezt a  múzeumot nem hagyhatjátok ki! Higgyétek el, meg fogtok lepődni. ;)

tippek turistáknak
A múzeum. Forrás: Wojtek Gurak/Flickr

Sétáljatok csak tovább egyenesen, amíg eljuttok a következő nevezetességhez. A Parc  de la Ciutadella egy kis oázis, ahol felfrissülhettek. Leülhettek piknikezni, hallgathatjátok az utcai zenészeket vagy akár csónakázhattok is a tavon.

tippek turistáknak
Parc  de la Ciutadella. Forrás: Fèlix González/Flickr

Attól függően, mit szerettek, kipróbálhatjátok az ázsiai tapas-t a Mosquito nevű étteremben, vagy pár helyi spacialitást a Santa Caterina piacon.

Szombat: modernizmus, a Grácia és a Raval negyedek

Próbáljatok meg viszonylag korán ébredni, mert ez az a szombat, amikor a nap 24 óráját Barcelonában tölthetitek. :) Higgyétek el, ez az a nap, amit teljességében ki akartok majd élvezni (ha mégsem jut idő mindenre, válogassatok az alábbiakból kedvetek szerint).

Felkészültetek? Akkor irány Gaudí monumentális természetközeli csodája, a Parc Güell. Nekem ez az egyik kedvenc helyem a városban. Higgyétek el, ha ellátogattok ide megértitek, miért.

tippek turistáknak
Parc Güell. Forrás: Ian Gampon/Flickr

Ó, majd el felejtettem! Ha nagyon siettetek, és kihagytátok a reggelit, kapjatok be egy falatot a Grácia negyedben. Csajok, figyelem! Séta közben szétnézhettek a sok kicsi üzletben; ez a hely ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy szuvenírt vásároljatok magatoknak. :D

Mielőtt belevetnétek magatokat a modernista Barcelonába, álljatok meg a turisták által kissé elhanyagolt Casa Vicens előtt.

tippek turistáknak
Casa Vicens. Forrás: Michela Simoncini/Flickr

Mivel Gaudíból sosem elég, innen egyenes út vezet a nagy művekhez: a Sagrada Família, a Casa Batlló és a La Pedrera csak arra várnak, hogy meglátogassátok őket! Hogy elkerüljétek a hosszú várakozást, foglaljatok jegyeket előre - online.

tippek turistáknak
A Sagrada Família belseje. Forrás: aurelian/Flickr

Persze a modernizmus nemcsak ezekből az épületekből áll. Ott a Casa de les Punxes vagy a Casa Planells.

A Casa Batlló és a Casa Amatller mellett, a sarkon túl, található Antoni Tápies galériája. A múzeumot Barcelona legjobban ünnepelt (ma is élő művésze) hozta létre, az épület pedig a modernizmus egy nagyon szép példája.

Remélem, mostanra kellően elfáradtatok. Adjatok magatoknak pár perc pihenőt,és egyetek egy jót a Chicoa étteremben. Itt tipikus katalán ételeket találtok. Ha jobban kedvelitek a szendvicseket, akkor a Brunch and Cake lesz a legmegfelelőbb hely számotokra.

Most, hogy új erőre kaptatok, irány a Barri Gótic! Nincs mese, ezt látnotok kell! A fénykép úgyis magáért beszél, igaz?

tippek turistáknak
Barri Gótic. Forrás: Valerie Hinojosa/Flickr

Sétáljatok végig az utcán, nézzétek meg a Katedrálist, a római korból ránk maradt oszlopokat, és látogassátok meg a szomszédban megbújó kicsi tereket, amiken jól láthatóak a háború és a bombázások nyomai.

Amennyiben szeretitek a római maradványokat, mindenképpen látnotok kell a város történelmi múzeumát. Kb. 4000 négyzetméteren megcsodálhatjátok az ókori várost.

Fárasztó túra, igaz? Ha viszonylag hamar végeztetek lesétálhattok a Raval negyedbe, ahol megcsodálhatjátok a kortárs kiállításokat (Kortárs Kulturális Centrum – CCCB vagy a Kortárs Művészetek Múzeuma - MACBA).

Megéheztem ennyi sétától. És ti? Nos, mint mindenhol, itt is rengeteg étterem közül válogathattok, de a leghangulatosabbak egyike kétség kívül a Teresa Carles, ami egészséges vegetáriánus ételeket kínál. Mediterrán ízekért pedig látogassatok el a Lo de Flor-ba.

Vasárnap: A Montjuïc kertjei és múzeumai, vermut és paella

Ma már számításba kell vennetek, mennyi időtök maradt, illetve azt is, éppen milyen az időjárás. Ha szép idő van, nyugodtan kezdhetitek a napot egy könnyed sétával a  Montjuïc hegyen. Attól függően, mit szerettek (vagy éppen mihez van kedvetek), ellátogathattok Joan Miró galériájába, a Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumába (MNAC), vagy egyszerűen csak sétálhattok valamelyik kertben. Ajánlom figyelmetekbe a Jardins del Teatr Grec-et, a Jardins Laribal-t és a Colla de l'Arròs-t.

tippek turistáknak
Montjuïc. Forrás: Misko/Flickr

Ezután már nincs más dolgotok, mint felülni a Telefèric-re, amivel könnyen eljuttok a már említett Barceloneta negyedbe. Egy utolsó paella és vermut, mielőtt búcsút intetek a városnak.

tippek turistáknak
Forrás: Mark Manguerra/Flickr

Találkozzunk Barcelonában! ;)

tippek turistáknak