Bár mostanában csak úgy zajlik a politikai élet, nem akarlak benneteket csak erről szóló hírekkel traktálni. Ma már viszont későre jár, ezért megpróbálok lényegretörő lenni. Mert a világon temérdek vélemény kering arról, mi számít "jó", és mi számít "rossz" szuvenírnek. Ezért most szeretném elmondani, én mit gondolok a témáról.

tippek turistáknak

1. Nincs olyan, hogy "jó szuvenír" - "rossz szuvenír".

Amíg az adott tárgy birtoklása legális, nem okoz kárt sem az emberekben, sem az állatokban, és nem szennyezi a környezetet; akkor szabad a vásár. Azaz, az ajándék lehet bármi: kezdve a drága ékszertől egészen a tengerparton felszedett kagylóig. A legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venned, hogy az adott tárgy felidézze az utazás emlékeit.

tippek turistáknak

2. Az ár lényegtelen.

A legfontosabb dolog a személyes kapcsolat, amit csak te érezhetsz.

3. Akik folyamatosan azzal traktálnak, mit vegyél meg és mit kerülj el - az esetek döntő többségében - saját magukból indulnak ki, és sokszor szem elől tévesztik, hogy neked mi tetszik.

Miért ne vehetnél egy "I heart Barcelona" pólót, ha neked az tetszik? Biztos vagyok benne, hogy a SAJÁT szuveníred megvásárlásakor csak és kizárólag az a fontos, hogy NEKED mi tetszik. Igazam van?

tippek turistáknak

4. Természetesen vásárláskor nem szabad megfeledkeznünk a praktikusságról.

A nem reptéren vásárolt alkoholt nem viheted fel a gépre kézipoggyászban. De ugyan ki szeretne embermagasságú szobrot cipelni például a buszon vagy a vonaton? Persze, minden relatív: az embermagasságú szobrok szállítása sem lehetetlen, csak nehézkes. ;)

5. Ne aggódj a sztereotípiák miatt (képeslap, bögre, hűtőmágnes).

Mindannyian egyediek vagyunk, mégis sokszor a hasonló helyzetekben hasonlóan gondolkodunk. Emellett a világon már annyi ajándéktárgyat gyártanak, hogy bármennyire is szeretnéd, valaki biztos vett már (vagy venni fog) egy, a táskádban lapuló, szuvenírhez hasonlót.

tippek turistáknak

6. Azonban mindig törekedj a megfelelő ár-minőség arányra!

Nincs semmi, ami rosszabb fényt vet az általad választott szuvenírre, mint amikor hazaérve kiderül, hogy 4x többet fizettél érte, mint mások ... talán csak az, ha hazaérve veszed észre, hogy a porcelán teknős farka letörött. Az sem mindegy, hol vásárolsz. Barcelonában (nemcsak ott) például nagyon elterjedt, hogy munkanélküli migránsok illegálisan árulnak mindenféle ajándéktárgyat. A legtöbb turista talán sejti, hogy ez a fajta üzlet nem legális. Azt azonban már nem tudják, hogy ezeket az árucikkeket a helyi kínai boltokból szerzik be az árusok (olcsón megveszi, majd drágábban továbbadja). Legyetek résen, ne engedjétek, hogy átverjenek benneteket!

tippek turistáknak

7. Ellenőrizd le az országod vámtörvényeit.

Biztos, hogy hazaviheted az áhított ajándéktárgyat? Ha a válasz igen, ne hagyd, hogy eltérítsenek a célodtól. ;)

Én például előszeretettel veszek mindenhol képeslapot és stílusos bögréket. Te milyen szuveníreket gyűjtesz? Gyere Facebookra, és mondd el! ;)

tippek turistáknak