Katalónia ad otthont a világ egyik leglátogatottabb városának, ezért az emberek hajlamosak megfeledkezni azokról a természeti csodákról, amiket ez a régió kínál. Pedig Katalónia számos nemzeti parkkal, lépcsőzetes vízeséssel és tansövénnyel büszkélkedhet. Térj vissza a természethez, és olvasd el az alábbi listát, hogy te is megismerd a legjobb túravidékeket!

A Montseny Nemzeti Park

Montseny ad otthont az egyik legszebb nemzeti parknak, ahol epikus hegyekkel és csodálatos élővilággal találkozhatsz. A jellegzetes éghajlatnak köszönhetően nagyon érdekes az itt élő növény-és állatvilág, így nagy az esély, hogy a helyszínen ritka virágot találsz, vagy olyan erdei állatokkal találkozol, mint a borz, a cickány vagy épp a vaddisznó. Érdemes figyelni a jelzéseket, ugyanis az erdőkben haladva gond nélkül bukkanhatsz román templomokra, vagy épp a látványos középkori Montsoriu várra. A park mérete miatt  szükséges az előzetes tervezés, azonban az információs pontok - elszórtan helyezkednek el ugyan – de végigvezetnek a hatalmas tájon. A hosszú túrát mindeképpen koronázd meg azzal, hogy beülsz egy helyi étterembe, ahol megkóstolhatod a régióból származó élelmiszereket.

Bővebb információkat itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Xavier Gonzalo Pons/Flickr

Montserrat

Montserrat egy hegy és egy nemzeti park nem messze Barcelonától. A tüskékhez hasonló sziklákat már messziről láthatod. A csúcsok között egy  bencés apátság bújik meg, ahol sokan számoltak be Szűz Mária észleléséről. Választhatod a nehezebb utat a Szent Grotto felé, de kihasználhatod a felvonót is, ami 5 percenként indul a hegy csúcsára. Bárhogy is dönts, mindenképpen legyen nálad a fényképezőgéped, hogy meg tudd örökíteni ezeket a ritka sziklaalakzatokat. A hegyen valahogy keveredik a szentség és a természetes félelem, így nem meglepő, hogy mágnesként vonzza a zarándokokat, túrázókat és a turistákat a világ minden tájáról. A kolostor, a múzeum és a panoráma páratlan élményt nyújtanak. Ügyelj arra, hogy kényelmes cipőben gyere, és győzödj meg róla még egyszer, hogy nem felejtetted otthon a kamerádat!

Bővebb információt itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Miquel Lleixà Mora/Flickr

U.I. Shakira rajongóknak kötelező, ugyanis az Empire című számhoz készített klippet a Montserrat-i hegy előtt forgatták. ;)

La Mussara

A La Mussara a legmagasabb hegy Tarragona tartományban. Egyedülálló történelme vonzza azokat a túrázókat, akiket érdekelnek a hegyen található legendás szellemváros romjai. A várost, amit úgy is emlegetnek La Mussara, a lakosai a 20. század közepén hagyták el ismeretlen okokból . Egyesek úgy vélik, hogy a rovarok támadták meg a települést, ami evakuálására kényszerítette a lakókat, de szép számmal találunk olyan történeteket is, amelyek szerint a helység átkozott. A kísértethistóriák mellé idővel természetesen UFO észlelések is társultak. Mi most azonban tegyük félre az összeesküvéselméleteket, és figyeljünk a tényekre. Sziklák között sétálva régi, elhagyatott épületeket csodálni nemcsak túrának, hanem inspirációnak sem utolsó. ;) A La Mussara azt a lehetőséget kínálja a túrázóknak, hogy megcsodálják a katalán táj szépségeit. 

Bővebb információt itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Ferran Llorens/Flickr

Tavertet

Tavertet a túrázók paradicsoma, ahol fenséges sziklák, háborgó vízesések és virágzó erdők várnak. Gyönyörködj a kilátásban a kilátónál, vagy kövesd a gyalogutakat, ahogy azok a nagy vízesések és barlangok körül kanyarognak. Fedezd fel a régi elhagyott romos kőházakat és a falakat. Az itt található  pompás táj a katalán gondolkodó, Raimon Panikkar, figyelmét is felkeltette, így a terület valóban nagy jelentőséggel bír. 

Bővebb információt itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Rosa Ortega/Flickr

Garrotxa Vulkanikus Zóna Nemzeti park

Garrotxa Katalónia kevésbé ismert tájai közé tartozik, de mindenképpen megéri ide ellátogatni. Mit is mondhatnék a választott otthonomról, nem igaz? ;) Viccet félretéve, a régió területén több mint negyven vulkán található, amelyek természetesen inaktívak, így gond nélkül megcélozhatod a krátereket és a vulkáni kúpokat. A nemzeti park szinte kényezteti a túrázókat, mivel számos egyéb látványosságot is rejteget, például Juvinyà középkori várát, bazalt kilátóhelyet, és Olot városát (de az előző bejegyzésben emlegett Besalú és Santa Pau is itt helyezkednek el). A Garrotxa parkban egy álom válik valóra mindazok számára, akik egy kiadós túrára várnak!

Bővebb információt itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Carquinyol from Badalona, Catalunya - Volcà de Santa Margarida, CC BY-SA 2.0

Torrent de la Cabana

A Torrent de Cabana egy patak, ami hét szakadékon folyik keresztül. A patakot követve vízesések és lagúnák titokzatos világába juthatsz. Ez az út, a "hét szakadék útvonala", Katalónia egyik legszebb vidéke, amely Girona tartományában található. Minden szurdok egyedileg megnevezett és kitáblázott út mentén helyezkedik el, így ez a séta egyszerű és élvezetes. 

Bővebb információt itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Albert Torelló/Flickr

Músser

A hangulatos város eredete a 10. századra nyúlik vissza. Értelemszerűen egy csodás középkori településről beszélünk, amit egy varázslatos erdő vesz körül. Itt található a „Varázs Labirintusa“, ami Climint Olm műveiből áll össze. A szobrász számos egyedi műalkotást hozott létre, amelyekre üzeneteket vésett a spiritualitás és a humanizmus jegyében. A túrázók előszeretettel elmélkednek ezek (és az élet) értelmén. Határozottan ajánlják mindenkinek, aki szenvedélyesen imádja a művészetet, a filozófiát vagy a rejtélyeket. 

Mont-Rebei

Katalónia és Aragónia határában, a Mont-Rebei hegységben, folyik a fenséges Noguera folyó, ami természetes határt képez a két régió között. A sziklákra erősített „járda“, páratlan kilátást enged a kanyonra és a kristálytiszta kék vízre. Ez a túraút nem való a félénk túrázóknak, mivel az út egyes részein nincsenek korlátok, az út viszont magasan visz. A képeket elnézve azonban biztos megéri az út, amit barlangok és lógó hidak kereszteznek. 

Bővebb információt itt találsz. 

tippek turistáknak
Forrás: Miguel Rubira Garcia/Flickr

A könnyebb tájékozódás érdekében készítettem egy térképet: 

Forrás itt

Tetszett a bejegyzés? Akkor látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár rád!

tippek turistáknak