Bár az utóbbi hónapokban nem jelentkeztem gyakran, a hétvégi eseményekről muszáj beszámolnom nektek. Szombaton került ugyanis megrendezésre a Lluèrnia, a tűz és a fény ünnepe.

A fesztivál immár ötödik alkalommal került megrendezésre Olotban. Célja, hogy betekintést engedjen az itt élő emberek jellemébe, a kultúrába, és rávilágítson azokra a dolgokra, amik a leginkább foglalkoztatják a lakókat. Az alkotók mindenzt a tűz és a fény segítségével igyekeznek kifejezni utalva ezzel arra a tényre, hogy a járásban 40 vulkán található (ezekből 4 Olot város területén helyezkedik el).

fesztiválok

Miért éppen november?

Mert ez a hónap tele van keresztény ünnepekkel és az azokhoz köthető ünnepségekkel. Gondoljunk csak Szent Márton napjára, a disznóvágásra, vagy épp a tűz keletkezéséről szóló görög mítoszra.

fesztiválok

Miről szól ez az egész?

A Lluèrnia nem más mint egy intenzív, hat órán át tartó fesztivál, ami este és éjszaka (18.00 - 00.00 között) zajlik. Amolyan oloti Temps de Flors, csak itt a virágok helyett a tűzé és a fényé a főszerep: a város terein, balkonjain, a házak bejárata mellett kisebb-nagyobb szobrokat, ill. egyéb kiállítása tárgyakat találunk. Az alapanyagok nagy része olcsó és/vagy újrahasznosított, mivel a város lakóinak nagyon fontos a környezetvédelem.

fesztiválok

Idén például 47 kiállított tárgyat csodálhattunk meg, de a legnagyobb attrakció mégis egy harmincperces előadás volt, a Teixint vides (Szőtt életek). A lélegzetelállító mutatvány alatt 42 ember lógott a levegőben egy darura erősítve, miközben 50 másik a földi koreográfiát egészítette ki. Egy úttorő projektről beszélünk, ahol testi vagy szellemi fogyatékkal élő emberek (igen, ők lógtak a daruról) olyan show-t hoznak létre, ami nemzetközi sikert arat. 

Találkozzunk jövőre a Főtéren!

fesztiválok

Forrás itt