Lluís Companys i Jover a spanyol polgárháború alatt volt Katalónia miniszterelnöke. Eredeti foglalkozását tekintve ügyvéd, a Katalán Köztársasági Baloldal vezetője. A háború után száműzetésbe kényszerült, de a Gestapo elfogta és átadta Franconak. Companyst 1940. október 15-én végezték ki. A haditanácsot, amely 75 évvel ezelőtt halálra ítélte, a mai napig nem bírálták felül.  

Companys 1882. június 21-én született. Iskoláit Barcelonában végezte, majd 1916-ban barátjával megalapította a Katalán Köztársasági Baloldal elnevezésű pártot. A párt 1931-ben váratlan győzelmet aratott a barcelonai helyi választásokon. Companyst polgármesterré választották, és ő még aznap kikiálltotta a Köztársaságot.

Lluís Companys i Jover

1933-ban a Katalán Parlament a kormány elnökének választotta. 1934. október 6-án Companys vezette a Katalán Nacionalista Felkelést, és kihirdette a katalán államot (Estat Català), amely a Spanyol Szövetségi Köztársaság része maradt. 

Röviddel a polgárhávorú kitörése után, 1936. júliusában, együttműködött a Központi Bizottsággal, az Antifasiszta milíciákkal és az Egyesült Marxista Munkáspárttal. 

1939-ben, a száműzetés alatt Franciaországban telepedett le. A német csapatok 1940-ben fogták el Nantes mellett, majd nem sokkal később átadták őt Madridnak. 

1940. október 15-én reggel 6:30 végezték ki a  Montjuïc Kastélyban. Kivégzése alatt megtagadta a szemfedő viseletét. Amikor a kivégzőosztag végrehajtotta a parancsot, Companys azt kiáltotta: "Per Catalunya!" (Katalóniáért!). A Montjuïc temetőben helyezték örök nyugalomra. 

Lluís Companys halálos ítélete. 

Ma, a kivégzés 75. évfordulója alkalmából, a Katalán Méltósági Bizottság (egy civil szervezet, amelynek célja, hogy a Franco csapatai által elkobzott dokumentumok visszakerüljenek jogos tulajdonosaikhoz) sürgeti a spanyol kormányt és a hadsereget, hogy ítéljék el a hadbíróságot, amely kevesebb, mint egy órás ülés után hozta meg a halálbüntetést 1940-ben. 

A Bizottság felkérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Boyero Delgadot, a Katalóniában állomásozó katonai erők parancsnokát, hogy vegyenek részt megemlékezésen, amelyre 2015. október 11-én került sor.

A mai nap intézményi megemlékezést tartanak a Palau de la Generalitat-ban, a katalán kormány székhelyén. 

Forrás itt és itt

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára is. Képek, videók és még több sztori vár!

Csak kattints az alábbi képre, ami automatikusan átirányít a Facebookra. ;)