Bár eredetileg más bejegyzést szántam mára, az időhiányra való tekintettel kénytelenek lesztek beérni egy sütőtökös recepttel. Igaz, ez nem egy hagyományos katalán recept. Az én receptem. Hogy jött létre? Az egy érdekes történet.

Tudnotok kell rólam, hogy 30 éves koromig kifejezetten kerültem a sütőtököt. Csak egyszer kóstoltam meg a 30 év alatt, és be kell vallanom: nem ez lett a kedvenc zöldségem. Nem is állt szándékomban újabb esélyt adni a töknek; de egy hideg, szürke őszi napon a kedvenc olasz éttermemben (ahol a leveseket naponta váltogatták a menün) csak sütőtökből készült krémlevest szolgáltak fel. Hideg volt, fáztam, kellett valami, ami felmelegíti a lelkem. Ezért rendeltem levest. Félve kóstoltam meg, de egyből beleszerettem.

Pár nappal később aztán az élelmiszerüzletben rátaláltam arra a darabra, ami mellett nem tudtam elmenni. Hazavittem, és elkezdtem kísérletezni. Így született meg ez a leves. Célja az volt, hogy visszaadja azokat az ízeket, amiket az étteremben tapasztaltam. Persze, egy pici csavarral. 

És bár a recept nem része a katalán hagyományoknak, a krémlevesek igen. Ezért arra gondoltam, megosztom veletek ezt a féltve őrzött csodát. Hátha ti is megszeretitek a sütőtökből készített krémleveseket. 

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
700 ml zöldségleves
125 g tejszín
só, bors, kakukkfű

Elkészítés: 

A burgonyát megmossuk, meghámozzik, felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A tök belsejét kikanalazzuk, és nagyon óvatosan (tényleg figyeljetek oda, mert én elvágtam az ujjam) meghámozzuk, és felkockázzuk.

Az olajat felforrosítjuk a lábasban, és üvegesre futtatjuk a hagymát. Hozzáaadjuk a burgonyát és a tököt, majd felöntjük a levessel. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és a levest lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. 

Ezután elő a botmixerrel :) A levest pürésítjük, és készen is vagyunk. 

Tipp: Ha tompítani szeretnétek a leves ízén, használjatok tejszínt.

Most rajtad a sor! Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár.

Csak kattints a gombra. Az automatikusan átirányít a Facebookra. ;)