Hogy magyarázod meg az otthon fogalmát? Azok számára, akik külföldön élnek, ez az egyik legnehezebb kérdés. Arról a helyről beszélünk, ahol a legtöbb időt töltötted? Vagy arról, ahol éppen most laksz? Esetleg a számodra legkedvesebb hely, ahol eddig éltél? Vagy a hely, ahol a családod él? Egyik sem? Mindegyik?
 

Nehéz kérdés. Elsődleges otthonomnak Komáromot tekintem, de amikor visszatérek, nem mindig érzek így. Bár az utcák és az épületek nem változnak sokat, az arcok igen. És néha bizony meggyűlik a bajom a "helyiekkel". Jobban mondva: az előítéleteikkel. "Mégis, ki vagyok én, hogy külföldre mertem menni? Hogy merészelek "jobb/könnyebb/boldogabb" életet élni, mint ők?" Pedig ha tudnák ... ha tudnák, hogy az élet külföldön sokszor nehezebb, mint otthon. Ott a honvágy, a kulturális sokk, az új nyelv, az új élethelyzetek és még sorolhatnám. Külföldön is keményem meg kell dolgozni mindenért csakúgy, mint otthon. 

Mégis, van egy erős kapocs köztem és Komárom között. Egy kapocs, amit sosem tudnék szétszakítani. Mindig lesz valami, ami visszahív a szülővárosomba, az otthonomba.

De, ezzel egyidőben valami mindig visszahív Krakkóba (ahol három évig éltem) és Katalóniába.

A kép illusztráció. 

Bár a hangok eltérőek attól, ami Komáromba hív. Miért? Mert ezeken a helyeken nincsenek rokonaim. Nem itt éltem le életem nagy részét. És mégis ... ezekben a városokban, régiókban olyan embereket ismertem meg és olyan dolgokat éltem át, amik nélkül sosem fogom magam teljesen otthon érzeni sehol. Ha költözöl, akaratlanul is hátrahagyod a lelked egy darabkáját. De ezen darabok nélkül sosem leszel a régi, sosem leszel újra "egy egész". 

Egy nomád élete a kalandról, a felfedezésről az újdonságról szól. De vágyakozás is egyben. Vágyakozás minden érdekes ember után, akit megismerhetsz és minden hegy után, amit megmászhatsz.

De ehhez van, amit hátra kell hagynod. Embereket, ételeket, dolgokat, amik hiányozni fognak. Minden helyen, amit elérsz, új hangokat fogsz hallani, amik arra ösztönöznek, hogy új helyeket fedezz fel. Mert a nomádok sehol sincsenek otthon, és mindenhol otthon vannak.

De nomád vagyok én? Vagy csak lélek, aki egy másik országban próbál új gyökereket ereszteni?

 

Most te jössz! Látogass el a blog Facebook oldalára, és mond el, melyik országot vagy várost tekinted igazán az otthonodnak.

Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)