Tegnap a kulturális sokkról írtam, ám a kép nem lenne teljes, ha nem beszélnénk a külföldi élet pozitívumairól. Merthogy vannak azok is. Úgy gondolom, hogy rövidebb - hosszabb ideig ezt mindenkinek ki kell próbálnia, mivel ez egy remek alkalom, hogy az ember megismerje saját magát, és felfedezze a rejtett képességeit.

1. Miután túléled az összes utat, ami a bevándorlási hivatalba vezet, és végre megszerzed a szükséges vízumot/regisztrációs számot elhiszed, hogy a világon bármire képes vagy.

A kép csak illusztráció.

2. A saját országodat szinte azonnal egy új perspektívából fogod látni.

3. Ráébredsz majd, hogy ami eddig "normális" volt, az csak az otthonodra volt jellemző (kezdve attól, hogyan veted be az ágyat egészed addig, hogyan fújod az orrod).

Ahogy megszokod az új környezeted, átértékeled a "normális" fogalmát.

4. Az eléd táruló új világ határtalan.

Rájössz, hogy csak úgy ismerheted meg teljesen, ha megtanulod a helyi nyelvet, és rákényszeríted magad, hogy folyamatosan használd azt.

A kép csak illusztráció. 

5. Új barátokat szerzel, és egyre jobban becsülöd majd azokat, akik otthon maradtak.

Jobb esetben felfedezed, hogy a barátok nem a fákon nőnek. Egy idegen országban azonban erős késztetést fogsz érezni, hogy idegen emberekkel beszélgess (pl. a nyelviskolában). A közös pont lehet bármi: péládul az, hogy mindketten európaiak vagytok. Ugyanakkor rájössz, hogy az otthon hagyott családod és barátaid fontosabbak számodra, mint azt az új életed előtt hitted.

A kép csak illusztráció. 

6. Átértékeled a tárgyak fontosságát.

Minél többet fogsz költözni, annál jobban fogod szortírozni az általad megvett tárgyakat. Ráébredsz, hogy a világon szinte mindenhol van Ikea, és mindenhol vannak üzletek. :)

7. Hazai ünnepeket ünnepelsz távol az otthonodtól, miközben átértékeled a saját kultúrádat.

Mi a jó abban, ha egy olyan országban ünnepled a Mikulást, ahol a Mikulást nem ismerik? Amellett, hogy bemutatod a saját kultúrádat, felfedezel valami újat: a rég elfelejett tiszteletet a saját kultúrád iránt.

8. Ha gasztronómiáról van szó, nincs más dolgod, mint élvezni az autentikus konyhát. És még új recepteket is megtanulsz. :)

Oké, nyugi! Nem kell kutyát enned azért, mert valahol ez specialitásnak számít. De a legjobb paella-t Valenciában, a legjobb capuccino-t medig Olaszországban készítik; ehhez nem fér semmi kétség. És a gasztronómia egy jó módja, hogy új barátokra lelj. Igen, az ételek iránt érzett szeretet és elhivatottság nagyon jó kiindulópont.

Paella

9. Új városokat fedezel fel.

Városokat a nyaralások, kirándulások alatt is meg tudjátok látogatni. Ahhoz nem kell külföldre költözni. Igen, de Rómát nem egy nap alatt építették. Ezért egy nap alatt fel sem lehet fedezni. Minden város, falu, öböl számtalan kincset rejt, és így mindegyikre jut elég időd. ;)

10. Önálló leszel.

Önálló vagy? Valóban? Ha elromlik a mosógéped, kit hívsz? A szüleidet? Akkor nem vagy önálló. Kit fogsz hívni, ha a lengyel mosógéped kódokat fog irogatni? El tudod egyáltalán indítani a mosógépet? Kit fogsz hívni, ha az adóbevallásod kell összeállítanod egy idegen országban? Ezek mind olyan dolgok, amikkel előbb-utóbb egyedül kell megbirkóznod. Ha külföldön élsz, nem lesz más választásod. És ezáltal végre felnőtté válsz.

11. Több helyet fogsz otthonnak nevezni.

Lehetséges ez egyáltalán? Tudom, hova tartozom? Igen, Olotba (és Krakkóba és Komáromba). Mindenhol várnak barátok vagy a családom, mindenhol feltalálom magam. Mindenhol otthon vagyok.

A kép csak illusztráció.

12. Végre kilépsz a komfortzónádból.

A komfortzónádban élni megnyugtató, kényelmes. Viszont könnyen berozsdásodhatsz: ugyanaz a munka éveken át, ugyanazok a gondok, ugyanaz a környezet. Ehhez képest, ha megteszed a nagy lépést, új perspektívákat látsz majd. Az élet kényszeríteni fog, hogy új dolgokat tanulj meg, és így megtaláld az utat önmagadhoz.

13. Észre fogod venni, mennyit változtál.

Minden nappal, amit távol töltesz a szülőhazádtól, fejlődni fogsz. Ez a folyamat elkerülhetetlen. A felmerülő problémákat egy idő után kihívásnak tekinted majd, és ezzel egyidőben könnyebben fogod őket megoldani. Felfedezed, hogy már nem egy bábu vagy, aki mások elvárásai szerint éli az életét. Felfedezed a szárnyaidat, és felfedezed a világot.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. 
Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)