Felesleges tagadni: Barcelonának csodás kisugárzása van. Talán éppen ezért oly meglepő, hogy viszonylag nagyon kevés jó filmet forgattak eddig a katalán fővárosban.

kultúra

 

Én viszont ma összegyűjtöttem azt a pár alkotást, amik kétségkívül elviszik a pálmát. ;)

Péntek Barcelonában (A Gun in Each Hand) - 2012

"A film nyolc férfi portréját és zűrös szerelmi életét követi nyomon. Váratlan találkozások, meglepő beszélgetések peregnek a valós időben zajló jelenetekben. A párbeszédekre van bízva minden, a szereplőknek nincs hová bújni. Minden jelenet a színészek kettősén múlik, a köztük lévő kapcsolatok csak részben rajzolódnak ki, de mivel mindannyiunk számára ismerősek ezek a konfliktusok, a többit könnyedén ki tudjuk találni. Mindezt ráadásul a mai spanyol filmszínészek java tárja elénk - középkorú, sármos férfiak, barátok vagy riválisok, nyertesek és megbántottak beszélik ki problémáikat. Történeteik izgalmas érzelmi mozaikot tárnak elénk a férfi személyiség rejtelmeiről." (forrás)

Biutiful - 2009

"Uxbal (Javier Bardem) ragaszkodó apa, megkínzott szerető, megtévesztett fiú, alvilági üzletember napjaink Barcelonájában. Az elesettek barátja, szellemek kutatója. Sorsával békülni próbálva igyekszik terelgetni gyermekeit és önmagát a kilátástalanságban. Küzd, nem csak a maga életéért és a megélhetéséért, közben próbál szépen elválni depresszióban szenvedő, goromba feleségétől. Napjai a társadalom perifériáján élők közt telnek, egy olyan európai nagyvárosban, ahol a csodás panoráma mögötti sikátorokban burjánzik a maffiatevékenység, legfeljebb a feketemunka "törvényei" érvényesülnek és az emberélet fogyóeszköz." (forrás)

Vicky Cristina Barcelona - 2008

"A két amerikai barátnő - Vicky és Cristina - Barcelonába érkeznek egy hosszú vakációra. A józan és jegyben járó Vicky a katalán kultúrát tanulmányozná és nem akar kalandokba bonyolódni. A szertelen Cristina viszont a boldogságot és az élet értelmét szeretné megtalálni a maga keresetlen módján, miután első rövidfilmje a szerelemről nem hozta el neki a sikert. Mindkettőjük életét felkavarja, mikor megismerkednek Juan Antonioval, a sármos festővel és annak lökött, szuicid és közveszélyes exnejével, Maria Elenával." (forrás)

Parfüm: Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer) - 2006

"A parfümkészítő Jean-Baptiste Grenouille-t (Ben Wishaw) halálra ítélik tizenhárom nő haláláért. A fiatal, kapcsolatteremtésre képtelen Grenouille szaglása olyannyira kifinomult, hogy bármilyen összetevőt képes megkülönböztetni egy illatban. Ez okozza a vesztét és nők tragédiáját. Szerencsétlen véletlen folytán, amikor magával ragadja egy lány gyönyörűséges illata, véletlenül megöli. Grenouille minden vágya, hogy az illatot újból érezhesse, és ezért a legvégsőkig is elmegy." (forrás)

El taxista ful - 2005

A történet egy 52 éves sofőr mindennapjait meséli el, aki lopott taxikkal próbál pénzt keresni Barcelona utcáin. 

El Gran Gato - 2003

A musical-re emlékeztető mű Javier Patricio ‘Gato’ Pérez énekes/dalszövegírónak állít emléket. 

Lakótársat keresünk (L’Auberge Espagnole) - 2002

"Xavier 25 évesen Barcelonába indul, hogy befejezze a közgazdasági egyetemet és megtanuljon spanyolul. Szüksége van erre a nyelvre, hogy betölthesse az apja egyik barátja által a gazdasági minisztériumban felkínált állást; azonban tervéért fel kell dobnia Martine-nal, barátnőjével négy éve tartó kapcsolatát. Elutazik és szorgos keresés után végre talál Barcelona központjában egy lakást, amit hét különböző országból érkezett bérlőtársával kell megosztania egyikük olasz, másikuk angol, svéd, dán, német, spanyol és török. Itt ismerkedik össze Isabelle-lel, akibe hamar beleszeret és egy különleges év veszi kezdetét." (forrás)

Galiba a Gaudi házban (Gaudi Afternoon) - 2001

"Az egyedül élő, világutazó Cassandra egy időre Barcelonában telepedik le, ahol könyvek fordításából próbálja nagy nehezen fenntartani magát. Egy nap egy titokzatos amerikai asszony kopogtat be az ajtaján, és a segítségét kéri. Eltűnt férje megkereséséhez egy tolmácsra van szüksége, olyanra, aki könnyen eligazodik Barcelonában és a spanyol nyelvben. A kissé bizarr hölgy szokatlan ajánlatának elfogadásakor, Cassandra szemei előtt egyedül csak kifizetetlen számlái lebegnek. A tolmácsolásból azonban csakhamar nyomozói munka válik. Egy misztikus és annál komikusabb ügy szálai kezdenek kibontakozni Cassandra kezei és Antoni Gaudi varázslatos épületei között." (forrás)

Mindent anyámról (Todo sobre mi madre) - 1999

"Egy görög mondás szerint csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét. Manuelára nem igaz ez a mondás. Azon az estén, mikor egy autó halálra gázolja Estebant, a fiát, Manuela minden könnyét kisírja. S ahelyett, hogy tisztábban látna, a jelen és a jövő teljesen összekuszálódik benne. Fia egy hátrahagyott naplójában az alábbiakat olvassa: "Tegnap anyám egy fényképet mutatott nekem. A fele hiányzott. Úgy érzem, az életemből is hiányzik ez a rész." Az apjáról volt szó. Manuela sosem beszélt róla fiának, nehéz lett volna megmagyarázni, hogy a férfinek nagyobb mellei vannak mint neki és hogy Lolának hívják. A hallgatás mint egy szörnyű bűn, úgy nehezedik vállaira. Elhatározza, hogy megkeresi Lolát, hogy elmondja neki, volt egy fiuk, aki már halott." (forrás)

Barcelona - 1994


"Ted Boynton az egyik amerikai cég spanyol leányvállalatánál dolgozik, annak barcelonai irodájában. Egyik nap váratlan látogatója érkezik: az unokatestvére, aki az amerikai haditengerészetnél teljesít szolgálatot. Úgy gondolják, hogy találkozásukat kis kikapcsolódással ünneplik meg. A spanyol lányok megdobogtatják a két férfi szívét. A kellemesnek ígérkező kaland azonban nem egészen az elképzelésük szerint alakul. A bőrükön kénytelenek megtapasztalni a két kultúra közötti különbséget és azt, hogy nem minden hispán lelkesedik az amerikaiakért." (forrás)

Tetszett az összeállítás?

A blog facebook oldalán még több érdekesség vár! ;)

kultúra