A jelenlegi katalán elnök, Artur Mas, szerdán aláírta azt a rendeletet, amely október 26-át jelöli ki, mint az új parlament első plenáris ülését. Bár Mas felhasználta a maximum időt, amit a törvény engedélyez számára, a Junts pel Sí és a radikális CUP még mindig tárgyalnak a következő elnök személyéről.

Az Országgyűlés Hivatalának összetétele sem egyértelmű, mivel a Ciutadans, a Catalunya Sí que es Pot, a Szocialista Párt és a Néppárt követelik, hogy a Junts pel Sí-nek ne legyen abszolút többsége a hivatalban. Elhangzott egy felhívás is egy esetleges új parlamenti választásról, ha a Junts lep Sí és a CUP nem tudnak megegyezni. Mas azonban kijelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy ezt elkerüljék. 

Artur Mas

2015. október 26-án, a polgárok által választott 135 parlamenti képviselő elfoglalja helyét a Parlamentben. Ezen a plenáris ülésen a képviselőknek meg kell választaniuk az Elnökség (vagy Parlamenti Hivatal) 7 tagját, akik a legfontosabb hatóságot képviselik majd a kamarában. Ők a parlament elnöke, két alelnök és négy titkár. Az elnökség összetétele jelenleg nem egyértelmű, mivel a Ciutadans, a Catalunya Sí que es Pot, a Szocialista Párt és a Néppárt követelik, hogy a Junts pel Sí-nek ne legyen abszolút többsége a hivatalban. 

Emlékeztek még a számokra? A Junts pel Sí 62 helyet foglalhat el, a Ciutadans-t 25, a szocialistákat 16, a Catalunya Sí que es pot-ot 11, a Néppártot 11 és a CUP-ot 10 honatya képviseli majd a parlamentben. A helyek végleges elosztásáról a Parlamenti Hivatal dönt majd annak első ülésén. 

Ki lehet a parlament új elnöke?

Jelenleg minden jel arra utal, hogy a Katalán Nemzeti Gyűlés volt elnöke, Carme Forcadell, a legesélyesebb. Forcadell, aki megszervezte a 2012-es, 2013-as és 2014-es masszív felvonulásokat a katalán Nemzeti napokon, biztosította az embereket, hogy mindent elkövet azért, hogy  a parlamentben mindenki képviseltesse magát (utalva ezzel a függetlenséget nem támogató pártokra). Raül Romeva azonban azt nyilatkozta, Forcadell jelölése az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy "a folyamat elkezdődött". 

Carme Forcadell. 

Forrás itt és itt

Most rajtad a sor! Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár. 


Csak kattints a gombra. Az automatikusan átirányít a Facebookra. ;)