"A demokrácia sikere sosem végződhet a bíróságon" - jelentetti ki tegnap Artur Mas, a katalán kormány elnöke, amikor a bíróság elé járult a 2014. november 9-i szimbolikus szavazás megszervezése miatt. Mas felelősnek vallotta magát, amiért "figyelembe vette több tízezer polgár akaratát", és hozzátette, az igazságszolgáltatás bebizonyítja, hogy "demokrácia egyenlő-e a bűnözéssel". Mas gyalog érkezett a bíróságra. A Függetlenségi Önkormányzatok Szövetségének 400 tagja (polgármesterek) és a katalán kormány kísérte el. A törvényszék épülete előtt több ezer polgár, politikus és civil képviselő jelent meg, hogy támogassák az elnököt és kifejezzék nemtetszésüket az idézéssel szemben, ami szerintük politikiai döntés volt.

Artur Mas megérkezik a bíróság épületéhez. Credit: elperiodico.cat

"Én vagyok az egyetlen felelőse a november 9-i közvéleménykutatás megtartásának" - mondta. "Nem értem, miért vagyok itt, mivel csak a Parlamentnek tartozom magyarázattal, és nem folyik ellenem semmilyen per" - tette hozzá. Mas együtt a katalán oktatási miniszterrel, Irene Rigauval, és a volt alelnökkel, Joana Ortegával, kellett megjelennie a Katalán Legfelsőbb Bíróságon, mivel "megszegték a jogállamiságot". Erre a döntésre úgy kell tekinteni, mint egy politikai ítéletre, amivel a spanyol fél megpróbálja megállítani a függetlenségi törekvéseket.

"A demokrácia sikere sosem végződhet a bíróságon"

"Ez egy politikai ítélet - jelentette ki Mas - amit a parlamentben kellene megvitatni, és nem a bíróságon". Továbbá emlékeztette a jelenlévőket, hogy a spanyol kormány képviselői, Mariano Rajoy (a spanyol miniszterlnök) és Rafael Catalá (az igazságügyi miniszter) biztosították őt arról, hogy a végrehajtás nem fogja akadályozni a véleménynyilvánítás szabadságát.

"A siker és a nemzetközi visszhang motiválta ezt a "pert" - mondta. "Az idézés a spanyol kormány haragja, és nem a jog". "A demokrácia sikere sosem végződhet a bíróságon".

Az elnök elhagyja a bíróságot. Kéztartása a katalán zászlóban található négy vonalat szimbolizálja. Credit: naciodigital.cat

"Felelős vagyok, amiért figyelembe vettem több tízezer polgár akaratát"

Mas elismerte, hogy előmozdította a közvéleménykutatás megtartását, ami politikai karrierjének egyik "mérföldköve" volt. "Felelős vagyok, amiért figyelembe vettem több tízezer polgár akaratát, akik 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is kérték a szavazást, és amely 2015-re hatalmas megmozdulássá nőtte ki magát." - mondta. "Felelős vagyok, amiért meghallgattam Katalónia polgármestereinek 90 %-át, akik arra kértek, hagy helyezzék el az urnákat november 9-én". Mas biztosította a bíróságot, hogy demokratikusan járt el, és most az igazságszolgáltatási rendszeren a sor, hogy bebizonyítsa "egyenlő-e a demokrácia a bűnözéssel".

Emlékeztette a bíráságot arra, hogy a Spanyol Alkotmánybíróság betiltotta a népszavazást, ezért a katalán kormánynak nem maradt más lehetősége, minthogy megváltoztassa a népszavazást egy "részvételi folyamatra sokkal kevesebb garanciával", és hogy parlamenti választásokat hirdessen (erre a parlamenti választásra 2015. szeptember 27-én került sor). Mas szerint, miután az Alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazást, a kormány "intenzív eszemcserét folytatott", és elemzte, milyen lépéseket tehet, hogy betartsa a határozatot. A folyamat november 4-én már megállíthatatlan volt, ezért kapott a kezdeményezés önkéntes jelleget. 

Több ezer ember támogatta az elnököt

A meghallgatások kedden, 2015. október 13-án kezdődtek, amikor a Legfelsőbb Bíróság kihallgatta Irene Rigau oktatásügyi minisztert és Joana Ortega-t, a kormány volt alelnökét. Több száz állampolgár és több parlamenti képviselő ellenezte a bíróság döntését, de csütörtökön még ennél is nagyobb tömeg gyűlt össze. Több ezer ember kísérte Artur Mast, és nyíltan kijelentették, hajlandóak bűnösnek vallani magukat, amiért részt vettek a november 9-i közvéleménykutatásban. A tömeg katalán zászlókat lengetett, megjelentek a novemberben használt urnákhoz hasonló kartondobozok. "Katalónia független, Mas az elnök" - volt a szlogen, amit a legtöbben kántáltak. Emellett hallani lehetett a "Függetlenség" és "Kifelé, spanyol igazságszolgáltatás!" felkiálltásokat. 

Credit: ara.cat

Raül Romeva, Oriol Junqueras, Carme Forcadell is elkísérték Artur Mast. De feltűnt Antonio Baños, a radikális CUP vezetője és a CUP két képviselője (Jordi Turull és Josep Rull), a Katalán Nemzetgyűlés elnöke, Jordi Sánchez és a katalán parlament elnöke, Núria de Gispert. Mindannyian támogatták Artur Mast.

Rajoy szerint a polgárok tiltakozása "elfogadhatatlan"

A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy, azt nyilatkozta, hogy a polgárok tiltakozása "fenyegető és megfélemlítő". "A bíróságot tüntetésekkel veszélyeztetni teljesen elfogadhatatlan egy olyan demokratikus országban, mint Spanyolország" - mondta az Európai Néppártok Találkozóján Brüsszelben. "Minden demokrata számára kötelező, hogy elismerje a bírósági határozatokat" és "Mas sem kivétel" - figyelmeztetett.

Spanyol Szocialista Párt: "Mas széttöri Katalóniát"

A Spanyol Szocialista Párt vezetője, Pedro Sánchez, azzal vádolta Mast, hogy az "a törvényen kívülre helyezi Katalóniát" és "megpróbálja "széttörni" azt egy "társadalmi és érzelmi skála"mentén. Továbbá kritizálta Mariano Rajoyt, amiért "intézmények és bíróságok mögé bújik" ahelyett, hogy megoldaná a katalán válságot. 

Forrás itt

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára is. Képek, videók és még több sztori vár!

Csak kattints az alábbi képre, ami automatikusan átirányít a Facebookra! ;)