Őszinte leszek, ez az 5 pont nemcsak azokra vonatkozik, akik külföldre akarnak költözni, hanem azokra is, akik szeretnek kirándulni. Mindkettőhöz kell egy jó adag bátorság ... és felkészülés.


Készülj fel!


Akár utazni készülsz, akár azt tervezed, hogy új országba költözöl, ne feledkezz meg az előkészítő munkáról. Tanulmányozd a területet, a történelmet és a kultúrát. Gondold át, hogyan működnek a dolgok az általad választott országban. Én például imádom az útikönyveket, de újabban inkább blogokat olvasok. Egy expat olyan dolgokról is írhat, ami a könyvekből hiányzik. 


Ne ragaszkodj görcsösen semmihez!


Évekig folytathatod a keresőmunkát, olvashatsz könyveket, de akkor sem fogsz tudni felkészülni mindenre 100 %-ban. Mi ilyenkor a teendő? Meg kell találnod az egyensúlyt. Hogyan lehetséges ez? Készen kell állnod arra, hogy elengedd az elvárásaidat. A legjobb, ha „fehér lappal“ indítasz. Tanulj meg értékelni minden új benyomást, az ország minden szépségét. Hidd el, lesznek napok, amikor ez nem fog sikerülni. Ez nagyban fog függeni attól, hogy a kultúrsokk épp melyik fázisában leledzel. De tanulható dolog, erről biztosíthatlak. ;)


Értékeld az újat!


Csak azért, mert itt máshogy mennek a dolgok még nem biztos, hogy minden rosszabb. Van néhány dolog, amit soha nem fogok megérteni a katalánokban, de tanulok, és próbálom megszeretni őket és a kultúrájukat. Akkor is, ha mások, mint a magyarok. De – végülis – talán épp ez mozgatja a világot, és ettől olyan szép az élet. Hogy különbözőek vagyunk.


Adj esélyt minden újnak!


Legyen az egy új nyelv, új étel, vagy új kultúra: mindennek adj egy esélyt. Először is azért, mert új dolgokat kipróbálni óriási móka. Másodszor pedig azért, mert ha a helyiek látják, hogy nyitott vagy a kultúrájuk felé könnyebben szerzel új barátokat. Én azt vettem észre, hogy ha megpróbálok katalánul beszélni (még ha töröm is a nyelvet) sokan maguktól megkérdezik, beszélek-e angolul, és így folytatják a beszélgetést. :)


Menj ki!


Akár hiszed, akár nem, lehetséges úgy élni egy másik országban, hogy nem ismered meg azt. És ez viszonylag elég könnyű. De ne tedd ezt! A nehezebb út az, ha barátokat kezdesz keresni magadnak. Nehezebb, de szükséges. Mi van akkor, ha hülyét csinálsz magadból mások előtt, mert valamit rosszul mondtál a nyelvükön? Legalább zajlik az élet! :) Előbb-utóbb minden könnyebb lesz, ha szívvel-lélekkel csinálsz mindent.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, látogass el a blog Facebook oldalára. 

Csak kattints az alábbi képre. A gomb automatikusan átirányít Facebookra. ;)