Több bejegyzést is terveztem az elkövetkezendő időszakra, de mivel nem tudtam eldönteni, mi érdekelne benneteket a legjobban, megkértem a blog Facebook követőit, mondják el a véleményüket. Mint kiderült, többen készültök Barcelonába idén, így a felsorolt lehetőségek közül ma arról beszélünk, milyen hibákat érdemes elkerülni, ha a katalán fővárosba látogattok. Reményeim szerint ez a felsorolás segít abban, hogy autentikus élményekkel térjetek haza a csalódás helyett.

1. Ebéd/vacsora fogyasztása a Las Ramblas-on

A Las Ramblas a lehető legrosszabb gasztronómiai választás Barcelonában. A legtöbb étteremben egyáltalán nincs arányban a minőség és az ár; sok helyen nagyon felemelik az árakat (nem törődve a minőséggel), mert a turisták nem ismerik a várost, ezért nem fognak elmenni két utcával arrébb, hogy olcsóbb és jobb minőségű ebédet egyenek.

Bár, ha jobban belegondolok, a Ramblas-i ebédnek is lehetnek nyáron előnyei tekintve, hogy az ételek nagy részét félig fagyos állapotban szolgálják fel. Sör helyett pedig kapsz egy 1,5 literes vödröt - ha ez nem oltja a szomjad, akkor semmi.

Szarkazmust félretéve: ha megfelelő minőségű ebédet/vacsorát szeretnél a pénzedért, akkor sétálj el a Las Ramblas melletti pici utcácskák egyikébe. Biztos, hogy a végén meg leszel elégedve. 

tippek turistáknak

TIPP: Olyan éttermet keress, ahol sok helyi ül. Ők tudják, hol érdemes enni.

2. Sorbanállás a Sagrada Familia előtt

A Szent Család temploma kihagyhatatlan látványosság, ami évről-évre változik. Nem csoda, hogy minden évben rengeteg turista keresi fel. A sok ember pedig hosszú sorban tömörülve várja a bejutást. Ez mind szép és jó, csakhogy egy forgalmasabb napon akár két órát is állhatsz a sorban remélve, hogy végre bejutsz a templomba.

tippek turistáknak

A megoldás nagyon egyszerű: vedd meg a jegyeket még a látogatásod előtt online. Így érkezésed után egyenes út vezet a jegykezelőhöz. Mondj te is nemet a sorbanállásra! A jegyeket itt veheted meg.

3. Azt hiszed, hogy Katalónia Spanyolország

Amikor azt mondom: "Spanyolország", az emberek akarva akaratlanul a bikaviadalokra, a sangriára és a flamencora gondolnak. Nincs is ezzel semmi baj; kivéve, hogy ezeknek semmi köze Barcelonához.

tippek turistáknak

Igen, a turisták által látogatott helyeken még a csapból is sangria folyik ... ugyanis a fel nem készült turisták mindenhol sangriát rendelnek. Ez azonban olyan messze áll a katalán kulturától, mint Makó Jeruzsálemtől. Én még nem találkoztam olyan katalánnal, aki ezt az italt szürcsölte volna a vacsorához. Ezzel ellentétben nagyon szeretik a sört, a bort és a cava-t (a katalán pezsgőt).

A flamenco is csak a turisták körében népszerű. A helyiek az ún sardana-t, a katalán nemzeti táncot részesítik előnyben. Amennyiben autentikus éményre vágysz, csatlakozz a táncosokhoz vasárnap reggel a katedrális előtt (Plaça Nova). Ne felejts el kényelmes cipőt vinni magaddal!

4. Fürdőruhában vagy (fél)meztelenül sétálsz a városban

Lehet, hogy neked furcsa, mégis sok látogató hiszi azt, hogy az egész város egy nagy strand. Ezért sokan flangálnak bikiniben, úszónadrágban, vagy épp ádámkösztümben. Amellett, hogy ez óriási tiszteletlenség, manapság még pénzbüntetéssel is jár.

tippek turistáknak

Tavaly például pár olasz srác rohangált meztelenül az utcákon. A lakosok annyira megdöbbentek, hogy napokig tartó tiltakozásokban fejezték ki nemtetszésüket. 

5. Túl sok pénzt költesz a közlekedésre

Bár Barcelona kétségkívül bejárható gyalog is, a közlekedés leggyorsabb módja mégis a metró. Az egyszeri útra feljogosító vonaljegy azonban 2,15 €. Olcsóbb megoldás a T10-es kártya, amely 10 útra jogosít fel. Az ára 9,95 €.

tippek turistáknak

Jó megoldás lehet még a Barcelona Card. Ennek előnye az ingyenes utazás, ingyen belépő a leghíresebb múzeumokba és sok más kedvezmények. Akkor éri meg kiváltani, ha min. 2 napig tartózkodsz a városban. Bővebb infókat itt találsz.

+1. Nem figyelsz a zsebtolvajokra

Feleslegesen fogsz spórolni a vonaljegyekkel, ha utána hagyod magad meglopni. Barcelona hemzseg a zsebtolvajoktól, ezért nem árt átgondolni, milyen óvintézkedéseket érdemes megtenned. Például viseld a hátozsákod elöl a mellkasodon, tartsd a kezed a táskád tetején, és soha ne tedd a pénztárcád a farzsebedbe. 

Kérdésed van? Tippekre van szükséged?

Keress a blog Facebook oldalán vagy emailben az elobenanagyvilagbol@gmail.com címen.

tippek turistáknak

Kapcsolódó bejegyzések: