Amikor a blogot a Reblogra költöztettem, egyik nagy álmom az volt, hogy bepillantást nyújtok majd a katalán gasztronómia rejtelmeibe. Bár vannak ételek, amelyek több órán keresztül készülnek; a legtöbb recept könnyű, gyors, egészséges és - nem utolsósorban - nagyon finom is. A mai főszereplőnk a csicseriborsó!

Mit érdemes tudni a csicseriborsóról?

Kezdjük az elején, mert otthon ez a hüvelyes nem annyira elterjedt, mint a lencse vagy a bab. A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt el a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Európában csak a vajszínű fajtáját használjuk, de Indiában és Afrikában kapható zöld, piros és fekete színű is.

gasztronómia

Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat és cinket. Csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet; a belőle készített lisztet a gluténérzékenyek is kedvelik.

A legismertebb csicseriborsóból készített ételek a humus és a falafel. Én most azonban három előételt mutatok nektek.

Csicseriborsó chorizzo-val

Előétel

Elkészítési idő: kb. 15 perc

Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók 2 főre:

400 g befőzött csicseriborsó (ha ilyet nem kapni az üzletben, akkor a száraz csicseriborsót egy éjszakán át kell áztatni, majd megfőzni),

300 g chorizzo felkarikázva,

1 evőkanál olívaolaj.

gasztronómia

Elkészítés:

A csicseriborsót leszűrjük, és átöblítjük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a csicseriborsót. Kb. 5-10 percig hevítjük, párszor megkeverjük, nehogy leragadjon a serpenyő aljához. Közben lefkarikázzuk a chorizzo-t. 10 perc elteltével a csicseriborsót tányérokba szedjük. A chorizzo-t 5 percig pirítjuk a maradék olajon. Összekeverjük a csicseriborsóval. Tálaláskor pedig meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal.

gasztronómia

Csicseriborsó spenóttal

Előétel

Elkészítési idő: kb. 25 perc

Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók 2 főre:

400 g befőzött csicseriborsó (ha ilyet nem kapni az üzletben, akkor a száraz csicseriborsót egy éjszakán át kell áztatni, majd megfőzni),

2 db paradicsom,

4 gerezd fokhagyma,

1 vöröshagyma,

150 g spenót (én gyorsfagyasztottat használtam),

1 evőkanál olívaolaj,

só.

gasztronómia

gasztronómiaElkészítés:

A csicseriborsót leszűrjük és átöblítjük. Egy edénybe felhevítjük az olajat, és az apróra kockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd a gerezdekre vágott, hámozatlan paradicsomot. Mindezt addig pirítjuk, amíg a paradicsom meg nem sül. Ekkor adjuk hozzá a csicseriborsót. Az egyveleget kb. 10 percig pároljuk, hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Azután adjuk hozzá a spenótot. Az ételt még 5 percig pároljuk, majd tálaljuk.

gasztronómia

Csicseriborsó erdei gombával

Előétel

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók 2 főre:

400 g befőzött csicseriborsó (ha ilyet nem kapni az üzletben, akkor a száraz csicseriborsót egy éjszakán át kell áztatni, majd megfőzni),

100 g szárított erdei gomba,

4 gerezd fokhagyma,

2,5 dcl húsleves alap,

150 g spenót (én gyorsfagyasztottat használtam),

1 evőkanál olívaolaj,

só,

2 kanál petrezselyem (szárított vagy friss).

gasztronómia

Elkészítés: 

Egy edényben felhevítjük az olajat, és megpirítjuk rajta a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a szárított gombát, és felöntjük 2,5 dcl húsleves alappal. A gombát 20 percig főzzük, majd hozzáaadjuk az átmosott csicseriborsót. Sózzuk, hozzáadjuk a pertrezselymet. Az egészet addig főzzük, amíg elfő a húsleves (kb. 10 perc).

gasztronómia

Ha tetszettek a receptek, látogass el a blog Facebook oldalára, ahol még több érdekesség vár. 

gasztronómia

gasztronómia