Jeleztétek Facebookon, hogy inspirációnak jól jönne pár könyv és film, amelyek cselekménye Barcelonában játszódik. Jó hírem van: a könyvekkel kezdünk. Lesznek magyar és angol nyelvűek, hogy mindenki kedve szerint válogathasson. Vigyázat! Spolier-veszély! ;)

kultúra

A címekben található linkek egy-egy szuper könyvesboltba visznek benneteket. 

Az angol részleteknél zárójelben találtok magyar fordítást is. Bátorkodtam lefordítani őket, hogy azok is el tudják képzelni, miről szól a könyv, akik nem beszélnek angolul. Mivel nem vagyok műfordító, nézzétek el nekem, ha a fordításom nem adja vissza az eredeti szöveg csodáját.

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

„A tízéves Daniel élete egy csapásra megváltozik, amikor egy hűvös hajnalon apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény. A sodró lendületű epizódok váltakozó hangulatú sora sajátosan rabul ejtő kaleidoszkóppá válik: szenvedélyes romantikus jelenetek váltakoznak regénybe illően félelmetes fejezetekkel, melyek feszültségét vidám kópéságok oldják, és mindezek mögött kuszán húzódnak meg egy meghökkentően eredeti bűnügyi történet hálójának a szálai.“

kultúra

Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma

„A húszas évek Barcelonájában egy titokzatos idegen felkeres egy reménytelenül szerelmes fiatal írót. Visszautasíthatatlan ajánlatot tesz neki: rengeteg pénz, és talán egyéb jutalmak is várják, ha megbeszélt időre megírja a Könyvet, amely mindenek feletti hatalommal bír. Az író elvállalja a munkát, és ezzel ördögi csapdába kerül; hidegvérű gyilkosok, kegyetlen kopók, áruló barátok és csalfa szerelmek kísérik temetőkön és kísértetkastélyokon át, hogy végtére is leleplezze azt, aki a szálakat mozgatja.“

kultúra

Robert Hughes: Barcelona

Ez a könyv műkritikus Hughes köszönete Barcelonának: amolyan útikönyv, amiben megismerhetjük a történelmet és a kultúrát.

„No Romanesque architect ever came up with anything like Gaudí's famous arcade in the Güell Park … If sometimes in the rock gardens one feels stranded on a surreal landscape, that is because the place had such a powerful effect on Salvador Dalí: its upper pathways, lined by strange 'trees' of rock … Joan Miró … doted on the serpentine benches, sheathed in ceramic.“

Fordítás: Egy románkori építész sem tudott Gaudí sziklakertjéhez hasonlót alkotni, amit ma a Güell park néven ismerünk. Az általa épített sziklakertek olyan művészeket ihlettek meg, mint Joan Miró és Salvador Dalí.

kultúra

George Orwell: Hódolat Katalóniának

Klasszikus beszámoló Barcelonáról és Katalóniáról a spanyol polgárháború idején. Orwell leírja a spanyol forradalom által támasztott reményeket és az árulást is. Ezt az alábbi idézet is jól mutatja:

„A szerző őszinte lelkesedéssel utazott Spanyolországba 1936-ban, hogy riportot készítsen a köztársaságiak hősi harcáról, sőt megérkezvén csatlakozott a milíciához, hogy vérét hullassa az „eszméért” a frankoisták ellen az aragóniai fronton. Néhány hónap múlva aztán űzöttként kellett kimenekülni az országból, pusztán azért, mert azok közé sorolták, akik ellen valóságos hajtóvadászatot, irtóháborút folytattak a spanyol kommunisták a sztálinista Komintern és a szovjet államvédelmisek irányítása mellett. A „nagy terror” , amely 1936-ban vette kezdetét a Szovjetunióban, e polgárháborún belüli elvtársháborúval terjedt nemzetközivé. A trockistákkal, az anarchistákkal és a szovjet totalitárius rendszerrel szembeforduló európai baloldaliakkal való leszámoláshoz ideális terepet kínált Moszkva számára (dicstelen magyar részvétellel, lásd Gerő Ernő működése) a spanyol nép szabadságharca. Az elmúlt 40 év eszméket idealizáló és tényeket hamisító magyar történelemtanítását e könyv végre dokumentatív erővel szembesíti a nyers valósággal.“

kultúra

Juan Goytisolo - Személyleírás

Spanyolország legnagyobb élő írója perzselően írja le egy emigráns visszatérését Barcelonába. A könyv egészen Franco haláláig tiltolistán szerepelt Spanyolországban.

„Az elmúlt három évtized eseményeivel elevenednek meg a főhős és barátai életében: a polgárháború, a „megbékélés”, az emigráció évei a mai Spanyolország ellenpontjaként jelentkeznek. Goytisolo a „szalonképes” rendőrállam, a „gazdasági csoda” országa, a „szabad mozgást” biztosító, „konszolidált” turistaparadicsom fényéből és árnyékából szőtt képét, valóságos arculatát mutatja be. A regényben megmutatkozik Goytisolo mesteri stílusgazdagsága: belső monológok váltakoznak realisztikus párbeszédekkel, politikai események lélekelemzéssel. Goytisolo a mai spanyol irodalom egyik legjelentősebb alkotásában egy nép, egy ország tragédiáját érezteti meg az olvasóval – az író személyiségének vonásaival felruházott főhősben, Álvaro lelkivilágának ábrázolásában harminc esztendő szemléletváltozásait, érzelmi hullámzásait ábrázolja, a megrendítő és mély aggodalmat népe sorsáért.” 

kultúra

Colm Tóibín: Homage to Barcelona

Az ír író többször élt Barcelonában 1970. óta. Ebben a könyvben gyűjtötte össze saját meglátásait a kultúrával és a történelemmel kapcsolatban.

„In 1983 Barcelona built its monument to Picasso in Passeig de Picasso … It was designed by Antoni Tàpies as a glass box in a pool of water containing some old chairs and an old hall-stand, old ropes and sheets with indecipherable messages written on them.”

Fordítás: 1983-ban a város emlékművet állított Picassonak a Passeig de Picasso-n … Az üvegdobozt, amely egy vizet, régi székeket, állványokat és köteleket – amiken megfejthetetlen írások olvashatók – tartalmazó medencében található, Antoni Tàpies tervezte.

kultúra

Colm Tóibín: The South

Colm Tóibín első regénye egy fiatal nőről szól, aki a katalán fővárosban kezd új életet.

„It felt as though I had found the place I had been looking for: the sacred core of the world, a deserted square reached by two narrow alleyways, dimly lit, with a fountain, two trees, a church and some church buildings.“

Fordítás: Úgy éreztem, mintha megtaláltam volna a helyet, amit kerestem: a világ szent magját, egy elhagyatott teret, amit két keskeny sikátor fogott közre, félhomályos, megvilágított, egy szökőkúttal, két fával, egy templommal és néhány egyházi épülettel.

kultúra

Manuel Vázquez Montalbán: The Angst-ridden Executive

Montalbán a fegyelmezetlen baloldali detektíve, José "Pepe" Carvalho, 22 novellában szerepel, amelyek a barcelonai életről és a társadalomról adnak valós képet.

„He had a beer on Plaza Real, and pined after the long lost tapas that used to be the speciality of the most crowded bar in the neighbourhood – squid in a spicy black pepper and nutmeg sauce … Carvalho knew these people and their ways. They made him feel alive.“

Fordítás: Megitta a sört a Plaza Real-on, miközben sóvárgott az után a tapas után, ami a környéken található legzsúfoltabb bár specialitása volt - tintahal feketebors és szerecsendió mártással. Carvalho ismerte ezeket az embereket és a módszereiket. Úgy érezte, újra él.

kultúra

Mercè Rodoreda: A Diamant Tér

Sokak szerint a legnagyszerűbb regény, amit a spanyol polgárháborúról írtak. A műben megismerjük Nataliat, akinek története sok katalán személyes történetét tükrözi.

„Kisgalamb életútja, a születés, a munka, a szerelem, a bánat, a megindító csüggedés és az egyszerű erő csillagzata alatt, az örök asszonyi sors felemelő példázata. 
Azokról szól ez a könyv, akikkel csak történik a történelem – királyság, köztársaság, diktatúra –, pedig mindenért ők fizetnek, akik önfeledten forgolódnak a barcelonai népünnepély kavargásában, de a tekintetükben, akárcsak Kisgalamb tiszta szemében, ott borong a Hétfájdalmú Szűzanya szép szomorúsága. Ez a halk szavú regény a katalán élet foglalata, egyszersmind a lélek-, jellem-, és korrajz szívszorongató remeke.“

kultúra

Eduardo Mendoza: A csodák városa

Ez a rendkívüli regény a város nyüzsgő életét mutatja be 1888. és 1929. között.

„Jól figyelj arra, amit mondok, fiam – suttogta a jósnő. – Három nőt látok. Az egyik a sorscsapások, a bajok és a szenvedések házában van. Ez a nő gazdaggá tesz. A második az örökség házában van, ahol a gyerekek is vannak. Ő a csúcsra emel. A harmadik és egyben utolsó a szerelem és az egzakt tudományok házában van. Ő tesz majd boldoggá. A negyedik házban egy férfi áll; őrizkedj tőle: az a ház a tragikus végzeté.” Akár így is összefoglalható ez az anekdotikus elemekben gazdag, festői kalandokban bővelkedő, de már-már enciklopédikus igénnyel megírt pikareszkregény. Amikor a jóslat elhangzik, Onofre Bouvila még nincstelen vidéki kamasz, amikor beteljesedik, dúsgazdag, meglett férfi, Katalónia szeretve-irigyelt és rettegett, de úri körökben éppen csak megtűrt pénzembere, akinek szerencséje és felemelkedése két nagy dátumhoz: az 1888-as és az 1929-es barcelonai világkiállításhoz kötődik. Az elsőnek az építkezésén még anarchista röplapokat terjeszt, hajnövesztőt árul, lop, csal, ügyeskedik, a másodiknak a megnyitóján azonban már ő okozza a legnagyobb meglepetést-"Rájöttem, hogy ennek a regénynek csakis Onofre Bouvila lehet a hőse, ez az energikus, könyörtelen, mesebeli csirkefogó a maga sötét üzelmeivel; ő testesíti meg leginkább azt a barcelonai szellemet, amelyet be akartam mutatni" – mondja a szerző.

kultúra

+1. Ildefonso Falcones: A Tenger Katedrálisa

„A Tenger Katedrálisa Arnau Estanyol lenyűgöző élettörténete. Erőszakban fogant 1320-ban, apjának, Bernatnak Navarcles vára mellett fekvő tanyáján. Jobbágynak született, és szolgaságban cseperedett, de szabad emberként öregedett meg. Szélsőséges íveket követő sorsa – tiszta szíve, a szerencse, az égi és földi szerelem hatására – a szívbemarkoló gyerekkori nyomorúságtól az irigylésre méltó gazdagságon, sikeren, hírnéven át a bukásból való felemelkedésig vezérelte. Megélte a középkori Katalónia világának brutális kegyetlenségeit: a földesurak jogosított önkényét, az inkvizíció kínzatásait, a királyok és nemesek embernyúzó törvényeit. Üldözött zsidókat mentett, majd őt mentették, volt háborús hős, látott zendülést, pestisjárványt, gazdasági válságot. Ahogy az ő ideje telt, úgy épült naggyá ötvenöt év alatt Barcelona legszebb temploma, a Santa María del Mar, A Tenger Katedrálisa.“

kultúra

Kihagytam a kedvenc könyved? Írd meg, melyik az! ;)

Forrás itt, itt, itt, itt, itt és itt

Ne felejtsd el követni a blogot Facebookon!

kultúra