Elhatároztad, hogy megváltoztatod az életed. Azt is, hogy az új kezdetnek külföldön adsz esélyt. Nézegetted a térképet, és rájöttél, hogy ez a katalán régió nem is néz ki olyan rosszul: tenger, nap, jó bor ... kell ennél több?

Akkor most jöjjön 10 dolog, miért NE itt telepedj le!

érdekességek

1. Távolságtartás? Szeretem.

Nem úgy a helyiek! Ha visszahúzódó embertípus vagy, és szereted, ha az emberek - például a frissen szerzett ismerősök - megadják az egy méter távolságot beszélgetés közben (és üdvözléskor max. kezet nyújtanak); ez nem a te régiód. Itt mindenki ölelkezik - a felek egymásnak való bemutatása után kb. 5 másodperccel - és puszik is nagy mennyiségben csattanak az arcokon.

2. A magázás egyenlő a tisztelet kimutatásával.

Ha ebből nem engedsz, óriási kultúrsokkot kapsz már a kezdetekben. Itt mindenki tegez mindenkit (igen, a 70 éves szomszéd nénit is), ergo: téged is tegezni fognak.

3. A pontosság a királyok erénye.

És a tied. Volt eddig! Mert itt bizony az idő is máshogy telik (mármint, a helyiek számára). Hiába beszéltek meg egy találkozót - legyen az akár a számodra fontos állásinterjú - egy bizonyos időpontra. Biztos lehetsz benne, hogy a native barátod késni fog. Hiába kapsz idegbajt; az idő itt relatív fogalom.

érdekességek

4. Szeretem, ha a munkanapom délután 4-kor véget ér. 

Te bajod! Itt ugyanis teljesen normális, hogy a kötelező ebédidő két órán át tart (13.00 és 15.00 között). Így értelemszerűen a munkaidőd este 7-kor fejeződik be. 

5. A tengeri herkentyűk esete.

Ha csak a puszta gondolattól is kiráz a hideg, fontold meg, érdemes-e itt letelepedned. A tenger gyümölcsei ugyanis minden üzletben, piacon és étteremben üldözni fognak. 

érdekességek

6. A koktél nem alkohol!

Ha a kedvenc italod a pálinka, és a legnagyobb szórakozásnak azt tartot, hogy szünet nélkül öntöd magadba a feleseket, akkor itt unatkozni fogsz. Itt a férfiak is koktéloznak! Ez ugyanúgy a helyi kultúra része, mint péládul a sör (természetesen, talpas pohárban felszolgálva).

7. A túl sok napfény ártalmas.

Pedig itt hozzá kell szoknod. A nap még télen is vakítóan fog sütni. Ezen kívül , ha ragaszkodsz hozzá, hogy lakásban legyen radiátor, óriási problémába fogsz ütközni. Itt ugyanis nem ismerik a központi fűtés fogalmát. Sőt, sok városban fűtés sincs a házakban, lakásokban.

érdekességek

8. Éjszaka csend van és nyugalom. Aludhatok.

Tévedés. A vacsora eleve este 9 után kezdődik, de hétvégén mindenki kihasználja, hogy másnap nem kell munkába menni, és - pihenés helyett - ezt meg is ünneplik. Gyakorlatilag, minden hétvégén.

9. A foci nem sport!

Valóban nem az. A foci itt már-már a nemzeti öntudat részét képezi. A szülők a gyerekeket például a születésük pillanatától arra nevelik, hogy a család által preferált focicsapatot imádják. Ez nem vicc. Au pairként volt szerencsém végignézni, ahogy a beszélni még alig tudó kétéves hangosan kiabállja az FC Barcelona himnuszát.

érdekességek

10. Vasárnap a legjobb plázázni!

Felejtsd el! A vasárnap szent és sérthetetlen. Ezen a napon minden magára egy picit is adó üzlet zárva van.

érdekességek

Te mivel bővítenéd ki a listát? Gyere Facebookra, és mondd el!

érdekességek